Τροπολογίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 1ης Απριλίου 2025 στην πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τη χορήγηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου ( – C10-0009/2024 – )(1)
(1α)Η παρούσα απόφαση έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ένωσης. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε δημοσιονομική αξιολόγηση, η οποία αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγματευτικής εντολής του Κοινοβουλίου.
(2α) Στις 17 Μαρτίου 2024, η Αίγυπτος και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν από κοινού να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους σε μια στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση με βάση τις αξίες της ισότητας, του αμοιβαίου σεβασμού και της εμπιστοσύνης, προκειμένου να ενισχύσουν την κοινή τους σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία.
Τροπολογίες 3 και 39 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη 3
(3)Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης, η ΕΕ και η Αίγυπτος δεσμεύονται να διασφαλίζουν τη λογοδοσία, το κράτος δικαίου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, να προάγουν τη δημοκρατία, την ισότητα των φύλων και των ευκαιριών ως συνταγματικά δικαιώματα όλων των πολιτών τους. Οι δεσμεύσεις αυτές συμβάλλουν στην προώθηση της εταιρικής σχέσης και στη βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερότητα της Αιγύπτου. Η αυξημένη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου το τελευταίο διάστημα άνοιξε τον δρόμο για πιο ουσιαστικό διάλογο σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποεπιτροπή πολιτικών θεμάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, διεθνών και περιφερειακών θεμάτων του Δεκεμβρίου 2022 και η επιτροπή σύνδεσης του Μαΐου 2023 αποτέλεσαν τις θεσμικές πλατφόρμες για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με μια σειρά θεμάτων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η ΕΕ θα ήθελε να αξιοποιήσει και να συνεχίσει αυτές τις ανταλλαγές. Η βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.
(3)Σύμφωνα με τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης, η ΕΕ και η Αίγυπτος δεσμεύονται να διασφαλίζουν τη λογοδοσία, το κράτος δικαίου και τον πλήρη σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών, να προάγουν τη δημοκρατία, την ισότητα των φύλων και των ευκαιριών ως συνταγματικά δικαιώματα όλων των πολιτών τους. Οι δεσμεύσεις αυτές συμβάλλουν στην προώθηση της εταιρικής σχέσης και στη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, τη χρηστή διακυβέρνηση και την κοινωνικοοικονομική σταθερότητα της Αιγύπτου. Η αυξημένη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου το τελευταίο διάστημα άνοιξε τον δρόμο για πιο ουσιαστικό διάλογο σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υποεπιτροπή πολιτικών θεμάτων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατίας, διεθνών και περιφερειακών θεμάτων του Δεκεμβρίου του 2022 και η επιτροπή σύνδεσης του Μαΐου του 2023 αποτέλεσαν τις θεσμικές πλατφόρμες για την ανταλλαγή απόψεων σχετικά με μια σειρά θεμάτων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η ΕΕ θα ήθελε να αξιοποιήσει και να συνεχίσει αυτές τις ανταλλαγές. Μια σταθερή μελλοντική βελτίωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η βελτίωση όσον αφορά το δικαίωμα της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, η θέσπιση μορατόριουμ στη θανατική ποινή, η καταπολέμηση των βασανιστηρίων και των βίαιων εξαφανίσεων, και η βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, καθώς και των δικαιωμάτων των γυναικών καθώς και των θεμελιωδών ελευθεριών χάρις σε μία ενεργή, συνεκτική και προορατική πολιτική σε αυτόν τον τομέα στην Αίγυπτο θα έχει θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου.
(3α) Η οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Αιγύπτου χαρακτηρίστηκε από διάφορα προγράμματα μακροοικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν υπό την αιγίδα του ΔΝΤ με αντάλλαγμα πιστωτικές διευκολύνσεις (12δισεκατομμύριαUSD από το 2016 έως το 2019 και 3δισεκατομμύριαUSD το 2022, τα οποία αυξήθηκαν σε 8δισεκατομμύριαUSD τον Μάρτιο του 2024).
Τροπολογίες 5 και 40 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη 5
(5)Η ΕΕ αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο της Αιγύπτου για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα. Η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και οι συγκρούσεις αποτελούν κοινές απειλές κατά της ασφάλειάς μας και του κοινωνικού ιστού των εθνών και στις δύο όχθες της Μεσογείου. Ως εκ τούτου, η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν κοινό συμφέρον να ενισχύσουν τη συνεργασία που τονίζεται στις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
(5)Η ΕΕ αναγνωρίζει τον καίριο ρόλο της Αιγύπτου για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα, και έχει ιδιαίτερο συμφέρον να αποτρέψει τη βραχυπρόθεσμη οικονομική αστάθεια στη χώρα, η οποία θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις καθώς και να ωφελήσει γεωπολιτικούς αντιπάλους. Η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα –όπως η εμπορία ανθρώπων–, η αντικανονική μετανάστευση, η παραπληροφόρηση, οι συγκρούσεις και οιδιώξεις κατά των θρησκευτικών και εθνοτικών μειονοτήτων, αποτελούν κοινές απειλές κατά της ασφάλειάς μας και του κοινωνικού ιστού των εθνών και στις δύο όχθες της Μεσογείου. Ομοίως, η ενέργεια είναι επίσης μία από τις πιο πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες και στις δύο πλευρές της Μεσογείου. Η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε όχι μόνο να αποτελέσει πηγή οικονομικής ευημερίας για την περιοχή, αλλά και να ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ μέσω της διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και της ενθάρρυνσης της περιφερειακής συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο λειτουργεί ως πλατφόρμα θετικής περιφερειακής συνεργασίας. Ως εκ τούτου, η ΕΕ και η Αίγυπτος έχουν κοινό συμφέρον να ενισχύσουν τη συνεργασία που τονίζεται στις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένων του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, καθώς και να προωθήσουν κοινά συμφέροντα και να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις.
