AANBEVELINGover het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Príncipe en de Europese Gemeenschap
23.1.2020-(12199/2019 – C9-0001/2019 – )-***
Commissie visserij
Rapporteur: Nuno Melo
ONTWERPWETGEVINGSRESOLUTIE VAN HET EUROPEES PARLEMENT
over het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Príncipe en de Europese Gemeenschap
(12199/2019 – C9-0001/2020 – )
(Goedkeuring)
Het Europees Parlement,
–gezien het voorstel voor een besluit van de Raad (12199/2019),
–gezien het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap (12202/2019),
–gezien het verzoek om goedkeuring dat de Raad heeft ingediend krachtens artikel 43, artikel 218, lid 6, tweede alinea, onder a), v), en artikel 218, lid 7, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie (C9-0001/2020),
–gezien artikel105, leden1en4, en artikel114, lid7, van zijn Reglement,
–gezien de adviezen van de Commissie ontwikkelingssamenwerking en de Begrotingscommissie,
–gezien de aanbeveling van de Commissie visserij (A9-0001/2020),
1.hecht zijn goedkeuring aan de sluiting van het protocol;
2.verzoekt zijn Voorzitter het standpunt van het Parlement te doen toekomen aan de Raad en aan de Commissie, alsmede aan de regeringen en parlementen van de lidstaten en van de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe.
TOELICHTING
Inleiding
De Europese Unie (EU) heeft een aantal partnerschapsovereenkomsten inzake visserij (POV’s) en protocollen gesloten met derde landen. Via de POV’s verleent zij financiële en technische steun in ruil voor visserijrechten voor overschotten van visbestanden in de exclusieve economische zone (EEZ) van het land, in een wettelijk gereguleerde omgeving. Deze overeenkomsten zijn ook gericht op bescherming van de hulpbronnen en op duurzaamheid van het milieu, waarbij ervoor wordt gezorgd dat alle EU-vaartuigen onderworpen zijn aan dezelfde regels inzake controle en transparantie en waarbij het eigen duurzame visserijbeleid van het partnerland wordt ondersteund. Bovendien is in alle protocols bij visserijovereenkomsten een clausule opgenomen betreffende eerbiediging van de mensenrechten.
De partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap is op 29augustus 2011 in werking getreden en wordt sindsdien stilzwijgend verlengd. Het vorige protocol bij de visserijovereenkomst tussen beide partijen, dat op 23mei 2014 in werking was getreden, is op 22mei 2018 afgelopen.
De Commissie heeft met de regering van de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe (hierna “Sao Tomé en Principe” genoemd) onderhandelingen gevoerd met het oog op het sluiten van een nieuw protocol bij de overeenkomst. Na afloop van deze onderhandelingen is op 17april 2019 een nieuw protocol geparafeerd. Het protocol heeft een looptijd van vijf jaar en gaat in op de datum van voorlopige toepassing, i.e. op de datum van ondertekening van het protocol.
Inhoud van het protocol
In overeenstemming met de prioriteiten van de hervorming van het visserijbeleid biedt het nieuwe protocol vaartuigen van de Unie vangstmogelijkheden in de wateren van Sao Tomé en Principe op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke adviezen en met inachtneming van de aanbevelingen van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (Iccat). Dit nieuwe protocol houdt rekening met de resultaten van een evaluatie van het meest recente protocol (2014-2018) en van een verkennende evaluatie waarin is nagegaan of het wenselijk is een nieuw protocol te sluiten[1]. Voorts zal het protocol het voor de Europese Unie en Sao Tomé en Principe mogelijk maken om nauwer samen te werken ter bevordering van een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de wateren van Sao Tomé en Principe en ter ondersteuning van de inspanningen van Sao Tomé en Principe om zijn visserijsector te ontwikkelen, dit alles in het belang van beide partijen.
