Sustenabilitate corporativă: ce așteaptă UE de la companii

UE a stabilit reguli care să facă mai responsabile companiile în ce privește impactul lor asupra comunităților locale și mediului.

O pasăre afundată într-un strat gros de petrol
Fauna sălbatică este adesea afectată de poluare. Directivele privind sustenabilitatea urmăresc protejarea mediului și societății

UE dorește să se asigure că întreprinderile respectă drepturile omului, protejează planeta și sunt transparente în privința acțiunilor lor.

Directiva raportării privind sustenabilitatea corporativă și Directiva privind diligența necesară în materie de sustenabilitate corporativă stabilesc modul în care întreprinderile trebuie să opereze și tipul de informații pe care trebuie să le dezvăluie.


În februarie 2025, Comisia Europeană a propus unele modificări ale normelor pentru a face obligațiile mai ușor de pus în aplicare, în special pentru întreprinderile mici. Propunerea de simplificare a venit ca răspuns la preocupările legate de faptul că normele ar putea crea o povară administrativă excesivă pentru unele întreprinderi.


Parlamentul European a accelerat adoptarea unei decizii de amânare a punerii în aplicare a directivelor.

Directiva asupra raportării privind sustenabilitatea corporativă


În temeiul Directivei asupra raportării privind sustenabilitatea întreprinderilor, marile companii sunt obligate să furnizeze date transparente privind măsurile lor societale și de mediu.

Companiile vor fi supuse auditului și certificării independente pentru a se asigura că furnizează informații fiabile și accesibile digital. Rapoartele financiare și de sustenabilitate trebuie să respecte anumite standarde, facilitând accesul investitorilor la date ușor de comparat.


Directiva a fost adoptată de Parlament în noiembrie 2022. Normele legate de raportarea privind durabilitatea se pun în aplicare în etape succesive: mai întâi au trebuit să se conformeze companiile mari, iar cele mai mici mai târziu. În aprilie 2025, Parlamentul a votat pentru amânarea aplicării raportării privind durabilitatea cu doi ani pentru al doilea și al treilea val de companii.

Directiva privind diligența necesară în materie de sustenabilitate corporativă


UE a introdus, de asemenea, Directiva privind diligența necesară în materie de sustenabilitate corporativă, care impune companiilor să prevină activ, să pună capăt sau să atenueze impactul negativ asupra drepturilor omului și mediului, cum ar fi , folosirea muncii copiilor sau pierderea biodiversității.

Aprobată de Parlamentul European în aprilie 2024, această directivă se aplică companiilor din UE cu peste 1.000 de angajați și o cifră de afaceri globală mai mare de 450 de milioane EUR, precum și companiilor din afara UE cu o cifră de afaceri mai mare de 450 de milioane EUR în UE.

Conform acestor norme, companiile trebuie să stabilească un plan de tranziție pentru a-și alinia practicile comerciale la obiectivele climatice ale Acordului de la Paris, vizând în special limita de încălzire globală de 1,5°C.

Directiva subliniază importanța integrării sustenabilității în strategiile de afaceri de bază - companiile vor trebui să ia în considerare impactul lor pe termen lung asupra planetei și societății.

În plus, acestea trebuie să exercite diligența necesară cu privire la partenerii lor de afaceri (furnizori, distribuitori, clienți) pentru a preveni și a atenua problemele sociale și de mediu.

Companiile care încalcă aceste obligații pot primi amenzi de până la 5% din cifra lor de afaceri globală netă. De asemenea, pot fi obligate să despăgubească persoanele și comunitățile afectate.

La fel ca în cazul normelor de raportare privind sustenabilitatea, în aprilie 2025 Parlamentul a votat pentru amânarea aplicării normelor de diligență. Întreprinderile mari, primele care ar trebui să înceapă să aplice normele, vor avea la dispoziție un an suplimentar pentru a se conforma.