Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue: yleiset näkökohdat
Perussopimuksissa annetaan hyvin paljon painoarvoa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen toteuttamiselle. Vuonna 2009 otettiin käyttöön useita tärkeitä uusia elementtejä: entisen pilarirakenteen poistuttua alan päätöksenteko on entistä tehokkaampaa ja demokraattisempaa, Euroopan unionin tuomioistuimen valtuudet ovat laajentuneet, ja kansalliset parlamentit ovat saaneet uuden roolin. Perusoikeuksia on vahvistettu oikeudellisesti sitovalla Euroopan unionin perusoikeuskirjalla.
Oikeusperusta
Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 3artiklan 2 kohdassa vahvistetaan Euroopan unionin tärkeimmät tavoitteet, jotka koskevat vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvaa aluetta.
Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) Vosaston 67–89artiklassa määrätään vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueesta. Yleisten määräysten lisäksi osastossa käsitellään omissa luvuissaan seuraavia aloja:
- rajavalvonta-, turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka
- oikeudellinen yhteistyö yksityisoikeuden alalla
- oikeudellinen yhteistyö rikosoikeuden alalla
- DZٱٲö[1].
Tanska ei osallistu neuvostossa sellaisten toimenpiteiden antamiseen, joita ehdotetaan SEUT:n Vosaston nojalla ( – osallistumattomuusoikeus, jonka mukaisesti Tanska voi olla osallistumatta toimintapolitiikkaan). Se on kuitenkin vuodesta 2001 lähtien pannut Schengenin säännöstöä täytäntöön hallitustenväliseltä pohjalta. Kun on kyse siviilioikeuden alalla tehtävästä oikeudellisesta yhteistyöstä ja säännöistä, joilla säännellään tuomioistuinten toimivaltaa eri jäsenvaltioissa asuvien yksityishenkilöiden välisissä siviili- tai kauppaoikeudellisissa riita-asioissa (), Tanskan kuningaskunta ja EU tekivät 19. lokakuuta 2005 . Sopimuksen 3artiklan 2kohdassa määrätään, että kun asetusta muutetaan, Tanska ilmoittaa komissiolle, aikooko se panna muutosten sisällön täytäntöön vai ei. Irlanti osallistuu erityisten toimenpiteiden antamiseen ja soveltamiseen tehtyään päätöksen niihin osallistumisesta ().
Näiden määräysten lisäksi on artikloja, jotka liittyvät kiinteästi vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen luomiseen. Näitä ovat erityisesti SEU:n 6artikla, jossa määrätään perusoikeuskirjasta ja Euroopan ihmisoikeussopimuksesta[2], SEUT:n 8artikla, jossa määrätään miesten ja naisten välisen eriarvoisuuden poistamisesta, SEUT:n 15artiklan 3kohta, jossa määrätään oikeudesta tutustua toimielinten asiakirjoihin, SEUT:n 16artikla, jossa määrätään oikeudesta henkilötietojen suojaan[3], sekä SEUT:n 18–25artikla, jossa määrätään syrjimättömyydestä ja unionin kansalaisuudesta[4]. SEUT:ssa on kuitenkin otettu käyttöön myös nk.hätäjarrulausekkeita, joita sovelletaan silloin, kun jokin jäsenvaltio katsoo, että lainsäädäntöehdotus vaikuttaisi sen rikosoikeusjärjestelmän perusteisiin (SEUT:n 82 artiklan 3kohta), sekä rikosten ja seuraamusten määrittelyä koskevat yhteiset vähimmäissäännöt erityisen vakavan rajatylittävän rikollisuuden alalla (SEUT:n 83 artiklan 3 kohta). Tämä toimii käytännössä niin, että ehdotus direktiiviksi toimitetaan Eurooppa-neuvostolle ja tavallisen lainsäätämisjärjestyksen mukainen menettely keskeytetään. Jos asiasta päästään yhteisymmärrykseen, Eurooppa-neuvosto palauttaa ehdotuksen neljän kuukauden kuluessa neuvostolle, mikä lopettaa tavallisen lainsäätämisjärjestyksen mukaisen menettelyn soveltamisen keskeyttämisen.
Tavoitteet
Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen päämäärät esitetään SEUT:n 67artiklassa:
- ”Unioni muodostaa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen, jolla kunnioitetaan perusoikeuksia sekä jäsenvaltioiden erilaisia oikeusjärjestelmiä ja -perinteitä.
- Unioni varmistaa sen, ettei henkilöitä tarkasteta sisärajoilla, sekä kehittää turvapaikka- ja maahanmuuttoasioita sekä ulkorajavalvontaa koskevan yhteisen politiikan, joka perustuu jäsenvaltioiden väliseen yhteisvastuuseen ja joka on oikeudenmukainen kolmansien maiden kansalaisia kohtaan. Tätä osastoa sovellettaessa kansalaisuudettomat henkilöt rinnastetaan kolmansien maiden kansalaisiin.