Τοπολογία 6 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη 6
(6)Υπενθυμίζοντας τις γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως τις συνέπειες των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, καθώς και της σύγκρουσης στο Σουδάν, και τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου ως της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή και ως πυλώνα σταθερότητας για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η Ένωση ξεκινά τη σύναψη στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση.
(6)Υπενθυμίζοντας τις παγκόσμιες και περιφερειακές γεωπολιτικές προκλήσεις, όπως την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, η οποία προέκυψε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, τις κλιμακούμενες εντάσεις στο Κέρας της Αφρικής και την ασφάλεια της πλοήγησης στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, καθώς και τη μεταναστευτική πίεση από τη σύγκρουση στο Σουδάν, την αβεβαιότητα στη Συρία, την αστάθεια στη Λιβύη, τις ευθύνες της Αιγύπτου ως χώρα υποδοχής ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, και τη στρατηγική σημασία της Αιγύπτου ως της μεγαλύτερης χώρας στην περιοχή και ως πυλώνα σταθερότητας για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η Ένωση ξεκίνησε μια στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση με την Αίγυπτο, όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση.
Τοπολογία 7 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη 7
(7)Στόχος της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο είναι να αναβαθμιστούν οι πολιτικές σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου σε στρατηγική εταιρική σχέση και να μπορέσει η Αίγυπτος να εκπληρώσει τον καίριο ρόλο της, που συνίσταται στην παροχή σταθερότητας στην περιοχή. Η εταιρική σχέση αποσκοπεί να συμβάλει στη στήριξη της μακροοικονομικής ανθεκτικότητας της Αιγύπτου και να καταστήσει δυνατή την υλοποίηση φιλόδοξων κοινωνικοοικονομικών μεταυθμίσεӬν κατά τρόπο που να συμπληρώνει και να ενισχύει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ για την Αίγυπτο. Όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση, η εταιρική σχέση θα καλύπτει ευρύ φάσμα μέτρων πολιτικής που ομαδοποιούνται σε έξι πυλώνες παρέμβασης, και συγκεκριμένα: πολιτικές σχέσεις· οικονομική σταθερότητα· επενδύσεις και εμπόριο· μετανάστευση· ασφάλεια και συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου· δημογραφία και ανθρώπινο κεφάλαιο.
(7)Στόχος της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης με την Αίγυπτο είναι να αναβαθμιστούν οι πολιτικές σχέσεις ΕΕ-Αιγύπτου σε στρατηγική εταιρική σχέση και να μπορέσει η Αίγυπτος να εκπληρώσει τον καίριο ρόλο της, που συνίσταται στην παροχή σταθερότητας στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Η εταιρική σχέση αποσκοπεί να συμβάλει στη στήριξη της μακροοικονομικής ανθεκτικότητας της Αιγύπτου και να καταστήσει δυνατή την υλοποίηση φιλόδοξων κοινωνικοοικονομικών μεταυθμίσεӬν κατά τρόπο που να συμπληρώνει και να ενισχύει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία που προβλέπεται στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ για την Αίγυπτο. Όπως περιγράφεται στην κοινή δήλωση, η εταιρική σχέση θα καλύπτει ευρύ φάσμα μέτρων πολιτικής που ομαδοποιούνται σε έξι πυλώνες παρέμβασης, και συγκεκριμένα: πολιτικές σχέσεις· οικονομική σταθερότητα· επενδύσεις και εμπόριο· αντικανονική μετανάστευση και κινητικότητα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα· ασφάλεια και συνεργασία στον τομέα της επιβολής του νόμου· δημογραφία και ανθρώπινο κεφάλαιο. Η εν λόγω στρατηγική και συνολική εταιρική σχέση θα πρέπει να αναπτυχθεί σύμφωνα με πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ένωσης και κρατών μελών, όπως η Global Gateway και το σχέδιο Mattei για την Αφρική.
