Staat van de EU: Oekraïne, energie, klimaatverandering, economie  

Persbericht 
 
 

Deel deze pagina: 

Commissievoorzitter von der Leyen en EP-leden debatteren vandaag in Straatsburg over de Staat van de Europese Unie © Europese Unie 2022  

Tijdens het jaarlijkse debat over de Staat van de Europese Unie evalueerden de EP-leden de resultaten en plannen van de Commissie met voorzitter Von der Leyen

EP-voorzitter Roberta Metsola opende het debat: "Het is een bijzondere eer om Olena Zelenska bij ons te hebben op deze belangrijke dag. We zijn hier vandaag samen tegen de achtergrond van een illegale en ongerechtvaardigde invasie van soeverein Oekraïne, hoge inflatie, stijgingen van energie- en elektriciteitsprijzen, een klimaatcatastrofe, toegenomen voedselonzekerheid en stijgende kosten van levensonderhoud. Vandaag moet onze boodschap zijn dat “Europa zal optreden.”


Over de oorlog tegen Oekraïne verklaarde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen: "Poetin zal falen en Europa zal zegevieren." Ze voegde eraan toe dat de sancties tegen Rusland "een blijvertje zijn". Von der Leyen kondigde aan 100 miljoen euro uit te trekken om beschadigde Oekraïense scholen te herstellen en Oekraïne op te nemen in de vrijhandelszone van de EU en de interne markt.


Wat de snel stijgende energieprijzen betreft, zal de Commissie maatregelen voorstellen om de lidstaten ertoe aan te zetten hun elektriciteitsverbruik te verminderen en tevens een plafond voorstellen voor de inkomsten van bedrijven die tegen lage kosten elektriciteit produceren. Doel is om meer dan 140 miljard euro te verzamelen om de klap voor de burgers op te vangen. Von der Leyen kondigde ook een hervorming van de elektriciteitsmarkt aan.

De Commissievoorzitter maakte tevens duidelijk dat de huidige energiecrisis en de prijsstijgingen uitsluitend aan Poetin te wijten zijn.


Over de Conferentie over de toekomst van Europa beloofde voorzitter Von der Leyen dat de burgerpanels nu een regelmatig terugkerend element worden en dat het moment voor een Europese Conventie is aangebroken.


Andere onderwerpen die de Commissievoorzitter aanstipte, zijn de bestrijding van buitenlandse inmenging om onze democratieën te beschermen, nauwere samenwerking met landen als Chili, Mexico, Nieuw-Zeeland, Australië en India, en voorstellen voor een Europees soevereiniteitsfonds, een Europese wet inzake kritieke materialen, een Europese waterstofbank en een KMO-steunpakket.


U kunt de volledige speech terugkijken (, , , ).


Bijdragen van de fractieleiders


Manfred Weber (EVP, DE) drong aan op een "winter van solidariteit": "We kunnen Poetin verslaan en de elektriciteitsrekening van de mensen verlagen". Wat de nieuwe energievoorstellen betreft, betreurde hij de verminderde rol van het Parlement en het gebrek aan leiderschap van de Raad. Hij vroeg ook om een moratorium op nieuwe wetgeving om te voorkomen dat landbouwers en KMO's extra worden belast. Tot slot benadrukte hij dat er "geen inspanningen worden geleverd om de defensieactiviteiten van de EU te coördineren" en riep hij de "Commissie op om vóór december een Europees defensieactieplan te lanceren".


De inzet van de EU voor de vrijheid en integriteit van Oekraïne moet krachtig zijn, maar naast het vieren van overwinningen moeten we degenen steunen die lijden onder de sociale en economische gevolgen van de oorlog, zei Iratxe García (S&D, ES). "Zo niet, dan zullen we het populisme zien groeien", waarschuwde ze. Mevrouw García verwelkomde de noodvoorstellen voor energie, met name het gebruik van de overwinsten van energiebedrijven, omdat "het niet aanvaardbaar is dat sommigen miljonair worden ten koste van gezinnen die lijden onder de prijsstijgingenen".


Stéphane Séjourné (Renew, FR) verklaarde dat de strijd van Oekraïne "een strijd is voor de waarden van Europa, het is onze strijd, de strijd vòòr de rechtsstaat en tegen het recht van de sterkste". De EU heeft de middelen om snel en doeltreffend te reageren op de gevolgen van de oorlog voor de Europese burgers, zei hij. Hij sprak zijn steun uit voor maatregelen om de energieprijzen te verlagen en riep op om "al onze afhankelijkheden, van voedsel, grondstoffen, gezondheid, digitale en defensie-infrastructuur" te verminderen. Het overheidsbeleid moet worden afgestemd op de doelstelling van strategische autonomie, concludeerde hij.


"We moeten Oekraïne blijven steunen en die inspanningen zelfs opvoeren", benadrukte Ska Keller (De Groenen/VEA, DE). Maar ook de solidariteit binnen de EU moet toenemen. We moeten ervoor zorgen dat de kosten van deze tijden worden gedragen door degenen met de breedste schouders, zei ze. "Uiteindelijk is de enige weg uit deze crisis het gebruik van minder energie en meer hernieuwbare energie". Mevrouw Keller riep de Commissie ook op ervoor te zorgen dat "geen geld wordt uitgekeerd aan Polen en Hongarije tenzij zij terugkeren op het pad van de rechtsstaat".


Marco Zanni (ID, IT) was van mening dat de voorgestelde maatregelen "bij lange na niet voldoende zijn om concrete hulp te bieden aan degenen die nu lijden". "Het plafond voor de gasprijs - de enige maatregel die burgers en bedrijven op de een of andere manier zal helpen (...) - wordt nog steeds besproken". De heer Zanni drong er bij de Commissie op aan te bedenken dat "de wereld sinds 2019 is veranderd" en dat bepaalde beleidsmaatregelen niet langer levensvatbaar zijn, omdat zij noch hebben bijgedragen tot de bescherming van het klimaat, noch tot een industriële en sociaal-economische overgang.


Raffaele Fitto (ECR, IT) riep op tot verdere versterking van het Atlantisch Bondgenootschap en handhaving van de sancties, de enige manier om resultaten te boeken. Hij benadrukte echter de noodzaak om "voor echte eenheid" in de EU te zorgen om "twee grote vraagstukken aan te kunnen pakken: dat van energie en dat van steun voor gezinnen en bedrijven". We hebben duidelijke antwoorden nodig, benadrukte hij, over "het gasprijsplafond en de ontkoppeling van de prijs tussen gas en energie".


Manon Aubry (Linkse fractie, FR) benadrukte dat de burgers hun rekeningen niet meer kunnen betalen. De salarissen stagneren terwijl de prijzen stijgen door de inflatie en de hogere energiekosten, terwijl dividenden stijgen en miljardairs hun privéjets gebruiken, betreurde ze. Mevrouw Aubry verwelkomde de aangekondigde overwinstbelasting voor energiebedrijven en zei dat haar fractie altijd de enige was die om een dergelijke belasting heeft gevraagd, die moet worden betaald door alle ondernemingen die van de crises profiteren.


U kunt het volledige debat terugkijken.