Numărul eurodeputaților aleși în 2024 a crescut. Aflați câți reprezentanți trimite fiecare țară în Parlamentul European după alegerile europarlamentare.
După alegerile europene se va constitui Parlamentul European, europarlamentarii vor aproba noua Comisie Europeană și vor relua lucrul la legislația UE.
Alegerile europene din 2024 s-au încheiat. Iată tot ce trebuie să știți, de la campania de informare a Parlamentului, la rezultatele alegerilor și pașii următori.
Doriți să aflați cât mai devreme rezultatele alegerilor europene? Urmăriți anunțurile și reacțiile din seara alegerilor, în direct din Bruxelles și pe rețelele sociale.
Partidele politice europene au prezentat candidații „cap de listă” pentru postul de președinte al Comisiei Europene. Urmăriți dezbaterea din Parlamentul European din 23 mai.
Europarlamentarii vă reprezintă în procesul decizional la nivelul UE. Portalul Parlamentului vă oferă posibilitatea să le urmăriți activitatea și să aflați cum au votat cu diverse ocazii.
Președinta Parlamentului, Roberta Metsola, ne îndeamnă să votăm la alegerile europene din 9 iunie întrucât deciziile eurodeputațior aleși ne afectează pe toți.
Alegerile europene vă oferă șansa de a vă spune cuvântul cu privire la viitorul Europei. Aflați care sunt regulile electorale și cum vă puteți folosi votul.
Mobilitatea și drepturile electorale sunt garantate pentru cetățenii UE. Dificultățile apar atunci când aceștia votează sau candidează la alegeri într-un alt stat UE, spun eurodeputații.
Parlamentul European va vota o propunere pentru introducerea mai multor reguli comune la alegerile europene și pentru adăugarea unei circumscripții la nivelul întregii UE.