Τοπολογία 8 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη 8
(8)Η εταιρική σχέση θα βασιστεί σε χρηματοδοτική δέσμη ύψους 7,4δισεκατομμυρίωνEUR που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη για το αναγκαίο πρόγραμμα μακροοικονομικών δημοσιονομικών και κοινωνικοοικονομικών μεταυθμίσεӬν, καθώς και αυξημένα διαθέσιμα ποσά για τη στήριξη των επενδύσεων στην Αίγυπτο και στοχευμένη στήριξη για την υλοποίηση των διαφόρων στρατηγικών προτεραιοτήτων. Μέρος της δέσμης στήριξης είναι η δέσμη ΜΧΣ της ΕΕ ύψους έως 5δισεκατομμύριαEUR σε δάνεια, η οποία αποτελείται από δύο πράξεις ΜΧΣ, μία βραχυπρόθεσμη ύψους έως 1δισεκατομμύριοEUR και μία συνήθη, πιο μεσοπρόθεσμη, ύψους έως 4δισεκατομμύριαEUR, χρηματοδοτικά μέσα, όπως εγγυήσεις και συνδυαστικά μέσα, τα οποία αποσκοπούν στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με στόχο τη δημιουργία σημαντικών νέων επενδύσεων. Η δέσμη αυτή θα συμπληρωθεί με προγράμματα για τη στήριξη ειδικών προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης μέσω μεμονωμένων έργων και τεχνικής βοήθειας που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας2.
(8)Η εταιρική σχέση βασίζεται σε χρηματοδοτική δέσμη ύψους 7,4δισεκατομμυρίωνEUR που θα περιλαμβάνει βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στήριξη για το αναγκαίο πρόγραμμα μακροοικονομικών δημοσιονομικών και κοινωνικοοικονομικών μεταυθμίσεӬν, καθώς και αυξημένα διαθέσιμα ποσά για τη στήριξη των επενδύσεων στην Αίγυπτο και στοχευμένη στήριξη για την υλοποίηση των διαφόρων στρατηγικών προτεραιοτήτων, ιδίως όσον αφορά την αντικανονική μετανάστευση και την ανανεώσιμη ενέργεια. Μέρος της δέσμης στήριξης είναι η δέσμη ΜΧΣ της ΕΕ ύψους έως 5δισεκατομμύριαEUR σε δάνεια με ευνοϊκούς όρους, η οποία αποτελείται από δύο πράξεις ΜΧΣ, μία βραχυπρόθεσμη ύψους έως 1δισεκατομμύριοEUR και μία συνήθη, πιο μεσοπρόθεσμη, ύψους έως 4δισεκατομμύριαEUR, χρηματοδοτικά μέσα, όπως εγγυήσεις και συνδυαστικά μέσα, τα οποία αποσκοπούν στην κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που ωφελούν την πλειονότητα των Αιγυπτίων με στόχο τη δημιουργία σημαντικών νέων επενδύσεων. Η δέσμη αυτή θα συμπληρωθεί με προγράμματα για τη στήριξη ειδικών προτεραιοτήτων στο πλαίσιο της στρατηγικής και συνολικής εταιρικής σχέσης μέσω μεμονωμένων έργων και τεχνικής βοήθειας που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας2.
__________________
__________________
2 Θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ηςΙουνίου 2021, για τη θέσπιση Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Παγκόσμια Ευρώπη, για την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης αιθ.466/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1601 και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αιθ.480/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L209 της 14.6.2021, σ.1).
2 Θεσπίστηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/947 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 9ηςΙουνίου 2021, για τη θέσπιση Μηχανισμού Γειτονίας, Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας – Παγκόσμια Ευρώπη, για την τροποποίηση και κατάργηση της απόφασης αιθ.466/2014/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ) 2017/1601 και του κανονισμού (ΕΚ, Ευρατόμ) αιθ.480/2009 του Συμβουλίου (ΕΕ L209 της 14.6.2021, σ.1).
Τοπολογία 9 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη9
(9)Η μακροοικονομική δημοσιονομική κατάσταση της Αιγύπτου αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με την ενίσχυση των εξωτερικών πιέσεων και την περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους, κάτι που προκαλεί σημαντικούς κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων για τις οικονομικές προοπτικές. Οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς στο Ισραήλ οδήγησαν σε παρατεταμένες εκροές κεφαλαίων και χαμηλότερες αποδείξεις σε ξένο νόμισμα, ιδίως λόγω της απότομης πτώσης των εισοδημάτων του τουρισμού και των εσόδων από τη διώρυγα του Σουέζ. Οι περιστάσεις αυτές δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις εν μέσω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της Αιγύπτου, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλούς και αυξανόμενους δείκτες χρέους ως προς το ΑΕΠ.
(9)Η μακροοικονομική δημοσιονομική κατάσταση της Αιγύπτου αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις και επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες, με την ενίσχυση των εξωτερικών πιέσεων και την περαιτέρω αύξηση του δημόσιου χρέους, κάτι που προκαλεί σημαντικούς κινδύνους δυσμενέστερων εξελίξεων για τις οικονομικές προοπτικές. Οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και οι γεωπολιτικές εντάσεις και συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή οδήγησαν σε παρατεταμένες εκροές κεφαλαίων και χαμηλότερες αποδείξεις σε ξένο νόμισμα, ιδίως λόγω της απότομης πτώσης των εισοδημάτων του τουρισμού, των εσόδων από τη διώρυγα του Σουέζ και την παραγωγή αερίου, και της απώλειας εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών. Οι περιστάσεις αυτές δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις εν μέσω της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της Αιγύπτου, η οποία χαρακτηρίζεται από διαρκή δημοσιονομικά ελλείμματα και υψηλούς και αυξανόμενους δείκτες χρέους ως προς το ΑΕΠ. Παρά το δύσκολο εξωτερικό πλαίσιο, το 2024 η Αίγυπτος μπόρεσε να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, όπως η ενοποίηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και η επίτευξη προόδου όσον αφορά την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, ώστε να συμβάλει στη διατήρηση της μακροοικονομικής σταθερότητας.
