FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom behovet av EU-stöd för en rättvis omställning och återuppbyggnad i Syrien
7.3.2025-()
i enlighet med artikel 136.2 i arbetsordningen
Nathalie Loiseau, Petras Auštrevičius, Malik Azmani, Dan Barna, Bernard Guetta, Ľubica Karvašová, Jan‑Christoph Oetjen, Urmas Paet, Marie‑Agnes Strack‑Zimmermann, Hilde Vautmans, Lucia Yar
för Renew-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslagetRC-B10-0157/2025
10‑0164/2025
Europaparlamentets resolution om behovet av EU-stöd för en rättvis omställning och återuppbyggnad i Syrien
()
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
–med beaktande av FN:s säkerhetsråds resolution 2254 (2015) av den 18 december 2015,
–med beaktande av Paris domstols beslut av den 14 november 2023 och den 21 januari 2025 om utfärdande av internationella arresteringsorder för Bashar al-Assad och medlemmar av hans regim,
–med beaktande av Europaparlamentets rekommendation av den 28februari 2024 till rådet, kommissionen och vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik om situationen i Syrien[1],
–med beaktande av rådets slutsatser av den 19 december 2024,
–med beaktande av det gemensamma uttalandet av den 13 februari 2025 från regeringarna i Frankrike, Syrien, Bahrain, Egypten, Förenade Arabemiraten, Grekland, Irak, Italien, Japan, Jordanien, Kanada, Kuwait, Libanon, Oman, Qatar, Saudiarabien, Spanien, Storbritannien, Turkiet och Tyskland, Europeiska unionen, FN:s särskilda sändebud för Syrien, Arabförbundets generalsekreterare och generalsekreteraren för Gulfstaternas samarbetsråd,
–med beaktande av rådets förklaring av den 21 februari 2025 om rådets beslut, förordning och genomförandeförordning om restriktiva åtgärder med anledning av situationen i Syrien,
–med beaktande av uttalandet efter Syriens konferens för nationell dialog, som hölls iDamaskus den 25 februari 2025,
–med beaktande av artikel 136.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A.Det historiska sammanbrottet av Assadfamiljens styre i Syrien den 8 december 2024 markerade slutet på ett halvt århundrades lidande för det syriska folket, med tyranni utan motstycke och kaos efter att Assad brutalt slog ner upproret 2011 och förde landet till inbördeskrig. Krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten, såsom massfängslanden och tortyr, samt terrorgruppers handlingar har lett till att en halv miljon syrier dödats.
B.Ryssland och Iran har varit både möjliggörare och aktiva aktörer i det krig som den blodsbesudlade Assadregimen förde mot sitt eget folk och har använt Syrien som en spelplan för att destabilisera regionen. Assads regim förlitade sig på Rysslands och Irans kontinuerliga stöd och leveranser av arbetskraft och vapen. Hans plötsliga fall är ett tydligt geostrategiskt nederlag för båda länderna.
C.Efter att ha tagit på sig en ledande roll i att störta regimen inledde den utsedda interimspresidenten Ahmed al-Sharaa en politisk övergångsprocess. En övergångsregering har utsetts, och samtal pågår om bildandet av en ny regering.
D.Övergångsregeringens myndigheter kontrollerar större delen av – men inte hela – Syriens territorium, och den nordöstra regionen förvaltas militärt av Syriens demokratiska styrkor (SDF). Sedan december 2024 har Turkiet trappat upp sina attacker och intrång på syriskt territorium. Vissa Assadvänliga väpnade grupper är fortfarande aktiva och har nyligen utfört attacker.
E.Israel slår gång på gång mot militära mål i Syrien, har avsevärt utvidgat sin ockupation av syriskt territorium och kräver en långsträckt demilitariserad zon.
F.Den humanitära situationen är fortfarande akut svår, med 90% av befolkningen under fattigdomsgränsen, utbredd osäker livsmedelsförsörjning och brist på grundläggande infrastruktur och offentliga tjänster. Antalet människor i behov av livräddande humanitärt bistånd i Syrien har fortsatt att öka sedan 2020 och nådde 16,7miljoner människor 2024. En enorm återuppbyggnadsinsats måste göras samtidigt som man navigerar övergången till en öppen marknadsekonomi och hanterar storskaliga befolkningsförflyttningar. EU lanserade en humanitär luftbro i december 2024 för att tillhandahålla akut hälso- och sjukvård och andra viktiga förnödenheter.