Vangstmogelijkheden
Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën: 28 vriesschepen voor de tonijnvisserij met de zegen (16 voor Spanje en 12 voor Frankrijk) en 6vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug (5 voor Spanje en 1 voor Portugal).
Financiële tegenprestatie
De jaarlijkse financiële tegenprestatie van de Europese Unie bedraagt 840 000 EUR, berekend op basis van:
- een referentietonnage van 8000 ton per jaar, waarvoor gedurende de hele looptijd van het protocol een bedrag voor de toegang tot de wateren wordt betaald van 400000EUR per jaar, en
- steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van Sao Tomé en Principe ten bedrage van 440000EUR per jaar gedurende de looptijd van het protocol.
Visserij in Sao Tomé en Principe
De visserijsector is een van de aanjagers van groei in Sao Tomé en Principe. De visserijsector in Sao Tomé en Principe is louter ambachtelijk en exploiteert kustbestanden en bestanden die over grote afstanden migreren. De binnenlandse vangsten bedragen volgens een recente beoordeling meer dan 12000 ton, waarvan 3300 ton tonijnsoorten. Alle vangsten worden gebruikt voor de bevoorrading van de binnenlandse markt, zonder enige uitvoer. De ambachtelijke vloot heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld, met meer aanlandingen en een omschakeling van zelfvoorziening naar een meer commerciële aanpak.
Sao Tomé en Principe verleent naast vaartuigen uit de EU ook toegang aan buitenlandse vaartuigen voor de tonijnvisserij van buiten de EU. De afgelopen paar jaar hebben de autoriteiten van Sao Tomé en Principe protocollen gesloten met entiteiten die vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen vertegenwoordigen voor ongeveer 15 vaartuigen. Deze protocollen, die de autoriteiten hebben gedeeld met de beoordelaars, omvatten betalingsvoorwaarden die verschillen van die voor EU-vaartuigen, monitoringmethoden die afgestemd zijn op degene die gehanteerd worden voor EU-vaartuigen en bepalingen ter ondersteuning van de indienstneming van onderdanen van Sao Tomé en Principe aan boord van de vaartuigen.
De voor de visserij in Sao Tomé en Principe bevoegde overheidsdienst beschikt alleen over nationale financiële middelen en is in hoge mate afhankelijk van externe steun om zijn visserijbestuur te ontwikkelen en te voldoen aan de internationale normen. Een partnerschap met de EU is belangrijk voor het land om zijn visserijbeheer en de strijd tegen illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij (IOO-visserij) te verbeteren.
Conclusies en aanbevelingen
In 2017 heeft de Commissie een ex-postevaluatie van het huidige protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij met Sao Tomé en Principe verricht, alsook een ex-ante-evaluatie van een eventuele vernieuwing van het protocol[2].
In de evaluatie is geconcludeerd dat de sector van de tonijnvisserij van de Unie veel belangstelling heeft voor de visserij in Sao Tomé en Principe en dat een vernieuwing van het protocol zou leiden tot een betere monitoring, controle, bewaking en governance van de visserij in de regio. Het belang van de EEZ in de Golf van Guinee draagt bij aan de relevantie van het beoogde nieuwe protocol, zowel voor de sectoren van de tonijnvisserij in de Unie als voor het partnerland.
Dit is een belangrijke overeenkomst, die de EU de kans biedt om de oceaangovernance in de regio te verbeteren, als aanvulling van acties in het kader van de Iccat, aangezien er geen andere partnerschapsovereenkomsten inzake visserij zijn in het gebied ten zuiden van de Golf van Guinee, een zeer belangrijke visserijzone (Equatoriaal-Guinea, Gabon en Angola).
