Menneiden EU-vaalien kohokohtia

Kymmenennet suorat EU-vaalit ovat pian käsillä. Alta voit lukea lisää vuosien 1979, 2004 ja 2019 vaaleista.

Simone Veil, ensimmäisen suoralla vaalilla valitun Euroopan parlamentin puhemies ensimmäisessä täysistunnossa. Veil istuu takarivissä ja edessä olevat edustajat ovat kääntyneet taputtamaan hänelle.
Ranskalainen, holokaustista selvinnyt Simone Veil valittiin ensimmäisen suorilla vaaleilla valitun Euroopan parlamentin puhemieheksi 1979.

EU-vaalit ovat keskeinen osa EU:n demokratiaa, sillä ne antavat kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa Euroopan unionin toimintaan.

Euroopan parlamentin edeltäjä, Euroopan hiili- ja teräsyhteisön yleiskokous perustettiin jo vuonna 1952, mutta sillä ei ollut lainsäädäntövaltaa. Ajan myötä sen merkitys kuitenkin kasvoi, ja vuoteen 1979 parlamentista oli tullut jo vaikutusvaltainen. EU:n vaalilaki hyväksyttiin vuonna 1976, minkä seurauksena Euroopan parlamentin jäsenet alettiin valita suorilla vaaleilla. Tätä ennen kansalliset parlamentit nimesivät kunkin jäsenmaan edustajat Euroopan parlamenttiin.

Kaikilla EU-vaaleilla on ollut vaikutusta Euroopan poliittiseen kehitykseen, mutta vuosien 1979, 2004 ja 2019 vaalit olivat erityisen merkitykselliset EU:n demokratiakehitykselle.

1979 - ensimmäiset suorat vaalit

Euroopan parlamentin ensimmäiset suorat vaalit pidettiin 7.-10. kesäkuuta vuonna 1979. Tuolloin Euroopan talousyhteisön kansalaiset voivat ensimmäistä kertaa äänestää suoraan edustajistaan Euroopan parlamentissa.

Vuoden 1979 vaalien kohokohdat:

  • Demokraattinen virstanpylväs: suorat vaalit tekivät EU:sta demokraattisemman.
  • Vaalitulos: sosialistien ryhmä sai enemmän paikkoja kuin mikään muu poliittinen ryhmä, kun taas Euroopan kansanpuolue oli toiseksi suurin ryhmä. Nämä kaksi ryhmää ovat olleet myös myöhemmissä vaaleissa suurimmat.
  • Poliittisen tietoisuuden lisääntyminen: vuoden 1979 vaalit lisäsivät kansalaisten tietoisuutta EU:n toiminnasta ja heidän omasta roolistaan siihen vaikuttamisessa.

2004 - uusia jäsenmaita

Vuoden 2004 vaaleissa, jotka järjestettiin 10.-13. kesäkuuta, merkittävää oli se, että vain reilua kuukautta ennen vaaleja, 1. toukokuuta 2004, kymmenen uutta jäsenmaata liittyi EU:hun. Laajentuminen teki EU:sta suuremman ja monimuotoisemman.

Iäkäs nainen seisoo vaaliuurnan edessä ja pujottaa valkoista paperiarkkia sen sisään. Taustalla kaksi EU-lippua.
Äänestäjä vaaliuurnalla Varsovassa, Puolassa, 13.6.2004. Puolalaiset saivat äänestää EU-vaaleissa ensi kertaa vuonna 2004.

Vuoden 2004 vaalien kohokohdat:

  • Demokraattinen integraatio: Euroopan parlamentti edusti entistä paremmin eurooppalaista moninaisuutta kymmenen uuden jäsenmaan äänestäjien myötä.
  • Vaalitulos: Euroopan kansanpuolueen ja Euroopan demokraattien ryhmä oli vaalivoittaja, mutta Euroopan sosiaalidemokraattinen puolue sai myös paljon paikkoja.
  • Vaikutus: vuoden 2004 vaalit toivat yhteen vanhat ja uudet jäsenmaat osoittaen, että EU on sitoutunut yhtenäisyyteen ja demokraattisiin arvoihin.

2019 - muuttuva poliittinen tilanne

Vuoden 2019 EU-vaalit pidettiin 23.-26. toukokuuta. Näissä vaaleissa korostuivat EU:n poliittisen kentän muutos sekä kansalaisten kiinnostuksen kasvaminen, joka näkyi parhaiten äänestysprosentin kasvussa.

Infografiikka, joka näyttää EU-vaalien äänestysprosentin vaihtelun vuosien 1979 ja 2019 välillä.
Vuoden 2019 EU-vaaleissa vähitellen laskenut äänestysprosentti kääntyi selkeään nousuun.

Vuoden 2019 vaalien kohokohdat:

  • Demokraattisen osallistumisen kasvaminen: suurempi osa kansalaisista osoitti kiinnostuksensa EU-politiikkaan äänestämällä vuoden 2019 vaaleissa.
  • Vaalitulos: uudemmat ryhmät, kuten Euroopan liberaalidemokraattien liitto ja Euroopan vihreät/Euroopan vapaa allianssi saivat lisää paikkoja. Euroskeptiset ja äärioikeistolaiset puolueet kasvattivat myös kannatustaan.
  • Poliittinen siirtymä: vuoden 2019 vaalit johtivat moniäänisempään parlamenttiin, jossa toimiminen vaati enemmän yhteistyötä päätöksenteossa. Ilmastonmuutos, maahanmuutto ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus olivat keskeisiä aiheita.
  • Brexitin vaikutus: Ison-Britannian ero EU:sta vaikutti vaaleihin, ja EU:n tulevaisuus sekä tuleva suhde Isoon-Britanniaan olivat keskeisiä teemoja vaalien alla.
Vuoden 2019 EU-vaalien kohokohdat

Käytä ääntäsi

osoittaa, että EU on sitoutunut demokratiaan, mutta näyttää myös poliittisen edustuksen muuttuvan luonteen. Suorat vaalit ovat vahvistaneet EU:n demokraattista legitimiteettiä ja antaneet kansalaisille mahdollisuuden vaikuttaa unionin tulevaisuuteen.

Kymmenennet EU-vaalit pidetään 6.-9. kesäkuuta 2024 - muista !

äپٴDz

Jaa tämä artikkeli aiheesta: