To Κοινοβούλιο ζητά περισσότερη δράση για την προστασία της ψυχικής υγείας
Η σημαντική αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας εγείρει την ανησυχία των ευρωβουλευτών, οι οποίοι ζητούν την ανάληψη περισσότερων μέτρων για την προστασία της.
Η ψυχική υγεία αποτελεί μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας και οικονομικού και κοινωνικού προβληματισμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Πρόκειται για ένα ζήτημα που επηρεάζει και την εργασία, καθώς ένα βλαβερό εργασιακό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του υπερβολικού φόρτου εργασίας, της εργασιακής ανασφάλειας, της παρενόχλησης και των διακρίσεων, αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική υγεία των εργαζομένων.
Το Κοινοβούλιο ζητά μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική για την ψυχική υγεία
Η ολοκληρωμένης προσέγγισης της ψυχικής υγείας, τον Ιούνιο του 2023. Τον Δεκέμβριο του 2023, οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Επιτροπή να εκπονήσει μια μακροπρόθεσμη, συνολική και ολοκληρωμένη στρατηγική της ΕΕ για την ψυχική υγεία.
Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου προτρέπει τα κράτη μέλη να δώσουν προτεραιότητα και να βελτιώσουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας για ευάλωτες ομάδες, όπως παιδιά, έφηβοι, νεαροί ενήλικες, άτομα LGBTQIA+, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και αναπηρίες, ηλικιωμένους, μετανάστες και εθνικές μειονότητες.
Καθώς θέματα ψυχικής υγείας εξακολουθούν να συνδοεύονται από ταμπού και στίγμα, οι ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανάπτυξης και υλοποίησης ενημερωτικών εκστρατειών, ευαισθητοποίησης και προώθησης ανοιχτών συζητήσεων για τις συνθήκες ψυχικής υγείας.
Οι ευρωβουλευτές επέμειναν επίσης ότι οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να έχουν πρόσβαση σε όλο το φάσμα ποιοτικών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, χωρίς να έρχονται αντιμέτωποι με οικονομικές και διοικητικές δυσκολίες.
Ο αντίκτυπος του COVID-19 στη ψυχική υγεία
Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την εργασία αυξήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19 που ξέσπασε το 2020 και της επακόλουθης οικονομικής κρίσης. Αυτά είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων, γεγονός που οδήγησε σε υψηλότερα ποσοστά στρες, άγχους και κατάθλιψης.
Ωστόσο, η ψυχική υγεία δεν αντιμετωπίστηκε ως προτεραιότητα με τον ίδιο τρόπο όπως η σωματική υγεία, σημείωσε το Κοινοβούλιο σε ψήφισμα για την ψυχική υγεία στον ψηφιακό κόσμο της εργασίας που εγκρίθηκε στις 5 Ιουλίου 2022.
Προστασία της ψυχικής υγείας στην εργασία
Το ψήφισμα του 2022 καλούσε τα θεσμικά όργανα και τις χώρες της ΕΕ να αναγνωρίσουν το υψηλό επίπεδο των προβλημάτων ψυχικής υγείας που σχετίζονται με την εργασία και να βρουν τρόπους που θα βοηθήσουν στην πρόληψη τους. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να εξαλειφθεί η βία, οι διακρίσεις και η παρενόχληση στην εργασία.
Το Κοινοβούλιο συνέστησε επίσης ευέλικτα ωράρια εργασίας για να μετριαστεί το εργασιακό άγχος, η εκπαίδευση για την ψυχική υγεία και η κατάρτιση των εργαζομένων.
Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν την ψυχική υγεία ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και ζήτησαν ένα σχέδιο δράσης της ΕΕ για το θέμα σε ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της ΕΕ για τη δημόσια υγεία μετά την Covid-19 που εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2020.
Το 2021 οι ευρωβουλευτές ζήτησαν επίσης το δικαίωμα αποσύνδεσης από την εργασία εκτός των ωρών εργασίας χωρίς αρνητικές συνέπειες.
Μάθετε περισσότερα για τα μέτρα της ΕΕ για τη δημόσια υγεία.