- Unioni pyrkii varmistamaan korkean turvallisuustason rikollisuutta, rasismia ja muukalaisvihaa ehkäisevillä ja torjuvilla toimenpiteillä, poliisiviranomaisten ja oikeusviranomaisten ja muiden toimivaltaisten viranomaisten välisillä yhteensovittamis- ja yhteistyötoimenpiteillä sekä rikosoikeudellisten päätösten vastavuoroisella tunnustamisella ja tarvittaessa rikoslainsäädäntöjen lähentämisellä.
- Unioni helpottaa oikeussuojan saatavuutta muun muassa soveltamalla yksityisoikeudellisissa asioissa annettujen tuomioistuinten päätösten ja muiden päätösten vastavuoroisen tunnustamisen periaatetta.”
Saavutukset
A. Tärkeimmät Lissabonin sopimuksen mukanaan tuomat uudistukset
1. Tehokkaampi ja demokraattisempi päätöksenteko
Lissabonin sopimuksella poistettiin hallitustenväliseen yhteistyöhön perustuva kolmas pilari ja vahvistettiin näin yhteisömenetelmän yleinen käyttö vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella. Lainsäädäntöehdotukset hyväksytään nyt yleensä SEUT:n 294artiklassa vahvistettua tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen. Neuvosto tekee päätöksen määräenemmistöllä, ja Euroopan parlamentti esittää toisena lainsäätäjänä kantansa yhteispäätösmenettelyn mukaisesti.
2. Kansallisten parlamenttien uusi rooli
EU:n kansallisten parlamenttien tehtävä määritetään SEU:n 12artiklassa sekä sopimukseen liitetyissä pöytäkirjoissa N:o1 ja 2. Kansallisilla parlamenteilla on kahdeksan viikkoa aikaa tarkastella kutakin säädösehdotusta ja arvioida, onko se toissijaisuusperiaatteen mukainen. Vasta sen jälkeen EU voi tehdä kyseistä säädösehdotusta koskevia päätöksiä. Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevaa ehdotusta on tarkasteltava uudelleen, jos vähintään neljännes kansallisista parlamenteista sitä vaatii (pöytäkirjassa N:o2 oleva 7artiklan 2 kohta).
Jos katsotaan, ettei lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttävässä säädöksessä ole noudatettu toissijaisuusperiaatetta, siitä voidaan nostaa kumoamiskanne Euroopan unionin tuomioistuimessa.
Kansalliset parlamentit osallistuvat Eurojustin ja Europolin arviointiin (SEUT:n 85 ja 88artikla).
3. Euroopan unionin tuomioistuimen laajemmat valtuudet[5]
Euroopan unionin tuomioistuimelta voidaan nyt pyytää rajoituksetta ennakkoratkaisua kaikkiin vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueeseen liittyviin asioihin. Lissabonin sopimuksen voimaantuloa seuranneen viisivuotisen siirtymäkauden päätyttyä (eli 1.joulukuuta 2014 alkaen) ennakkoratkaisu voidaan antaa myös sellaisten DZٱٲön ja rikosasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön alalla annettujen säädösten osalta, jotka on hyväksytty ennen Lissabonin sopimuksen voimaantuloa. Samaa järjestelmää sovelletaan jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskeviin kanteisiin (pöytäkirja N:o36).
4. Komission vahvempi rooli
Komissio voi nostaa jäsenyysvelvoitteiden noudattamatta jättämistä koskevan kanteen sellaista jäsenvaltiota vastaan, joka ei ole noudattanut vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevia määräyksiä. Tämä merkittävä uudistus antaa komissiolle uudenlaista toimivaltaa lainsäädännön soveltamisen valvonnassa.
5. Jäsenvaltioiden mahdollisuus osallistua vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevien politiikkojen toteutuksen arviointiin
SEUT:n 70artiklassa määrätään, että neuvosto voi komission ehdotuksesta antaa yksityiskohtaiset säännöt, joiden avulla jäsenvaltiot suorittavat yhteistoiminnassa komission kanssa objektiivisen ja puolueettoman arvioinnin siitä, miten jäsenvaltioiden viranomaiset toteuttavat vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevia politiikkoja.
B. Eurooppa-neuvoston rooli ohjelmien laatijana
Perussopimusten kehityksen rinnalla on korostettava erityisesti Eurooppa-neuvoston roolia vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen eri osa-alueilla tapahtuneessa kehityksessä ja edistymisessä.
Tampereella lokakuussa 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto piti erityiskokouksen, jossa pohdittiin sitä, miten vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alue voitaisiin perustaa hyödyntämällä täysimääräisesti Amsterdamin sopimuksen tarjoamia mahdollisuuksia.
Marraskuussa 2004 Eurooppa-neuvosto hyväksyi Haagin ohjelman uudeksi viisivuotiseksi toimintaohjelmaksi.
Sen seuraaja, Tukholman ohjelma, hyväksyttiin Eurooppa-neuvostossa 10. ja 11. joulukuuta 2009. Tässä monivuotisessa ohjelmassa vuosiksi2010–2014 keskityttiin ensi sijassa unionin kansalaisten ja muiden EU:n vastuulla olevien henkilöiden etuihin ja tarpeisiin.
