Accesibilitatea clădirilor 

Parlamentul European se angajează ferm să ofere tuturor utilizatorilor, indiferent dacă sunt deputați, membri ai personalului sau vizitatori, un mediu fizic accesibil și maximă independență în folosirea tuturor clădirilor.

Primii pași

În 2010, Uniunea Europeană a ratificat oficial (CDPD). După ratificare, a început un program ambițios de îmbunătățire a accesibilității clădirilor Parlamentului European.

În perioada 2015-2019, Parlamentul a efectuat audituri privind accesibilitatea în toate clădirile, care au arătat că există un nivel general bun de accesibilitate, dar și unele domenii de ameliorat, pentru a permite folosirea clădirilor în mod independent.

Auditurile au mai evidențiat că este necesar un standard armonizat de accesibilitate pentru clădirile Parlamentului European, astfel încât să se garanteze tratamentul egal al tuturor utilizatorilor în diferitele locuri de desfășurare a activității.

Prima instituție a UE cu o politică privind accesibilitatea fizică

În 2023, Parlamentul European a adoptat propria politică privind accesibilitatea fizică. Este prima instituție a UE care a elaborat o politică cuprinzătoare și bine articulată în acest domeniu.

Obiectivul principal al acestei politici este să definească un criteriu unic de accesibilitate, care elimină diferențele de legislație dintre statele membre și permite implementarea armonizată în toate clădirile Parlamentului.

Politica mai prevede o serie de măsuri care să faciliteze implementarea standardului comun de accesibilitate în toate proiectele importante de renovare, achiziții și construcții de clădiri din viitor, într-un mod sustenabil și coerent.

Integrarea aspectelor legate de accesibilitate în viitoarele proiecte imobiliare în faza de pregătire va permite o bună și sustenabilă planificare și gestionare a resurselor, evitându-se costurile inutile pentru remedierea deficiențelor în proiectarea clădirilor într-o etapă ulterioară.