Parlamentet vil have tre nye indtægtskilder til EU
Parlamentet forventes at bakke op om nye indtægtskilder til EU under de nuværende kriser i et forsøg på at skudsikre EU's budget for fremtiden.
Mens EU's budget imødegår et utal af udfordringer, herunder efterveerne af pandemien, krigen i Ukraine og energikrisen, ventes Parlamentet at bakke op om endnu flere indtægtskilder til EU's budget, der er i tråd med EU's prioriteter.
De tre nye såkaldte ‘egne indtægtskilder’ er: indtægter fra handlen med CO2-kvoter (ETS), indtægter genereret fra den foreslåede EU-karbongrænsetilpasningsmekanisme (CBAM) og indtægter i forbindelse med selskabsbeskatning af multinationale selskaber baseret på et forslag indgået af OECD/G20 i sommers.
Kommissionen skønner, at de kan generere op til €17 mia. om året til EU's budget fra 2026-2030. De skal hjælpe med at tilbagebetale en stor del af lånene til , finansiere den Sociale Klimafond og spille en rolle for det nye ETS, der skal bidrage til overgangen til en dekarboniseret økonomi.
“EU har brug for nye egne indtægtskilder til i hvert fald at tilbagebetale NextGenerationEU! Uden egne indtægtskilder, vil vi, efter 2027, skulle skære mere end €15 mia. om året fra EU's programmer. Det vil gøre “Næste Generation EU” til “Ingen Generation EU”,” siger José Manuel Fernandes (EPP, Portugal), en af Parlamentets medordfører.
“Hvad så nu? Lige nu er vi ved at færdiggøre lovene, særligt for karbonmarkedsreformen og karbongrænseskatten. Det er nu op til medlemslandene, når disse instrumenter er oprettet, at gøre dem til egne indtægtskilder i tråd med vores løfte om at tilbagebetale vores lån,” siger Valérie Hayer (Forny Europa, Frankrig), der også er en medordfører for lovgivningen.
“I fraværet af disse nye egne indtægtskilder, har vi kun to alternativer: Enten skal de nationale bidrag øges, og dermed skatterne derhjemme, eller EU's programmer skal skæres ned. Nedskæringer for den fælles landbrugspolitik, for Erasmus+... Det nægter vi kommer til at ske. Det er derfor, at disse nye egne indtægtskilder er så vigtige!” tilføjer Hayer.
Indkommende indtægter
Traditionelt set kommer EU’s budget fra importafgifter, en procentdel af den moms, som EU-landene indsamler og en andel af medlemslandenes årlige bruttonationale indkomst. Det indeholder også andre kilder som bøder til selskaber, der overtræder EU's konkurrencelove og skatter fra lønningerne til EU-institutionernes ansatte.
Men i 2020 blev EU enig om en rekord stor stimuluspakke på mere end 2 billioner euro, som modsvar til de økonomiske udfordringer efter pandemien, hvilket øgede det langsigtede budget og introducerede genopretningsinstrumentet NextGenerationEU.
Det betød, at EU kunne optage gæld for at støtte EU-landene, mens de bekæmpede krisen. For at kunne tilbagebetale lånene, blev EU-institutionerne enige om at introducere nye egne indtægtskilder, da dette ville give mere diversificerede og modstandsdygtige typer af indtægtskilder.
Siden 2021 har en egen indtægtskilde på ikke-genbrugelige plastikposer været i brug, mens en digital afgift vil komme i spil fra 2023.
Parlamentet stemte for forslaget om de nye egne indtægtskilder ved plenarforsamlingen 21.-24. november.