Ϸվ

Förslag till resolution - B9-0190/2023Förslag till resolution
B9-0190/2023

FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom 2022 års rapport om rättsstatsprincipen – Situationen i fråga om rättsstatsprincipen i EU

22.3.2023-()

till följd av ett uttalande av kommissionen
i enlighet med artikel132.2 i arbetsordningen

Jaak Madison, Nicolaus Fest, Jean‑Paul Garraud
för ID-gruppen

öڲԻ:
Dokumentgång i plenum
ٴǰܳԳٲåԲ:
B9-0190/2023
Ingivna texter :
B9-0190/2023
Debatter :
Omröstningar :
Antagna texter :

9‑0190/2023

Europaparlamentets resolution om 2022 års rapport om rättsstatsprincipen – Situationen i fråga om rättsstatsprincipen i EU

()

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av artiklarna 2, 4, 5 och 7 i fördraget om Europeiska unionen (EU‑fördraget),

med beaktande av kommissionens meddelande av den 13 juli 2022 2022 års rapport om rättsstatsprincipen – Situationen i fråga om rättsstatsprincipen i EU (),

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) 2020/2092 av den 16december 2020 om en generell villkorlighetsordning för skydd av unionsbudgeten (villkorlighetsförordningen)[1],

med beaktande av revisionsrättens yttrande nr1/2018 av den 17 maj 2018 över förslaget av den 2 maj 2018 till Europaparlamentets och rådets förordning om skydd av unionens budget vid generella brister när det gäller rättsstatens principer i medlemsstaterna[2],

med beaktande av Europeiska rådets slutsatser av den 10–11 december 2020,

med beaktande av artikel 132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:

A.Unionen bygger på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna. Unionen måste också respektera medlemsstaternas likhet inför fördragen samt deras nationella identitet och deras egna rättsliga, konstitutionella och kulturella traditioner.

B.De befogenheter som inte har tilldelats unionen i fördragen tillhör medlemsstaterna.

C.I artikel5 i EU-fördraget fastställs principerna om tilldelade befogenheter, subsidiaritet och proportionalitet, som begränsar EU:s befogenheter,

D.Medlemsstaterna har en gemensam men inte unik vision, och deras samarbete grundar sig främst på subsidiaritetsprincipen och principen om ömsesidigt förtroende. Här ingår även hänsyn till olika nationella särdrag.

E.Det finns ingen EU-omfattande rättslig definition av vad begreppet ”rättsstatlighet” innebär. Kommissionen strävar å ena sidan efter att binda medlemsstaterna till unionsrätten genom att placera unionen hierarkiskt över medlemsstaterna, medan den å andra sidan strävar efter att ersätta det traditionella innehållet i rättsstatsprincipen genom att skapa en subjektiv uppsättning värden och principer. EU har tidigare använt sig av metoden att åberopa överträdelser av rättsstatsprincipen för politiska ändamål.

F.Kommissionen agerar på ett politiserat sätt. Enligt fördragen är kommissionen fördragens väktare. Det går inte att lita på att en politiserad kommission tillämpar lagen lika för alla.

1.Europaparlamentet uttrycker sin oro över kommissionens önskan att fastställa en enda definition av begreppet rättsstat, utan att ta hänsyn till medlemsstaternas olika konstitutionella traditioner. Parlamentet anser att denna önskan avspeglar en politisk instrumentalisering av rättsstatsprincipen i syfte att undergräva demokratiskt valda regeringar och införa standardiserade livsstilar i EU genom lagstiftning.

2.Europaparlamentet påminner om att kommissionen måste respektera den viktiga principen om suveränitet när det gäller medlemsstaterna och deras rätt att utforma och upprätthålla sina egna rättssystem.

3.Europaparlamentet anser att samarbete mellan medlemsstaterna är av särskild betydelse för att främja demokrati, rättsstatlighet och grundläggande rättigheter inom EU. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen att upprätthålla sina egna regler när det gäller transparens, korruptionsbekämpning och rättvisa.

4.Europaparlamentet uttrycker sin oro över att kommissionen tillämpar sin egen tolkning av rättsstatsprincipen utan en tydlig definition som medlemsstaterna kommit överens om.

5.Europaparlamentet betonar att förfarandet i artikel 7.1 i EU-fördraget är det enda legitima förfarandet för att hantera påståenden om överträdelser av rättsstatsprincipen.

6.Europaparlamentet upprepar att medlemsstaterna är och bör förbli ”herrar över fördragen”. Parlamentet anser att kommissionen har misstolkat och på ett otillbörligt sätt överskridit den roll som den tilldelats genom fördragen.

7.Europaparlamentet uppmanar kommissionen att inte använda skyddet av rättsstatsprincipen och de grundläggande rättigheterna som en förevändning för att utöva politiska påtryckningar på vissa medlemsstater att ändra politik som omfattas av medlemsstaternas behörighetsområde.

8.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen samt till medlemsstaternas regeringar och parlament.

Senaste uppdatering: 27 mars 2023
Rättsligt meddelande-Integritetspolicy