Så har EU stöttat Ukraina

Även innan Ukraina attackerades av Ryssland i februari 2022 var EU angeläget om att stödja Kiev och skapa närmare band. Ta reda på hur.

EU:s och Ukrainas flaggor
EU:s och Ukrainas flaggor.

Sedan Sovjetunionens upplösning 1991 har Ukraina varit angeläget om att gå sin egen väg, bland annat genom att knyta närmare band med resten av Europa.


Rysslands aggression mot Ukraina

Ukrainas relationer med Ryssland har länge varit spända på grund av Moskvas beslutsamhet att hålla landet inom sin inflytelsesfär. 2014 annekterade Ryssland Krim i strid med folkrätten, ett drag som starkt fördömdes av EU. Ryssland har också fört ett hybridkrig mot Ukraina, inklusive ekonomiska påtryckningar och desinformationsattacker.

Under månaderna före Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 uttryckte ledamöter i Europaparlamentet ökad oro över landets militära hot och efterlyste en samordnad EU-reaktion.

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland en omfattande attack mot Ukraina. EU svarade med en rad sanktioner mot Ryssland samt initiativ för att stödja Ukraina.


Varför EU och Europaparlamentet står på Ukrainas sida

Rysslands olagliga och oprovocerade invasion av Ukraina är inte bara ett angrepp på landets territoriella integritet, utan utgör också en allvarlig risk för säkerheten och stabiliteten i hela Europa. Det är också en attack på de grundläggande värderingar som EU står för, såsom frihet och demokrati.

Kolla in vår tidslinje för hur EU och Europaparlamentet stödjer Ukraina 2025, hur EU och Europaparlamentet stöttade Ukraina 2024, hur EU och Europaparlamentet stöttade Ukraina 2023 och hur de stöttade landet 2022.


Ukrainas utsikter till EU-medlemskap

2014 antogs associeringsavtalet mellan EU och Ukraina. Avtalet skapade politiskt samarbete och ekonomisk integration mellan EU och Ukraina och föreskrev ömsesidig frihandel.

Ukraina ansökte om EU-medlemskap i februari 2022. Parlamentet stödde ansökan och uppmanade EU-länderna att bevilja landet kandidatstatus, vilket skedde i juni 2022, och senare att inleda anslutningsförhandlingar, vilka formellt inleddes i december 2023.

För att kunna gå med i EU måste Ukraina, liksom andra blivande medlemmar, ha stabila institutioner som garanterar demokrati och rättsstatsprincip, en fungerande marknadsekonomi samt förmågan att ta på sig och fullgöra skyldigheterna som EU-medlem.

För mer information om hur processen fungerar, se hur länder går med i EU.

EU är och stod för mer än 56 procent av landets internationella handel 2023.


Visum

I april 2017 stödde Europaparlamentet ett avtal om att undanta ukrainska medborgare från viseringskrav för kortare vistelse i EU.

Ukrainare som innehar ett biometriskt pass kan resa in i EU utan visum i 90 dagar under en period på 180 dagar, för turism, för att besöka släktingar eller vänner eller i affärsärenden, men inte för att arbeta.


Annat stöd

Det finns , hjälpa till med dess gröna omställning samt hjälpa landet att genomföra reformer. Sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i februari 2022 har EU stöttat Ukraina genom att fördöma den ryska aggressionen, införa sanktioner mot de ansvariga och tillhandahålla ekonomiskt och materiellt stöd.

2022 godkände parlamentet flera lån till Ukraina och stödde åtgärder för att hjälpa länder som tar emot ukrainska flyktingar.

I oktober 2022 efterlyste ledamöter i Europaparlamentet en kraftig ökning av det militära stödet till Ukraina.

2023 uppmanade parlamentet Nato att bjuda in Ukraina att ansluta sig till alliansen, påskynda förslag för att snabba på produktionen av ammunition, driva på för en särskild tribunal för att straffa ryska brott, samt många andra åtgärder för att stödja landet.

I februari 2024 nådde parlamentsledamöterna en överenskommelse med EU-länderna om en översyn av EU:s långtidsbudget för att säkerställa en stabil finansieringslösning för Ukraina. EU kommer att förse Ukraina med 50 miljarder euro i lån och bidrag fram till slutet av 2027.


Flyktingar

För att hjälpa de miljontals ukrainare som flyr från landet aktiverade EU för första gången direktivet om tillfälligt skydd för att ge dem omedelbart skydd i EU.

Parlamentet godkände förslag för att hjälpa länder som tar hand om ukrainska flyktingar.


Sacharovpriset

Parlamentet tilldelade 2022 års Sacharovpris det modiga ukrainska folket. Europaparlamentets talman Roberta Metsola talade om det ukrainska folkets mod och uppoffringar vid ceremonin: "Det ukrainska folket utkämpa inte bara ett krig för självständighet utan ett krig för värderingar. De värderingar som ligger till grund för vårt liv i Europeiska unionen och som vi länge har haft lyxen att ta för givet varje dag."

Metsola förklarade också EU:s orubbliga stöd för Ukrainas kamp mot Rysslands aggression: "Budskapet från Europa har varit tydligt: Vi står på Ukrainas sida. Vi kommer inte att titta bort."


Briefings

Rysslands krig mot Ukraina: bakgrund
Associeringsavtalet mellan EU och Ukraina (juli 2020)

EU:s delegation till Ukraina
Ukraina-EU delegationen