(12)Η Αίγυπτος ξεκίνησε εκ νέου τις επαφές με το ΔΝΤ στις αρχές του 2024 και κατέληξε σε τεχνική συμφωνία στις 6 Μαρτίου 2024 σχετικά με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα διευρυμένου πιστωτικού μηχανισμού που ανήλθε σε 8δισεκατομμύριαUSD. Το νέο πρόγραμμα αναμένεται να εγκριθεί με απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2024 και αποσκοπεί να καλύψει τους εξής τομείς: 1) αξιόπιστη ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών, 2) βιώσιμη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, 3) δημοσιονομική εξυγίανση για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, 4) νέο πλαίσιο για τη συγκράτηση των δαπανών σε υποδομές, 5) παροχή επαρκών επιπέδων κοινωνικών δαπανών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, και 6) εφαρμογή της πολιτικής για την κρατική ιδιοκτησία και των μεταυθμίσεӬν για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Παράλληλα με την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας, η Αίγυπτος θέσπισε επίσης ευέλικτο σύστημα συναλλαγματικής ισοτιμίας και αύξησε σημαντικά το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας κατά 600 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του προγράμματος του ΔΝΤ.
(12)Η Αίγυπτος ξεκίνησε εκ νέου τις επαφές με το ΔΝΤ στις αρχές του 2024 και κατέληξε σε τεχνική συμφωνία στις 6 Μαρτίου 2024 σχετικά με ένα ανανεωμένο πρόγραμμα διευρυμένου πιστωτικού μηχανισμού που ανήλθε σε 8δισεκατομμύριαUSD. Οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων για την τέταρτη αναθεώρηση του προγράμματος οικονομικών μεταυθμίσεӬν της Αιγύπτου ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2024. Το νέο πρόγραμμα αποσκοπεί να καλύψει τους εξής τομείς: 1) αξιόπιστη ευελιξία των συναλλαγματικών ισοτιμιών, 2) βιώσιμη αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, 3) δημοσιονομική εξυγίανση για τη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, 4) νέο πλαίσιο για τη συγκράτηση των δαπανών σε υποδομές, 5) παροχή επαρκών επιπέδων κοινωνικών δαπανών για την προστασία των ευάλωτων ομάδων από τις αυξήσεις του κόστους ζωής και των τιμών ενέργειας, και 6) εφαρμογή της πολιτικής για την κρατική ιδιοκτησία και των μεταυθμίσεӬν για την εξασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού με την προώθηση της ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα στην οικονομία. Παράλληλα με την υπογραφή της τεχνικής συμφωνίας, η Αίγυπτος θέσπισε επίσης ευέλικτο σύστημα συναλλαγματικής ισοτιμίας και αύξησε σημαντικά το βασικό επιτόκιο πολιτικής της κεντρικής τράπεζας κατά 600 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τις προτεραιότητες του προγράμματος του ΔΝΤ.
(16)Δεδομένου ότι στο ισοζύγιο πληρωμών της Αιγύπτου εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό υπολειπόμενο κενό εξωτερικής χρηματοδότησης που υπερβαίνει τους πόρους που χορηγούν το ΔΝΤ και άλλοι πολυμερείς οργανισμοί, η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στην Αίγυπτο, υπό τις παρούσες έκτακτες περιστάσεις, θεωρείται πως καλύπτει επαρκώς το αίτημα της χώρας για στήριξη της οικονομικής σταθεροποίησης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η δέσμη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του ΜΧΣ ύψους έως 4δισεκατομμύριαEUR βάσει της παρούσας πρότασης, θα στηρίξει την οικονομική σταθεροποίηση και το πρόγραμμα διαθӬτικών μεταυθμίσεӬν της Αιγύπτου, συμπληρώνοντας τους πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων του ΔΝΤ.
(16)Δεδομένου ότι στο ισοζύγιο πληρωμών της Αιγύπτου εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό υπολειπόμενο κενό εξωτερικής χρηματοδότησης που υπερβαίνει τους πόρους που χορηγούν το ΔΝΤ και άλλοι πολυμερείς οργανισμοί και περιφερειακοί εταίροι, η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης στην Αίγυπτο, υπό τις παρούσες έκτακτες περιστάσεις, θεωρείται πως καλύπτει επαρκώς το αίτημα της χώρας για στήριξη της οικονομικής σταθεροποίησης, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Η δέσμη μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου του ΜΧΣ ύψους έως 4δισεκατομμύριαEUR βάσει της παρούσας πρότασης, θα στηρίξει την οικονομική σταθεροποίηση και το πρόγραμμα διαθӬτικών μεταυθμίσεӬν της Αιγύπτου, συμπληρώνοντας τους πόρους που διατίθενται στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών ρυθμίσεων του ΔΝΤ.