Lissabonin sopimuksessa tunnustetaan Eurooppa-neuvoston määräävä asema seuraavasti: ”Eurooppa-neuvosto määrittelee lainsäädännön ja operatiivisen toiminnan eteenpäin viennin strategiset suuntaviivat vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueella” (SEUT:n 68artikla).
C. Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen hallinnolliset toimijat: virastot
Tiettyjen vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen merkittävien osa-alueiden hallinnoinnin tueksi on perustettu erillisiä virastoja: DZٱٲön alalla, (CEPOL), rikosoikeuden alalla tehtävän oikeudellisen yhteistyön alalla, (FRA) perusoikeuksien sekä syrjinnän vastaisen toiminnan alalla, (EMCDDA), (Frontex) EU:n ulkorajojen valvonnan koordinoinnin alalla, (EUAA), [6] ja (eu-LISA).
Euroopan parlamentin rooli
Parlamentilla on monia välineitä ja valtuuksia, joiden avulla se voi hoitaa tehtäväänsä täysipainoisesti:
- Parlamentilla on lainsäädäntövalta, jonka nojalla se on toiminut vuonna 2009 tapahtuneesta Lissabonin sopimuksen voimaantulosta lähtien toisena lainsäätäjänä tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä. Tästä on tullut pääsääntö, mutta siihen on joitakin poikkeuksia. Näihin kuuluvat toimenpiteet, joilla pyritään varmistamaan jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välinen hallinnollinen yhteistyö (SEUT:n 74 artikla). Niihin sovelletaan edelleen nk. erityistä lainsäätämisjärjestystä, jossa neuvosto tekee ratkaisunsa komission tai jäsenvaltioiden neljäsosan ehdotuksesta ja parlamenttia kuultuaan. Erityistä lainsäätämisjärjestystä (eli neuvosto tekee ratkaisunsa yksimielisesti parlamenttia kuultuaan) sovelletaan lisäksi toimenpiteisiin, joilla vahvistetaan DZٱٲön edellytykset ja rajoitukset (SEUT:n 89 artikla) tai passeja, henkilötodistuksia ja oleskelulupia koskevat säännökset (SEUT:n 77 artiklan 3 kohta).
- Budjettivallan nojalla parlamentti hyväksyy yhdessä neuvoston kanssa EU:n talousarvion vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alan ohjelmien osalta sekä edellä mainittujen virastojen toiminta- ja hallinnolliset talousarviot.
- Parlamentti valvoo tällä politiikan alalla toimivien EU:n virastojen toimintaa, esimerkiksi lähettämällä jäsenvaltioihin tai EU:n ulkorajoille valtuuskuntia, jotka perehtyvät ongelmiin ja tarkistavat, miten EU:ssa hyväksyttyjä säädöksiä pannaan täytäntöön.
- Parlamentilla on toimivalta nostaa Euroopan unionin tuomioistuimessa kumoamiskanne. Se on käyttänyt tätä toimivaltaansa esimerkiksi saadakseen kumottua säädösten tiettyjä säännöksiä.
- Parlamentilla on valta tehdä poliittisia aloitteita hyväksymällä valiokunta-aloitteisia mietintöjä ja päätöslauselmia, joissa käsitellään parlamentin valitsemia aiheita.
Parlamentti on viime vuosina jatkuvasti korostanut seuraavia asioita:
- Vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen kasvava merkitys EU:n kehityksessä on tunnustettava ja otettava huomioon.
- Kolmas pilari on kumottava ja DZٱٲö ja oikeudellinen yhteistyö rikosoikeuden alalla sisällytettävä EU:n menettelyihin ja lainsäädäntöön, jotta parlamentti voi suorittaa täysimääräisesti demokraattisen tehtävänsä lainsäädäntötyössä.
- Päätöksentekoa on helpotettava luopumalla neuvoston yksimielisyyssäännöstä.
- On säilytettävä oikeudenmukainen tasapaino kansalaisten ja asukkaiden perusoikeuksien suojelun sekä turvallisuutta ja terrorismin torjuntaa koskevien vaatimusten välillä ja varmistettava, että tämä tasapaino näkyy lainsäädännössä ja sen täytäntöönpanossa.
- On vahvistettava perusoikeuksien suojelua ja edistämistä; tämä on tapahtunut erityisesti hyväksymällä oikeudellisesti sitova Euroopan unionin perusoikeuskirja ja perustamalla perusoikeusvirasto sekä asettamalla Pegasus-ohjelman ja vastaavien vakoiluohjelmien käyttöä selvittävä tutkintavaliokunta, joka arvioi, miten vakoiluohjelmien käyttö EU:n kansalaisia vastaan vaikutti demokraattisiin prosesseihin ja kansalaisten yksilön oikeuksiin EU:ssa.
Udo Bux / Pablo Abril Marti / Mariusz Maciejewski