G.Det dekret som USA:s president Donald Trumps administration utfärdade den 20 januari 2025 och som innebar att allt bistånd till utlandet, inklusive det som administreras av USA:s byrå för internationell utveckling (USAID), skulle avbrytas i 90dagar, har påverkat och kommer att påverka de humanitära program och icke-statliga organisationer som är verksamma på plats i Syrien. Andra länder, såsom Storbritannien och flera EU-medlemsstater, har också aviserat betydande nedskärningar i sina globala biståndsbudgetar.
H.EU vägrade med rätta att normalisera sina förbindelser med Assadregimen ända tills den föll och har spelat en betydelsefull roll som en viktig givare av humanitärt bistånd till syriska civila och som mottagare av en miljon flyktingar som flydde konflikterna.
1.Europaparlamentet lovordar modet, värdigheten och motståndskraften hos det syriska folket, som äntligen lyckades störta den grymma Assaddiktaturen. Parlamentet hedrar regimens otaliga offer.
2.Europaparlamentet välkomnar nystarten i förbindelserna mellan EU och Syrien, som tar sig uttryck i utnämningen av en chargé d’affaires för EU i Damaskus, ett partiellt upphävande av sanktionerna och anordnandet av den nionde Brysselkonferensen under rubriken ”Standing with Syria: Meeting the Needs for a Successful Transition”, som ska äga rum den 17 mars 2025.
3.Europaparlamentet uppmanar EU att utnyttja denna historiska möjlighet att hjälpa Syrien att genomföra sin återuppbyggnad och uppnå en rättvis, fredlig och inkluderande politisk övergång. Parlamentet understryker att ett stabilt och fredligt Syrien ligger i Mellanösterns, EU:s södra grannskaps och EU:s eget intresse. Parlamentet betonar vidare att det endast är på dessa grunder som villkoren för ett säkert, frivilligt och värdigt återvändande för flyktingar kan uppfyllas.
4.Europaparlamentet uppmanar EU att fortsätta att stödja syrier genom ökat humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd. Parlamentet uppmuntrar EU och dess medlemsstater att stödja återuppbyggnadsinsatser inom nyckelsektorer som transport, elförsörjning, hälso‑ och sjukvård och utbildning.
5.Europaparlamentet uppmuntrar EU och dess medlemsstater att samarbeta med Syriens interimsmyndigheter på ett transparent, samordnat och ansvarsfullt sätt och att signalera sin beredvillighet att erbjuda stöd till statsbyggande om och där det behövs. Parlamentet välkomnar den dialog som hållits tillsammans med regionala partner i Aqabaformatet – samma format som vid toppmötet i Aqaba, som hölls i Jordanien i december 2024.
6.Europaparlamentet är fast övertygat om att stabilitet i Syrien kommer att vara resultatet av en pluralistisk politisk övergång som inbegriper trovärdiga företrädare för alla delar av det syriska samhället, det vill säga kvinnor, det civila samhället och alla religiösa och etniska grupper. Parlamentet understryker vikten av att den framtida regeringen återspeglar denna mångfald och att det finns konstitutionella ramar som garanterar lika rättigheter och möjligheter för alla syrier, liksom tydliga och konkreta bevis för att dessa rättigheter respekteras i nationella och lokala beslut.
7.Europaparlamentet konstaterar med oro att fraktioner som störtade Assadregimen och nu deltar i styret har ett våldsamt förflutet. Parlamentet uppmuntrar interimsmyndigheterna att organisera en avväpning av paramilitära och civila grupper. Parlamentet noterar interimspresidentens lovande deklarationer och utfäster sig att granska de nationella och lokala myndigheternas åtgärder när ytterligare engagemang med dem ska utvärderas.
8.Europaparlamentet lovordar det ovärderliga bidraget från det civila samhället i Syrien och utomlands, som legitim företrädare för och försvarare av det syriska folkets förhoppningar under åren av brutalt förtryck av Assadregimen. Parlamentet hyllar särskilt Vita hjälmarna, som blivit måltavla för en smutskastningskampanj som iscensatts av regimen och understötts av Ryssland. Parlamentet uppmanar EU att öka stödet till syriska organisationer i det civila samhället när de nu anpassar sig till förändrade verksamhetsförhållanden, med fokus på att främja medborgardialog, särskilt mellan etniska och religiösa grupper, för att främja pluralism och tillit inom det syriska samhället.
9.Europaparlamentet är oroat över den exponentiella ökningen av desinformation med ursprung både inom Syrien och i utlandet. Parlamentet varnar för risken att folkgrupper instrumentaliseras av både inhemska och utländska aktörer. Parlamentet betonar att ett mångfaldspräglat medielandskap behöver växa fram och få fäste.
