Duurzaam ondernemen: wat de EU van bedrijven verwacht
De EU heeft regels opgesteld om bedrijven verantwoordelijker te maken voor hun impact op lokale gemeenschappen en het milieu.
De EU wil ervoor zorgen dat bedrijven mensenrechten respecteren, de planeet beschermen en transparant zijn over hun activiteiten.
In de richtlijn inzake duurzaamheidsrapportering door bedrijven en de richtlijn inzake “passende zorgvuldigheid” voor duurzaam ondernemen wordt uiteengezet hoe bedrijven te werk moeten gaan en wat voor soort informatie ze openbaar moeten maken.
In februari 2025 stelde de Europese Commissie enkele wijzigingen voor aan de regels om ervoor te zorgen dat de verplichtingen eenvoudiger uit te voeren zijn, vooral voor kleinere bedrijven. Het vereenvoudigingsvoorstel kwam als reactie op de bezorgdheid dat de regels voor sommige bedrijven een te grote administratieve last met zich meebrengen.
Het Europees Parlement heeft een versnelde beslissing genomen om de implementatie van de richtlijnen uit te stellen.
Richtlijn duurzaamheidsrapportering door bedrijven
Onder de richtlijn duurzaamheidsrapportering door bedrijven moeten grote bedrijven transparante gegevens verstrekken over hun maatschappelijke en milieumaatregelen.
De bedrijven zullen onafhankelijke audits ondergaan en gecertificeerd worden om ervoor te zorgen dat ze digitaal toegankelijke en betrouwbare informatie verstrekken. Financiële en duurzaamheidsrapportering moeten aan bepaalde standaarden voldoen, zodat vergelijkbare gegevens gemakkelijk toegankelijk zijn voor investeerders.
De richtlijn werd in november 2022 door het Parlement aangenomen. De regels voor duurzaamheidsrapportage worden in golven geïmplementeerd: de grootste bedrijven moesten eerst voldoen, kleinere later. In april 2025 stemde het Parlement om de toepassing van duurzaamheidsrapportage twee jaar uit te stellen voor de tweede en derde golf van bedrijven.
Richtlijn inzake passende zorgvuldigheid in het bedrijfsleven op het gebied van duurzaamheid
De EU heeft ook de richtlijn inzake "passende zorgvuldigheid” voor duurzaam ondernemen geïntroduceerd, die bedrijven verplicht om de negatieve gevolgen voor mensenrechten en het milieu, zoals , kinderarbeid of verlies van biodiversiteit, actief te voorkomen, te beëindigen of te beperken.
Deze richtlijn, die in april 2024 door het Europees Parlement werd goedgekeurd, is van toepassing op EU-bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een wereldwijde omzet van meer dan €450 miljoen, en op niet-EU-bedrijven met een omzet van meer dan €450 miljoen in de EU.
Volgens de regels moeten bedrijven een transitieplan opstellen om hun bedrijfspraktijken af te stemmen op de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs, in het bijzonder op de limiet van 1,5°C voor de opwarming van de aarde.
De richtlijn benadrukt het belang van de integratie van duurzaamheid in de kern van bedrijfsstrategieën - bedrijven zullen rekening moeten houden met hun langetermijneffect op de planeet en de maatschappij.
Daarnaast moeten ze zorgvuldig onderzoek doen naar hun zakelijke partners (leveranciers, verdelers, klanten) om sociale en milieukwesties te voorkomen en te beperken.
Bedrijven die de verplichtingen niet nakomen, kunnen boetes opgelegd krijgen die kunnen oplopen tot 5% van hun wereldwijde netto-omzet. Ze kunnen ook worden verplicht om getroffen personen en gemeenschappen te compenseren.
Net als bij de regels voor duurzaamheidsverslaglegging stemde het Parlement in april 2025 voor uitstel van de toepassing van de zorgvuldigheidsregels. De grootste bedrijven, die de regels als eerste zouden moeten gaan toepassen, krijgen een jaar extra om eraan te voldoen.