(19)Η Επιτροπή θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης να συμπλέει νομικά και ουσιαστικά με τις βασικές αρχές, τους στόχους και τα μέτρα που λαμβάνονται στους διάφορους τομείς της εξωτερικής δράσης και με τις άλλες συναφείς πολιτικές της Ένωσης.
(19)Η Επιτροπή θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης να συμπλέει νομικά και ουσιαστικά με τις βασικές αρχές, τους στόχους και τα μέτρα που λαμβάνονται στους διάφορους τομείς της εξωτερικής δράσης και με τις άλλες συναφείς πολιτικές της Ένωσης, μεταξύ άλλων αυτές που σχετίζονται με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, σύμφωνα με το άρθρο 2 της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ–Αιγύπτου.
(22)Προϋπόθεση για τη χορήγηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης στην Αίγυπτο είναι να εξακολουθήσει η τελευταία να λαμβάνει συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα στην κατεύθυνση του σεβασμού των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους πειλαμβάνονται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, το κράτος δικαίου και η εγγύηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι ειδικοί στόχοι της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης θα πρέπει να αφορούν την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας όσον αφορά τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, της διακυβέρνησης και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Αίγυπτο και να προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη στήριξη της βιώσιμης και συμμετοχικής ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η πλήρωση των προϋποθέσεων και η επίτευξη των ειδικών στόχων θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
(22)Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή θα πρέπει να παραμείνει ένα οικονομικό μέσο. Ωστόσο, προϋπόθεση για τη χορήγηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης στην Αίγυπτο είναι να εξακολουθήσει η τελευταία να λαμβάνει συγκεκριμένα, αξιόπιστα καιαπτά μέτρα στην κατεύθυνση του σεβασμού και της ενίσχυσης των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους πειλαμβάνεται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, και του κράτους δικαίου, καθώς και της εγγύησης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επιπλέον, οι ειδικοί στόχοι της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης θα πρέπει να αφορούν την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας όσον αφορά τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών, της διακυβέρνησης και της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Αίγυπτο και να προωθούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη στήριξη της βιώσιμης και συμμετοχικής ανάπτυξης, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στη δημοσιονομική εξυγίανση. Η πλήρωση των προϋποθέσεων και η επίτευξη των ειδικών στόχων θα πρέπει να παρακολουθούνται τακτικά από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.
(23)Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης που συνδέονται με τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης προστατεύονται αποτελεσματικά, η Αίγυπτος πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παρατυπιών που συνδέονται με τη συνδρομή. Επιπλέον, η δανειακή σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής και των αιγυπτιακών αρχών θα πρέπει να περιέχει διατάξεις που να εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και εξακριβώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αιθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου3 και στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αιθ. 2185/964 του Συμβουλίου, την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο να διενεργούν ελέγχους και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ασκεί τις αρμοδιότητές της όσον αφορά την παροχή της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο διαθεσιμότητας.
(23)Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η Αίγυπτος πρέπει να πληροί τις αναγκαίες οικονομικές προϋποθέσεις για την επιλεξιμότητα. Η Αίγυπτος έχει αποδείξει τη φερεγγυότητα και τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα, στοιχεία που έχουν επαληθευτεί από την Επιτροπή. Ωστόσο, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης που συνδέονται με τη μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης προστατεύονται αποτελεσματικά, η Αίγυπτος πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και την καταπολέμηση της απάτης, της διαφθοράς και άλλων παρατυπιών που συνδέονται με τη συνδρομή. Επιπλέον, η δανειακή σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ της Επιτροπής και των αιγυπτιακών αρχών θα πρέπει να περιέχει διατάξεις που να εξουσιοδοτούν την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) να διενεργεί έρευνες, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων ελέγχων και εξακριβώσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις και τις διαδικασίες που καθορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αιθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου3 και στον κανονισμό (Ευρατόμ, ΕΚ) αιθ. 2185/96 του Συμβουλίου4, την Επιτροπή και το Ελεγκτικό Συνέδριο να διενεργούν ελέγχους και την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να ασκεί τις αρμοδιότητές της όσον αφορά την παροχή της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης κατά τη διάρκεια και μετά την περίοδο διαθεσιμότητας.
__________________
__________________
3 Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αιθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αιθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αιθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).
3 Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αιθ. 883/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Σεπτεμβρίου 2013, σχετικά με τις έρευνες που πραγματοποιούνται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αιθ. 1073/1999 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και του κανονισμού (Ευρατόμ) αιθ. 1074/1999 του Συμβουλίου (ΕΕ L 248 της 18.9.2013, σ. 1).
4 Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αιθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).
4 Κανονισμός (Ευρατόμ, ΕΚ) αιθ. 2185/96 του Συμβουλίου, της 11ης Νοεμβρίου 1996, σχετικά με τους ελέγχους και εξακριβώσεις που διεξάγει επιτοπίως η Επιτροπή με σκοπό την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από απάτες και λοιπές παρατυπίες (ΕΕ L 292 της 15.11.1996, σ. 2).