De bestrijding van IOO-visserij is een prioriteit voor de EU (zie Verordening (EG) nr. 1005/2008[3]). In verband hiermee moet de Unie haar optreden tegen IOO-visserij aanzienlijk opvoeren en de naleving van de regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid verbeteren door te zorgen voor een adequate controle van de visserijactiviteiten van EU-vaartuigen en andere in de wateren van Sao Tomé en Principe opererende vloten. Met het oog hierop kan de aanwezigheid van door de nationale instanties van Sao Tomé en Principe aangewezen waarnemers aan boord worden verbeterd (bijdrage aan de economische en sociale ontwikkeling).
De autoriteiten van Sao Tomé en Principe moeten de tenuitvoerlegging bevorderen van de EU-voorschriften inzake het vinnen van haaien door buitenlandse vloten[4].
Er is behoefte aan een stabiel kader voor de toegang tot de visbestanden in het gebied voor EU-vaartuigen om te investeren in regionale visserijstrategieën op lange termijn. Bovendien hebben de EU-vaartuigen behoefte aan toegangsrechten die vergezeld gaan van een degelijk juridisch instrument dat wettelijke duidelijkheid verschaft over de rechten en plichten van de betrokken partijen (schepen en kuststaat).
Naar aanleiding van de analyse van de POV’s door de Rekenkamer[5] wil de rapporteur de aandacht vestigen op de opmerkingen van de Rekenkamer en benadrukken dat betrouwbare informatie over visbestanden en vangstgegevens belangrijk is voor de eerbiediging van de beginselen en doelstellingen van het GVB en de POV’s en om gefundeerde conclusies te kunnen trekken met betrekking tot de evaluatie van de POV’s.
Tot slot benadrukt de rapporteur dat het Parlement in elke fase onmiddellijk en volledig geïnformeerd moet worden over de met het protocol verband houdende procedures. Bij het Parlement en de Raad moet jaarlijks een verslag worden ingediend over de resultaten van het in artikel 4 van het protocol beschreven meerjarige sectorale programma en over de wijze waarop is voldaan aan de vangstrapportagevereisten.
ADVIES VAN DE COMMISSIE ONTWIKKELINGSSAMENWERKING(20.12.2019)
aan de Commissie visserij
inzake het voorstel voor een besluit van de Raad inzake de sluiting, namens de Europese Unie, van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap
( – C9-0000/2019 – )
Rapporteur voor advies: Bernhard Zimniok
BEKNOPTE MOTIVERING
De Europese Unie (EU) heeft een aantal partnerschapsovereenkomsten inzake visserij (POV’s) en protocollen gesloten met derde landen. Via de POV’s verleent zij financiële en technische steun in ruil voor visserijrechten voor overschotten van visbestanden in de exclusieve economische zone (EEZ) van het land, in een wettelijk gereguleerde omgeving. Deze overeenkomsten zijn ook gericht op bescherming van de hulpbronnen en op duurzaamheid van het milieu, waarbij ervoor wordt gezorgd dat alle EU-vaartuigen onderworpen zijn aan dezelfde regels inzake controle en transparantie en waarbij het eigen duurzame visserijbeleid van het partnerland wordt ondersteund. Bovendien is in alle protocols bij visserijovereenkomsten een clausule opgenomen betreffende eerbiediging van de mensenrechten.
De partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe (DR-STP) en de Europese Gemeenschap is op 29augustus 2011 in werking getreden[6] en wordt sindsdien stilzwijgend verlengd. Het vorige protocol bij de visserijovereenkomst tussen beide partijen, dat op 23mei 2014 in werking was getreden, is op 22mei 2018 afgelopen.
De Commissie heeft onderhandelingen gevoerd met de regering van de DR-STP met het oog op de sluiting van een nieuw protocol bij de bestaande visserijovereenkomst. Na afloop van deze onderhandelingen is op 17april 2019 een nieuw protocol geparafeerd. Het protocol heeft een looptijd van vijf jaar en gaat in op de datum van voorlopige toepassing, i.e. op de datum van ondertekening van het protocol.
Vangstmogelijkheden
Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën: 28 vriesschepen voor de tonijnvisserij met de zegen (16 voor Spanje en 12 voor Frankrijk) en 6vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug (5 voor Spanje en 1 voor Portugal).