10.Europaparlamentet noterar att Syriens kristna befolkning har minskat kraftigt sedan 2011 då den blivit en måltavla för både Assadregimen och Daish. Parlamentet uttrycker försiktig optimism när det gäller övergångsmyndigheternas beteende och uppmuntrar dem att genomföra ytterligare förtroendeskapande åtgärder i detta avseende.
11.Europaparlamentet är fast övertygat om att en framgångsrik politisk övergång i Syrien är avhängig av övergångsrättvisa som en väg för att bekämpa straffrihet och bygga upp förtroende för statliga institutioner. Parlamentet begär att reformen av rättsväsendet ska behandlas som en brådskande politisk prioritering. Parlamentet fördömer skarpt de rapporterade spontana vedergällningarna mot alawiter på grund av en upplevd koppling till Assadregimen.
12.Europaparlamentet erkänner det oersättliga bidraget från Farid al-Madhhan (”Caesar”) för att dokumentera Assadregimens brott samt det arbete som utförs av det syriska nätverket för mänskliga rättigheter för att spåra försvunna personer. Parlamentet betonar vikten av att dessa processer nu slutförs. Parlamentet uppmanar interimsmyndigheterna att fullt ut samarbeta med behöriga internationella organ, inbegripet FN-mekanismer som inrättats specifikt för att utreda allvarliga brott i Syrien, såsom FN:s internationella, opartiska och oberoende mekanism, och underlätta deras insatser på plats. Parlamentet uppmuntrar Syrien att ratificera Romstadgan.
13.Europaparlamentet lovordar de åtgärder som vidtagits för att bekämpa straffrihet genom lagföring i Tyskland och Frankrike av personer med koppling till Assadregimen och Daish. Parlamentet förväntar sig att nyfunna bevis och ett fruktbart samarbete med syriska myndigheter kommer att leda till betydande ökningar av antalet utredningar och fällande domar.
14.Europaparlamentet betonar att Syriens övergångsmyndigheter snarast måste vidta alla åtgärder för att säkra och bevara fysiska bevis för allvarliga internationella brott i hela landet – bland annat genom samarbete och kontakter med internationella experter och befintliga internationella mekanismer. Parlamentet uppmuntrar EU att ge stöd till snabb insamling av bevis på plats, inbegripet tillhandahållande av kriminalteknisk utrustning och expertis för att identifiera och analysera massgravar, liksom insamling av vittnesmål från överlevande.
15.Europaparlamentet betonar att Syrien tillhör de mest minkontaminerade länderna ivärlden. Parlamentet är oroat över det ökande antalet dödsfall orsakade av minor, som förvärras av att både intern- och externflyktingar nu återvänder hem. Parlamentet uppmanar EU att skyndsamt stödja minröjningsinsatser tillsammans med specialiserade aktörer och syriska myndigheter.
16.Europaparlamentet upprepar sitt skarpaste fördömande av Assadregimens förfärliga användning av kemiska vapen mot syriska civila. Parlamentet uppmanar kraftfullt övergångsregeringen att samarbeta fullt ut med Organisationen för förbud mot kemiska vapen för att övervaka den verifierade destruktionen av alla kemiska vapen.
17.Europaparlamentet uppskattar den beslutsamhet som övergångsmyndigheterna visat för att sätta stopp för produktionen av och handeln med captagon. Parlamentet uppmuntrar till internationellt samarbete mot olaglig handel med narkotika, vapen, konstföremål och människor.
18.Europaparlamentet konstaterar att den syriska ekonomin är i spillror, med betydande investeringsgap som måste fyllas för att uppnå prisstabilitet och varaktigt skapande av arbetstillfällen. Parlamentet uppmuntrar till ett ekonomiskt lösgörande från Ryssland och Iran. Parlamentet uppmanar EU att strategiskt utvidga sitt fokus från humanitärt bistånd till att påskynda den ekonomiska återhämtningen och återuppbyggnaden, i syfte att uppnå konkreta resultat. Parlamentet lovordar initiativet ”Grain from Ukraine” efter att den ryska livsmedelsexporten till Syrien avbrutits.
19.Europaparlamentet välkomnar upphävandet av sanktionerna mot en rad ekonomiska sektorer och förlängningen av humanitära undantag på obestämd tid. Parlamentet stöder ett fullständigt men återkalleligt upphävande av alla sanktioner utan koppling till Assadregimen, med fokus på finanssektorn, så att den syriska ekonomin får en välbehövlig livlina, samtidigt som den politiska övergångsprocessen noga övervakas. Parlamentet förväntar sig att en överdriven tillämpning kommer att förbli ett problem så länge som amerikanska och brittiska sanktioner finns kvar.
