Alegerile europene: momente memorabile din trecut

Ediția cu numărul zece a alegerilor europene directe se apropie, o bună ocazie să rememorăm momente cheie ale acestor alegeri din 1979, 2004 și 2019.

Supraviețuitoarea Holocaustului din Franța,  Simone Veil,  a fost aleasă Președinte a Parlamentului European în prima sesiune a primului Parlament ales în mod direct în 1979.
Supraviețuitoarea Holocaustului din Franța, Simone Veil, aleasă Președinte a Parlamentului European după primele alegeri ținute în 1979.

Alegerile europene reprezintă o componentă esențială a procesului democratic din UE, care arată rolul important jucat de către cetățeni în configurarea Uniunii Europene de-a lungul anilor.


Un precursor al Parlamentului se alcătuise deja în 1952, Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO). Aceasta nu avea puteri legislative. Însă cu timpul importanța acesteia a crescut, căpătând până în 1979 mult mai multă influență. Adoptarea actului electoral al UE în 1976 a deschis drumul pentru alegerea directă a deputaților în Parlamentul European.


Toate alegerile europene au avut impactul lor asupra hărții politice a Europei, dar cele din 1979, 2004 și 2019 au marcat momente semnificative în parcursul democratic al UE.

1979 - Primele alegeri directe

Primele alegeri directe pentru Parlamentul European s-au ținut între 7 și 10 iunie 1979. A fost un moment istoric pentru că era pentru prima dată când cetățenii Comunității Europene Economice își alegeau direct reprezentanții în Parlamentul European.

Parcurgeți istoria Parlamentului European de la începuturi, votul din 1979 și până în zilele noastre

Momente cheie din 1979:

  • O piatră de hotar democratică: Aceste alegeri au fost importante pentru că au permis cetățenilor să voteze direct pentru reprezentanții lor, făcând integrarea europeană mai democratică.
  • Rezultatele alegerilor: Grupul Socialist a obținut cele mai multe voturi, iar Partidul Popular European (PPE) a fost al doilea grup ca mărime. Aceste două grupuri vor continua să fie cele mai mari grupuri politice și la alegerile ulterioare.
  • Conștientizare politică crescută: Alegerile din 1979 au crescut gradul de conștientizare politică a cetățenilor cu privire la integrarea europeană și la rolul lor în influențarea politicilor europene.

2004 - Primirea de noi membri

Alegerile din 2004, ținute între 10 și 13 iunie, au fost notabile pentru că zece noi state se alăturaseră Uniunii Europene la 1 mai 2004. Această extindere a făcut UE mai mare și mai diversă.

O doamnă în vârstă votează în Varșovia, Polonia, la alegerile pentru Parlamentul European din 13 iunie 2004. Cetățenii polonezi votau atunci pentru prima dată la alegerile UE  AFP Photo/Wojtek Radwanski
O alegătoare din Varșovia, Polonia, la alegerile europene din 2004.

Momente cheie din 2004:

  • Integrare democratică: Aceste alegeri au inclus alegători din cele 10 noi țări ale UE, ceea ce a făcut ca Parlamentul European să fie mai reprezentativ pentru diversitatea Europei.
  • Rezultatele alegerilor: Partidul Popular European și al Democraților Europeni (PPE-DE) a fost cel mai mare grup, Partidul Socialiștilor Europeni (PES) având, de asemenea, o prezență puternică.
  • Impact: Alegerile din 2004 au fost importante pentru că au reunit statele membre vechi și noi, demonstrând angajamentul UE față de unitate și valorile democratice.

2019 - O scenă politică în schimbare

Alegerile pentru Parlamentul European din 2019, care au avut loc din 23 în 26 mai, au fost marcate de schimbări semnificative și un interes crescut din partea alegătorilor. Aceste alegeri au evidențiat peisajul politic în evoluție din UE și implicarea crescută a cetățenilor săi.

Infografic cu evoluția participării la vot la alegerile europene (1979-2019)
Rata participării la alegerile europene a crescut puternic în 2019, situându-se la aproximativ 51%.

Momente cheie din 2019:

  • Participare democratică îmbunătățită: mai mulți cetățeni au participat la alegerile din 2019, demonstrând un interes puternic pentru politica europeană și pentru rolul lor în cadrul acesteia.
  • Rezultatele alegerilor: noi grupuri cum ar fi Alianța Liberalilor și Democraților din Europa sau Verzii/Alianța Liberă Europeană au câștigat locuri în plus. Partidele eurosceptice și de dreapta s-au întărit, creând un peisaj politic mai variat.
  • Schimbări politice: alegerile din 2019 au condus la un Parlament mai divers, care a necesitat coaliții mai largi și procese decizionale mai colaborative. Schimbările climatice, migrația și justiția socială au reprezentat subiecte majore.
  • Impactul Brexit: Retragerea Regatului Unit din UE a influențat aceste alegeri, discuțiile cu privire la viitorul UE și relația acesteia cu Regatul Unit jucând un rol important.
Repere ale alegerilor europene din 2019

Folosiți-vă votul

Alegerile europarlamentare din 1979 până în 2019 arată angajamentul UE față de democrație și evoluția reprezentării politice. Aceste alegeri au consolidat legitimitatea democratică a Uniunii Europene și au demonstrat angajamentul tot mai mare al cetățenilor europeni în modelarea viitorului lor.


la cea de-a zecea ediție a alegerilor între 6 și 9 iunie 2024!

Informații suplimentare