Financiële bijdrage
De jaarlijkse financiële bijdrage van de EU bedraagt 840000EUR, op basis van:
- een referentietonnage van 8000 ton per jaar, waarvoor gedurende de hele looptijd van het protocol een bedrag voor de toegang tot de wateren wordt betaald van 400000EUR per jaar, en
- steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van de DR-STP ten bedrage van 440000EUR per jaar gedurende de looptijd van het protocol.
De visserijsector in de DR-STP
De visserijsector, die een van de aanjagers van groei in de DR-STP is, is louter ambachtelijk en exploiteert kustbestanden en bestanden die over grote afstanden migreren. De binnenlandse vangsten bedragen volgens een recente beoordeling meer dan 12000 ton, waarvan 3300 ton tonijnsoorten. Alle vangsten worden gebruikt voor de bevoorrading van de binnenlandse markt, zonder enige uitvoer. De ambachtelijke vloot heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld, met meer aanlandingen en een omschakeling van zelfvoorziening naar een meer commerciële aanpak.
De DR-STP verleent naast vaartuigen uit de EU ook toegang aan buitenlandse vaartuigen voor de tonijnvisserij van buiten de EU. De afgelopen paar jaar hebben de autoriteiten van de DR-STP protocollen gesloten met entiteiten die vaartuigen voor de tonijnvisserij met de zegen vertegenwoordigen voor ongeveer 15 vaartuigen. Deze protocollen, die de autoriteiten hebben gedeeld met de beoordelaars, omvatten betalingsvoorwaarden die verschillen van die voor EU-vaartuigen, monitoringmethoden die afgestemd zijn op degene die gehanteerd worden voor EU-vaartuigen en bepalingen ter ondersteuning van de indienstneming van onderdanen van de DR-STP aan boord van de vaartuigen.
Gezien de grote economische, sociale en milieu-uitdagingen waar de DR-STP mee geconfronteerd wordt, is de rapporteur van mening dat dit protocol en de totale financiële tegenprestatie van de Unie de volgende prioriteiten moeten ondersteunen:
- bevordering van: een duurzame economie, met bijzondere aandacht voor kleinschalige lokale visserij; de modernisering van de haveninfrastructuur, met name wat betreft de verwerking en veilige verwijdering van zeer verontreinigende stoffen zoals, maar niet beperkt tot, motorolie; de gelijke behandeling van iedereen die in de visserijketen werkt, met bijzondere aandacht voor kwetsbare groepen;
- bevordering van de kennis over deze oceaanregio en van wetenschappelijke samenwerking, met name door aan boord van schepen die in dit gebied actief zijn lokale en Europese wetenschappers toe te laten; dit houdt ook in dat de cumulatieve effecten van de verschillende visserijovereenkomsten tussen de DR-STP en derde landen op de visbestanden in dit oceaangebied nauwkeurig in kaart moeten worden gebracht, om ervoor te zorgen dat de lokale visserijsector zich op een duurzame manier kan blijven ontwikkelen en dat het mariene leven niet geschaad wordt door overexploitatie;
- intensivering van de monitoring, controle en handhaving van de toepasselijke wetgeving om de IOO-visserij uit te roeien; in dit verband moet een nauwe coördinatie met alle andere steunprogramma’s op dit gebied worden bevorderd;
- transparantie met betrekking tot het gebruik van de financiële bijdrage van de EU moet worden bereikt door de relevante EU-regels en de fiscaletransparantiecode (FTC) van het IMF toe te passen, om maximaal voordeel voor de bevolking van de DR-STP en voor het ecosysteem en het mariene leven in de regio te waarborgen.
De rapporteur hoopt dat het nieuwe protocol het potentieel heeft om een verantwoord en duurzaam wettelijk gebruik van de visserijbronnen aan te moedigen, maximaal voordeel op te leveren en een hoog transparantieniveau met betrekking tot het gebruik van EU-middelen te waarborgen.
