Viitorul Europei: de la ideile cetățenilor la politicile UE
Descoperiți cum dă curs Parlamentul propunerilor cetățenilor pentru o UE mai eficientă și mai democratică.
Conferința privind viitorul Europei a reprezentat un forum care a plasat oamenii în centrul procesului decizional al UE și le-a permis să își spună cuvântul asupra căii pe care o va urma Uniunea.
Parlamentul European s-a angajat să țină cont și să dea curs propunerilor făcute de cetățeni în cadrul Conferinței, pentru a consolida capacitatea de acțiune a UE, legitimitatea sa democratică și responsabilitatea acesteia în fața cetățenilor.
În cadrul fiecărei sesiuni plenare, care sunt direct legate de ideile formulate în cadrul Conferinței.
În plus, Parlamentul recunoaște că unele dintre propuneri necesită schimbări profunde în modul de funcționare a Uniunii Europene. De aceea, europarlamentarii au înaintat .
Conferința a fost un exercițiu democratic care a început în 2021. Un an mai târziu, în urma lucrărilor acesteia au rezultat 49 de propuneri și peste 300 de măsuri concrete care urmează să fie puse în aplicare, pe teme mergând de la schimbările climatice și tranziția digitală, până la migrație și amenințări la adresa bugetului UE.
Evenimentul a reunit cele trei instituții principale ale UE, cetățeni, reprezentanți ai UE, parlamente naționale și autorități regionale.
„Parlamentul este dedicat atingerii unui rezultat concret și semnificativ al Conferinței”, a declarat Președinta Parlamentului, Roberta Metsola. „Împreună, putem păstra avântul necesar pentru a face ca UE să rămână adecvată în secolul 21.”