Τοπολογία 15 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη26
(26)Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να τελεί υπό τη διαχείριση της Επιτροπής. Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να παρακολουθούν την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή θα πρέπει να τα ενημερώνει τακτικά για τις εξελίξεις που αφορούν τη συνδρομή και να τους παρέχει τα σχετικά έγγραφα.
(26)Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να τελεί υπό τη διαχείριση της Επιτροπής. Για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου να παρακολουθούν την εφαρμογή της παρούσας απόφασης, η Επιτροπή θα πρέπει να τα ενημερώνει τακτικά με ετήσια έκθεση για τις εξελίξεις που αφορούν τη συνδρομή και τον σεβασμό των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην παρούσα απόφαση, και να τους παρέχει τα σχετικά έγγραφα.
Τροπολογίες 16 και 42 Πρόταση απόφασης Αιτιολογική σκέψη 28
(28)Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να υπόκειται σε όρους οικονομικής πολιτικής που θα καθοριστούν σε μνημόνιο συνεννόησης. Προκειμένου να υπάρξουν ενιαίοι όροι εφαρμογής και για λόγους αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευθεί τους σχετικούς όρους με τις αρχές της Αιγύπτου υπό την εποπτεία της επιτροπής των αντιπροσώπων των κρατών μελών δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αιθ. 182/2011. Δυνάμει του εν λόγω κανονισμού, η συμβουλευτική διαδικασία θα πρέπει κατά γενικό κανόνα να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από αυτές που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό. Λαμβανομένων υπόψη των δυνητικά σημαντικών επιπτώσεων συνδρομής άνω των 90εκατομμυρίωνEUR, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία εξέτασης για πράξεις που υπερβαίνουν το εν λόγω κατώτατο όριο. Λαμβανομένου υπόψη του ποσού της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης προς την Αίγυπτο, η διαδικασία εξέτασης θα πρέπει να εφαρμόζεται για την έγκριση του μνημονίου συνεννόησης και για οποιαδήποτε μείωση, αναστολή ή ακύρωση της συνδρομής,
(28)Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης θα πρέπει να υπόκειται σε όρους βιώσιμων μεταυθμίσεӬν οικονομικής πολιτικής και δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα καθοριστούν σε μνημόνιο συνεννόησης. Προκειμένου να υπάρξουν ενιαίοι όροι εφαρμογής και για λόγους αποτελεσματικότητας, η Επιτροπή θα πρέπει να έχει την αρμοδιότητα να διαπραγματευθεί τους σχετικούς όρους με τις αρχές της Αιγύπτου υπό την εποπτεία της επιτροπής των αντιπροσώπων των κρατών μελών δυνάμει του κανονισμού (ΕΕ) αιθ. 182/2011. Δυνάμει του εν λόγω κανονισμού, η συμβουλευτική διαδικασία θα πρέπει κατά γενικό κανόνα να εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις εκτός από αυτές που προβλέπονται στον εν λόγω κανονισμό. Λαμβανομένων υπόψη των δυνητικά σημαντικών επιπτώσεων συνδρομής άνω των 90εκατομμυρίωνEUR, είναι σκόπιμο να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία εξέτασης για πράξεις που υπερβαίνουν το εν λόγω κατώτατο όριο. Λαμβανομένου υπόψη του ποσού της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης προς την Αίγυπτο, η διαδικασία εξέτασης θα πρέπει να εφαρμόζεται για την έγκριση του μνημονίου συνεννόησης και για οποιαδήποτε μείωση, αναστολή ή ακύρωση της συνδρομής,
1.Η Ένωση χορηγεί μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ανώτατου ύψους έως και 4 δισ. EUR στην Αίγυπτο (στο εξής: μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης), με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής σταθεροποίησης και ενός ουσιαστικού προγράμματος μεταυθμίσεӬν στην Αίγυπτο. Η αποδέσμευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης εξαρτάται από την έγκριση του προϋπολογισμού της Ένωσης για το σχετικό έτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η χρηματοδοτική συνδρομή συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με το ισοζύγιο πληρωμών της Αιγύπτου, όπως αυτές προσδιορίζονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.
1.Η Ένωση χορηγεί μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή με τη μορφή δανείων με ευνοϊκούς όρους ανώτατου ύψους έως και 4 δισεκατομμυρίων EUR στην Αίγυπτο («μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης»), με σκοπό τη στήριξη της κοινӬνικοοικονομικής σταθεροποίησης και ενός ουσιαστικού προγράμματος διαθӬτικών μεταυθμίσεӬν στην Αίγυπτο καθώς και της ευθύνης της Αιγύπτου για μετριασμό των επιπτώσεων της αντικανονικής μετανάστευσης και τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η αποδέσμευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης εξαρτάται από την έγκριση του προϋπολογισμού της Ένωσης για το σχετικό έτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η χρηματοδοτική συνδρομή συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με το ισοζύγιο πληρωμών της Αιγύπτου, όπως αυτές προσδιορίζονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.
Η διαφανής διαχείριση των κονδυλίων που διατίθενται στο πλαίσιο της παρούσας μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής είναι ουσιαστική για τη διασφάλιση της ορθής χρήσης των πόρων, σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί. Η Ένωση διασφαλίζει την ύπαρξη αποτελεσματικών και ανεξάρτητων μηχανισμών ελέγχου και λογιστικού ελέγχου για την πρόληψη κάθε κατάχρησης.
