ٲ𱹱æ og beskyttelse: EU's lovgivning forklaret (med videoer)
EU har nogle af verdens højeste krav til dyrevelfærd. Find ud af hvordan lovgivningen beskytter landbrugs- og laboratoriedyr, det vilde naturliv og kæledyr.
EU har talt for dyrevelfærd i over 40 år og anses for at være en global leder med nogle af verdens bedste dyrevelfærdsstandarder. EU's regler er også blevet positivt påvirket af tredje lande. De gælder primært for landbrugsdyr (på gården, under transport og ved slagtning), men også for vilde dyr, forsøgsdyr og kæledyr.
Landbrugsdyrs velfærd
Ifølge en særskilt om europæernes holdning til dyrevelfærd fra marts 2023 sagde 84 % af de adspurgte, at opdrættede dyrs velfærd bør beskyttes bedre, end det er tilfældet nu.
Den første regel i EU om dyrevelfærd for landbrugsdyr stammer helt . I 1998 etablerede generel beskyttelse af alle dyr til brug i fødevareproduktion, uld, skind, pels og andre landbrugsformål - inklusiv fiskeri, reptiler og padder - og er baseret på den
blev godkendt i 2004. Men i en betænkning fra 14. februar 2019 opfordrede Parlamentet til at styrke den, til flere sanktioner og kortere transporttider.
EU's regler om dyrevelfærd afspejler de såkaldte 'fem friheder':
- Fri for sult og tørst
- Fri for ubehag
- Fri for smerter, skader og sygdomme
- Fri til at udtrykke normal adfærd
- Fri for frygt og utryghed
"[...] Unionen og medlemslandene skal, da dyr er følende væsener, være særligt opmæksomme på deres velfærdsbehov [...]."
Andre EU-regler fastsætter standardforholdene for landbrugsdyr under såvel som avlingsforhold for specifikke dyrekategorier som kalve, grise og æglæggende høns.
I oktober 2018 vedtog MEP'erne nye regler for veterinærmedicinske produkter til at stoppe, at medicin bruges til at kompensere for dårlige forhold eller skal gøre, at dyrene vokser hurtigere.
Samtidig med at Kommissionen har pæsenteret sin strategi 'Fra jord til bord', arbejder den også videre på mere lovgivning for dyrevelfærd.
Europa-Kommissionen præsenterede sin jord til bord-strategi i december 2019. Den fokuserede på behovet for et bæredygtigt fødevaresystem og lagde op til masser af lovgivningsmæssige og ikke-lovgivningsmæssige initiativer, der skulle gennemføres i de følgende år.
MEP'erne vil have bedre transport af dyr
Den 19. juni 2020 oprettede MEP'erne et undersøgelsesudvalg til at se nærmere på overtrædelser af EU's dyrevelfærdsregler under transporter både indenfor og udenfor EU.
I april 2021 sagde udvalget for dyrebeskyttelse under transport (ANIT), at de nuværende regler er uacceptable, og at det vil se konkrete handlinger til at korregerer for problemet inklusiv at trække de medlemslande, der ikke håndhæver de nuværende EU-regler, i retten.
Efter denne betænkning blev et særligt udvalg for dyretransport i og udenfor EU nedsat ved begyndelsen af denne lovgivningsperiode. Udvalget fandt systemiske fejl i implementeringen af reglerne på tværs af EU. Udvalgets endelige rapport blev godkendt ved plenarforsamlingen i januar 2022.
MEP'erne vil forbyde dyr i bure i landbruget
Den 10. juni som et svar på det Europæiske Borgerinitiativ “Slut burtiden”, underskrevet af 1,4 mio. mennesker i EU, opfordrede MEP'erne Kommissionen til at komme med et forslag, der skal gøre en ende på at bruge bure til dyr i landbruget i EU fra 2027.
Beskyttelse af vilde dyr
De 500 vilde fuglearter, der lever i EU naturligt, er beskyttet af , mens skal sikre beskyttelsen af sjældne, truede og endemiske dyrearter.
EU's Bestøverinitiativ, der blev lanceret i 2018, skal tackle faldet i antallet af bestøvende insekter, særligt bierne. Parlamentet vil dog have en yderligere reduktion af pesticider og flere midler til forskning. I en rapport vedtaget i januar 2018 sagde Parlamentet allerede, at regionale og lokale bivarianter skulle beskyttes bedre.
må ikke fanges og slås ihjel inden for EU's maritime områder. Derudover har EU altid forsvaret en fuld implementering af siden 1986. I januar 2023 reviderede Kommissionen
EU-lovgivning om handel med vilde dyr
Der er også regler for, F.eks. er rævesakse ikke tilladte til at fange vilde dyr i EU.
EU implementerer og går videre end gennem sine regler for , der skal sikre at produkter derfra ikke fører til, at nogle dyr bliver truede.
I juni 2021 vedtog Parlamentet sin holdning til EU's Biodiversitetsstrategi 2030, der er en del af EU's Grønne Aftale.
I februar 2024 støttede MEP'erne en ny lov om naturgenopretning, som forpligter alle EU-lande til at arbejde for at genoprette naturlige levesteder.
EU ønsker også at bekæmpe det globale tab af skove, som truer mange arters levesteder. I april 2023 godkendte Parlamentet nye regler, der forpligter virksomheder til at verificere, at produkter, der sælges på det europæiske marked, ikke har bidraget til skovrydning eller skovforringelse noget sted i verden.
Zoologiske haver
skal styrke deres rolle i bevarelsen af biodiversitet og fastsætte standarderne for beskyttelsestiltag inklusiv leveforholdene for dyrene.
ٲڴǰø til videnskabelige formål
EU har lavet en lovramme for , fysiologiske studier og tests med tilsætningsstoffer eller kemikalier.
Reglerne er baserede på:
• erstatning (tilskynding af brugen af alternative metoder)
• reduktion (brug af færre dyr til det samme formål)
• raffinement (tiltag til at minimere smerte og lidelse)
ٲڴǰø til kosmetik og marketing af sådanne produkter er forbudt i EU. I en betænkning fra 2018 opfordrede Parlamentet til et globalt forbud mod at bruge dyr til forsøg med kosmetik.
Parlamentet ønsker at gå endnu længere. I september opfordrede det til at få mere finansiering af alternative testmetoder, så tests med dyr kan udfases.
Beskyttelse af kæledyr
Til at slå ned på ulovlig handel med hunde og katte opfordrede Parlamentet i en betænkning fra 12. februar 2020 til at indføre hårdere sanktioner og obligatiorisk registering. Efter denne anmodning anerkendte Europa-Kommissionen den ulovlige handel med selskabsdyr som organiseret kriminalitet i sin meddelelse om
Til at adressere de europæiske borgeres bekymringer, der anser deres kæledyr for at være en del af familien, . Lovgivningen forbyder produkterne på markedet samt import og eksport.
Takket være harmoniserede EU-regler for at rejse med kæledyr, kan alle rejse med deres behårede venner inden for EU. Et eller et sundhedscertifikat for dyret er det eneste der kræves for at hunde, katte og ildere kan rejse over grænserne med visse undtagelser.