ăț cronologia noastră pentru a avea o privire de ansamblu asupra modului în care UE și Parlamentul European continuă să susțină Ucraina în 2025.
Carousel
Ruslan Stefanciuk la Parlamentul European
3 ani de la declanșarea invaziei ruse împotriva Ucrainei: clădirea Station Europe iluminată în culorile drapelului ucrainean
Slide1 / of2
De la începutul invaziei ilegale pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, UE și Parlamentul au sprijinit această țară prin condamnarea agresiunii Rusiei, sancționarea celor responsabili și furnizarea de ajutor financiar și material.
Parlamentul a îndemnat țările UE să ofere Ucrainei asistență politică, militară și umanitară. De asemenea, a sprijinit eforturile Ucrainei de a adera la UE.
Cronologia este inversată, ceea ce înseamnă că cel mai recent eveniment va apărea în partea de sus, iar cel mai vechi în partea de jos.
Cum continuă UE și Parlamentul European să sprijine Ucraina în 2025
Sort the timeline following the topics
Cooperarea UE-Ucraina
Parlamentul salută propunerea de încetare a focului
Eurodeputații salută propunerea de încetare a focului pentru 30 de zile, convenită între reprezentanții SUA și cei ai Ucrainei la 11 martie 2025. Se așteaptă și acordul Rusiei urmat de încetarea tuturor atacurilor asupra Ucrainei. UE și statele sale membre trebuie să își mențină rolul de principal donator al Ucrainei, iar UE trebuie să contribuie la garanții de securitate solide pentru Ucraina, potrivit deputaților europeni.
Parlamentul solicită ridicarea tuturor restricțiilor privind utilizarea sistemelor de arme occidentale livrate Ucrainei
Eurodeputații afirmă că Europa se confruntă cu cea mai profundă amenințare militară la adresa integrității sale teritoriale de la sfârșitul Războiului Rece. Pentru a asigura pacea și stabilitatea în Europa, UE trebuie să sprijine Ucraina, afirmă Parlamentul, și solicită statelor membre, partenerilor internaționali și aliaților NATO să ridice toate restricțiile privind utilizarea sistemelor de arme occidentale livrate Ucrainei împotriva țintelor militare de pe teritoriul Rusiei.
Parlamentul marchează trei ani de la declanșarea invaziei ruse pe scară largă
Pentru a marca trei ani de la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei, Parlamentul European se iluminează în culorile drapelului ucrainean. Președinții Parlamentului European, Consiliului și Comisiei afirmă într-o declarație comună că viitorul Ucrainei și al cetățenilor săi este în UE. Adresându-se liderilor UE la summit-ul care marchează aniversarea, președinta Parlamentului, Roberta Metsola, confirmă angajamentul Parlamentului față de Ucraina și îndeamnă UE să-și intensifice sprijinul.
Deputații europeni cer implicarea deplină a Ucrainei în negocierile pentru pace
Liderii deputaților spun că orice pace în Ucraina trebuie să fie justă și în acord cu poporul ucrainean. Ei subliniază, de asemenea, că arhitectura de securitate a Europei nu poate fi discutată fără implicarea activă a UE și a statelor sale membre.
Președintele Radei din Ucraina se adresează Parlamentului European
Ruslan Stefanciuk, președintele Verhovna Rada - parlamentul ucrainean - s-a adresat Parlamentului European reunit în ședință solemnă la Strasbourg. În discursul său, acesta a îndemnat UE să-și continue și să intensifice sprijinul pentru Ucraina.
Liderii din Parlamentul European își exprimă continuarea susținerii pentru Ucraina
Președinta Parlamentului, Roberta Metsola, și liderii grupurilor politice au emis o declarație cu privire la continuarea sprijinului neabătut al UE pentru Ucraina, la trei ani de la declanșarea războiului de agresiune rusesc la scară largă.
Rusia criticată pentru folosirea dezinformării în vederea justificării războiului din Ucraina
Europarlamentarii condamnă printr-o rezoluție falsificarea sistematică de către regimul de la Kremlin a argumentelor istorice pentru a-și justifica războiul ilegal de agresiune împotriva Ucrainei.