1.Προϋπόθεση για τη χορήγηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης είναι να εξακολουθήσει η Αίγυπτος να λαμβάνει συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα στην κατεύθυνση του σεβασμού των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους πειλαμβάνονται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, το κράτος δικαίου και η εγγύηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
1.Προϋπόθεση για τη χορήγηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης είναι να εξακολουθήσει η Αίγυπτος να λαμβάνει συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα στην κατεύθυνση του σεβασμού και της ενίσχυσης των ουσιαστικών θεσμών της δημοκρατίας, στους οποίους πειλαμβάνεται το πολυκομματικό κοινοβουλευτικό σύστημα, και του κράτους δικαίου και να εξακολουθήσει να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
2.Οι υπηρεσίες της Επιτροπής και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρακολουθούν την τήρηση αυτής της προϋπόθεσης καθ’όλη τη διάρκεια ισχύος της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης.
2.Οι υπηρεσίες της Επιτροπής και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης παρακολουθούν την τήρηση αυτής της προϋπόθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης και υποβάλλουν τακτικά και γραπτώς έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με την πλήρωση των όρων οικονομικής πολιτικής και των χρηματοδοτικών όρων που ορίζονται στο μνημόνιο συνεννόησης.
1.Η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, συμφωνεί με τις αρχές της Αιγύπτου σχετικά με σαφώς καθορισμένους όρους οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικούς όρους, εστιάζοντας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών από τις οποίες εξαρτάται η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, οι οποίοι πρόκειται να καθοριστούν σε μνημόνιο συνεννόησης (στο εξής: μνημόνιο συνεννόησης) που περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των εν λόγω μεταυθμίσεӬν. Οι όροι οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικοί όροι που ορίζονται στο μνημόνιο συνεννόησης πρέπει να συνάδουν με τις συμφωνίες ή τα μνημόνια που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής και διαθӬτικών μεταυθμίσεӬν που εφαρμόζει η Αίγυπτος με τη στήριξη του ΔΝΤ.
1.Η Επιτροπή, σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης που αναφέρεται στο άρθρο 7 παράγραφος 2, συμφωνεί με τις αρχές της Αιγύπτου σχετικά με σαφώς καθορισμένους όρους οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικούς όρους, εστιάζοντας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, όπως η νέα μεταρρύθμιση της ποινικής δικονομίας, και στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών από τις οποίες εξαρτάται η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης, οι οποίοι πρόκειται να καθοριστούν σε μνημόνιο συνεννόησης («μνημόνιο συνεννόησης») που περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των εν λόγω μεταυθμίσεӬν. Οι όροι οικονομικής πολιτικής και χρηματοδοτικοί όροι που ορίζονται στο μνημόνιο συνεννόησης πρέπει να συνάδουν με τις συμφωνίες ή τα μνημόνια που αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφος 3, συμπεριλαμβανομένων των προγραμμάτων μακροοικονομικής προσαρμογής και διαθӬτικών μεταυθμίσεӬν που εφαρμόζει η Αίγυπτος με τη στήριξη του ΔΝΤ.
2.Οι όροι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αποσκοπούν, ειδικότερα, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των συστημάτων διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών στην Αίγυπτο, περιλαμβανομένης της χρήσης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Κατά τον σχεδιασμό των μέτρων πολιτικής λαμβάνονται επίσης δεόντως υπόψη η πρόοδος όσον αφορά το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, η ανάπτυξη θεμιτών εμπορικών συναλλαγών βάσει κανόνων και άλλες προτεραιότητες στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων αυτών.
2.Οι όροι οικονομικής πολιτικής και οι χρηματοδοτικοί όροι που αναφέρονται στην παράγραφο 1 αποσκοπούν, ειδικότερα, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας των συστημάτων διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών στην Αίγυπτο, περιλαμβανομένης της χρήσης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Κατά τον σχεδιασμό των μέτρων πολιτικής λαμβάνονται επίσης δεόντως υπόψη η πρόοδος όσον αφορά το αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, μεταξύ άλλων για τις ΜΜΕ, η ανάπτυξη θεμιτών εμπορικών συναλλαγών βάσει κανόνων, η βιώσιμη ανάπτυξη, η χρηστή διακυβέρνηση και άλλες προτεραιότητες στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης. Η Επιτροπή παρακολουθεί τακτικά την πρόοδο στην επίτευξη των στόχων αυτών.
γ)της ικανοποιητικής εφαρμογής των όρων οικονομικής πολιτικής και των χρηματοδοτικών όρων που συμφωνούνται στο μνημόνιο συνεννόησης.
γ)της ικανοποιητικής εφαρμογής των όρων οικονομικής πολιτικής, των χρηματοδοτικών όρων και των όρων που σχετίζονται με τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που συμφωνούνται στο μνημόνιο συνεννόησης.
4.Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι της παραγράφου 3, η Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά ή ακυρώνει την εκταμίευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τους λόγους της εν λόγω αναστολής ή ακύρωσης.