20.Europaparlamentet välkomnar de beslut som fattats av flera medlemsstater och som gör det möjligt för flyktingar att återvända till Syrien och delta i återuppbyggnaden av landet utan att automatiskt förlora sin status, även för rekognosceringsbesök. Parlamentet efterlyser en samordnad EU-strategi i detta syfte. Parlamentet understryker att det behövs en inkluderande politik som möjliggör en rättvis återuppbyggnad och vidarebosättning som beaktar bostads-, mark- och egendomsrättigheter och gör det möjligt för fördrivna syrier att återkräva och återuppbygga sina hem. Parlamentet betonar vikten av en återuppbyggnadsprocess som säkerställer ett balanserat deltagande mellan den syriska diasporan och personer som har stannat kvar i Syrien.
21.Europaparlamentet påminner om att det finns ett stort antal palestinska flyktingar iSyrien, varav vissa fördrivits flera gånger, och att FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar (UNRWA) spelar en viktig roll för att tillgodose deras behov. Parlamentet minns den belägring av lägret i Yarmuk som utfördes av Assadtrogna fraktioner från 2013 till 2015.
22.Europaparlamentet uppmanar de syriska interimsmyndigheterna att sätta stopp för den ryska militära närvaron i Syrien, med tanke på den ryska militärens och ryska legosoldaters aktiva deltagande i de massakrer som begåtts mot syriska civila samt Rysslands destabiliserande roll i och utanför Mellanöstern. Parlamentet fördömer Ryssland för att ha tagit emot Assad och hans familj och hålla dem undan rättvisan.
23.Europaparlamentet betonar vikten av den kamp som leds av den internationella koalitionen mot Daish, med ovärderligt stöd från kurdiska styrkor. Parlamentet uttrycker djup oro över att attacker som leds eller stöds av Turkiet i nordöstra Syrien inte bara vållar civila dödsoffer och ökar antalet internflyktingar, utan även hotar effektiviteten och kontinuiteten i kampen mot Daish. Parlamentet noterar de positiva förhandlingarna som nyligen ägt rum mellan kurdiska väpnade grupper i Turkiet och den turkiska regeringen om en avväpning.
24.Europaparlamentet uppmanar kraftfullt övergångsmyndigheterna att visa ett tydligt engagemang för kampen mot terrorism och att samarbeta med internationella partner både för att bekämpa kvarvarande aktiva terroristceller i Syrien och för att utreda tidigare brott, särskilt mot den yazidiska folkgruppen.
25.Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till medlemsstaterna att ta hem alla sina medborgare, särskilt barnen, från fånglägren al-Hol och Roj och att ställa de vuxna inför rätta i rättvisa rättegångar. Parlamentet kräver att alla berörda parter hittar en varaktig lösning, eftersom dessa läger fortsätter att utgöra en grogrund för radikalisering och utgör ett vilande hot mot både Syriens och Europas säkerhet. Parlamentet varnar för den allvarliga internationella säkerhetsrisk som ett plötsligt tillbakadragande från USA:s sida i regionen skulle orsaka i denna ovissa kontext.
26.Europaparlamentet uttrycker oro över att det finns utländska extremistkrigare, även EU‑medborgare, bland de styrkor som störtade Assadregimen, och varnar för att permanent integrera dem i den syriska säkerhetsapparaten.
27.Europaparlamentet uppmanar Turkiet och Israel att respektera Syriens territoriella integritet och suveränitet och att omedelbart upphöra med alla attacker och intrång på syriskt territorium. Parlamentet fördömer Israels provokativa krav och militära handlingar, som äventyrar processen för statsuppbyggnad och 1974 års avtal.
28.Europaparlamentet välkomnar interimspresident al-Sharaas löfte att söka fredliga förbindelser med alla Syriens grannar. Parlamentet uppmanar de syriska interimsmyndigheterna att se till att denna utfästelse omsätts i konkreta åtgärder där man förhindrar och avstår från att skapa nya säkerhetshot mot grannländerna och andra länder.
29.Europaparlamentet fördömer de europeiska politiker, däribland nuvarande och före detta ledamöter av Europaparlamentet, som upprepade gånger har spridit Assadvänliga narrativ och aktivt har ansträngt sig för att rentvå den blodiga diktaturen. Parlamentet uttrycker djup oro över att parlamentets tvärpolitiska grupp för kristna i Mellanöstern nyligen bjudit in organisationer med nära koppling till Assadanhängare som omfattas av EU-sanktioner.
30.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna rekommendation till de berörda EU-institutionerna, medlemsstaternas regeringar och parlament samt Syriens interimsregering, och att se till att den översätts och offentliggörs på arabiska.
- [1] EUT C, C/2024/6749, 26.11.2024, ELI: .