4.Σε περίπτωση που δεν τηρούνται οι όροι της παραγράφου 3, η Επιτροπή αναστέλλει προσωρινά ή ακυρώνει την εκταμίευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η Επιτροπή ενημερώνει αμελλητί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τους λόγους της εν λόγω αναστολής ή ακύρωσης.
(1)Για τη χρηματοδότηση της στήριξης στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής υπό μορφή δανείων, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται, εξ ονόματος της Ένωσης, να δανείζεται τα αναγκαία κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με το άρθρο220α του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ)2018/1046.
1.Για τη χρηματοδότηση της στήριξης στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής υπό μορφή δανείων, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται, εξ ονόματος της Ένωσης, να δανείζεται τα αναγκαία κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σύμφωνα με το άρθρο223 του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ)2024/2509.
(2)Η Επιτροπή συνάπτει δανειακή σύμβαση με την Αίγυπτο για το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 1. Οι λεπτομερείς όροι της στήριξης στο πλαίσιο του ΜΧΣ υπό τη μορφή δανείων καθορίζονται σε δανειακή σύμβαση σύμφωνα με το άρθρο220 του δημοσιονομικού κανονισμού, η οποία συνάπτεται μεταξύ της Επιτροπής και των αιγυπτιακών αρχών. Στη δανειακή σύμβαση καθορίζεται η περίοδος διαθεσιμότητας και οι λεπτομερείς όροι της στήριξης στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής υπό μορφή δανείων, μεταξύ άλλων σε σχέση με τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Τα δάνεια χορηγούνται με όρους που επιτρέπουν στην Αίγυπτο να αποπληρώσει το δάνειο εντός μεγάλου χρονικού διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης πιθανής περιόδου χάριτος. Η μέγιστη διάρκεια των δανείων είναι 35 έτη. Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τις εξελίξεις ως προς τις πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3.
2.Η Επιτροπή συνάπτει δανειακή σύμβαση με την Αίγυπτο για το ποσό που αναφέρεται στο άρθρο 1. Οι λεπτομερείς όροι της στήριξης στο πλαίσιο του ΜΧΣ υπό τη μορφή δανείων καθορίζονται σε δανειακή σύμβαση σύμφωνα με το άρθρο223 του δημοσιονομικού κανονισμού, η οποία συνάπτεται μεταξύ της Επιτροπής και των αιγυπτιακών αρχών. Στη δανειακή σύμβαση καθορίζεται η περίοδος διαθεσιμότητας και οι λεπτομερείς όροι της στήριξης στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής υπό μορφή δανείων, μεταξύ άλλων σε σχέση με τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου. Η Αίγυπτος εξοφλεί το δάνειο το οποίο χορηγείται με όρους που επιτρέπουν την αποπληρωμή του εντός μεγάλου χρονικού διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης, μετά από επίσημη κοινοποίηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, πιθανής περιόδου χάριτος. Η μέγιστη διάρκεια των δανείων είναι 35 έτη. Η Επιτροπή ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για τις εξελίξεις ως προς τις πράξεις που αναφέρονται στην παράγραφο 3.
1.Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης υλοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) αιθ.2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου7.
1.Η μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης υλοποιείται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ, Ευρατόμ) 2024/2509 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου7.
_________________
_________________
7 Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) αιθ. 2018/1046 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 18ης Ιουλίου 2018, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης και την κατάργηση του κανονισμού (ΕΕ, Ευρατόμ) αιθ.966/2012 (ΕΕ L 193 της 30.07.2018, σ. 1).
7 Κανονισμός (ΕΕ, Ευρατόμ) 2024/2509 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Σεπτεμβρίου 2024, σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που εφαρμόζονται στον γενικό προϋπολογισμό της Ένωσης (ΕΕ L, 2024/2509,26.9.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2024/2509/oj).
β)αξιολογείται η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της Αιγύπτου, καθώς και η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων πολιτικής που αναφέρονται στο άρθρο 3 παράγραφος 1·
β)αξιολογείται η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της Αιγύπτου, καθώς και η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων πολιτικής που αναφέρονται στο άρθρο 2 και στο άρθρο 3 παράγραφος 1·
γ)παρουσιάζεται η σχέση μεταξύ των μέτρων μεταρρύθμισης της οικονομικής πολιτικής που καθορίζονταιστομνημόνιο συνεννόησης, των τρεχουσών οικονομικών και δημοσιονομικών επιδόσεων της Αιγύπτου και των αποφάσεων της Επιτροπής περί αποδέσμευσης των δόσεων της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης.
γ)παρουσιάζεται η σχέση μεταξύ των μεταυθμίσεӬν οικονομικής πολιτικής της Αιγύπτουστοπλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης, των δημοσιονομικών επιδόσεών της και της αποδέσμευσης της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, με παράλληλη περιγραφή των μέτρων που έχουν ληφθεί στην κατεύθυνση των δημοκρατικών θεσμών, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το θέμα αναπέμφθηκε για διοργανικές διαπραγματεύσεις στην αρμόδια επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 60 παράγραφος 4 τέταρτο εδάφιο του Κανονισμού (Α10-0037/2025).