*
De Commissie ontwikkelingssamenwerking verzoekt de bevoegde Commissie visserij aan te bevelen goedkeuring te hechten aan het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap.
PROCEDURE VAN DE ADVISERENDE COMMISSIE
Titel |
Sluiting, namens de Europese Unie, van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap |
|||
Document- en procedurenummers |
|
|||
Bevoegde commissie
|
PECH
|
|
|
|
Rapporteur voor advies Datum benoeming |
Bernhard Zimniok 14.11.2019 |
|||
Behandeling in de commissie |
2.12.2019 |
|
|
|
Datum goedkeuring |
3.12.2019 |
|
|
|
Uitslag eindstemming |
+: –: 0: |
22 1 2 |
||
Bij de eindstemming aanwezige leden |
Hildegard Bentele, Dominique Bilde, Charles Goerens, Pierrette Herzberger-Fofana, György Hölvényi, Martin Horwood, Rasa Juknevičienė, Beata Kempa, Pierfrancesco Majorino, Lukas Mandl, Norbert Neuser, Michèle Rivasi, Louis Stedman-Bryce, Marc Tarabella, Tomas Tobé, Miguel Urbán Crespo, Chrysoula Zacharopoulou, Bernhard Zimniok |
|||
Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervangers |
Alessandra Basso, Stéphane Bijoux, Marlene Mortler, Rory Palmer, Caroline Roose, Patrizia Toia, Carlos Zorrinho |
HOOFDELIJKE EINDSTEMMING IN DE ADVISERENDE COMMISSIE
22 |
+ |
PPE |
Hildegard Bentele, György Hölvényi, Rasa Juknevičienė, Lukas Mandl, Marlene Mortler, Tomas Tobé |
S&D |
Pierfrancesco Majorino, Norbert Neuser, Rory Palmer, Marc Tarabella, Carlos Zorrinho |
Renew |
BStéphane Bijoux, Charles Goerens, Martin Horwood, Chrysoula Zacharopoulou |
Verts/ALE |
Pierrette Herzberger-Fofana, Michèle Rivasi, Caroline Roose |
ID |
Alessandra Basso, Bernhard Zimniok, Dominique Bilde |
ECR |
Beata Kempa |
NI |
|
1 |
- |
NI |
Louis Stedman-Bryce |
2 |
0 |
S&D |
Patrizia Toia |
GUE/NGL |
Miguel Urbán Crespo |
Verklaring van de gebruikte tekens:
+:voor
-:tegen
0:onthouding
ADVIES VAN DE BEGROTINGSCOMMISSIE(26.11.2019)
aan de Commissie visserij
inzake het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Europese Unie, van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap
( – C9-0000/2019 – )
Rapporteur voor advies: José Manuel Fernandes
BEKNOPTE MOTIVERING
De partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap[7] is op 29augustus 2011[8] in werking getreden en wordt sindsdien stilzwijgend verlengd. Het meest recente protocol bij de overeenkomst, dat op 23mei 2014 in werking trad, is op 22mei 2018 verstreken.
Op basis van de desbetreffende onderhandelingsrichtsnoeren heeft de Commissie met de regering van de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe onderhandelingen gevoerd met het oog op het sluiten van een nieuw protocol bij de overeenkomst. Na afloop van deze onderhandelingen is op 17april 2019 een nieuw protocol geparafeerd. Het protocol heeft een looptijd van vijf jaar. Het biedt vaartuigen van de Unie vangstmogelijkheden in de wateren van Sao Tomé en Principe op basis van de beste beschikbare wetenschappelijke adviezen en met inachtneming van de aanbevelingen van de Internationale Commissie voor de instandhouding van Atlantische tonijnen (Iccat). Dit nieuwe protocol houdt rekening met de resultaten van een evaluatie van het meest recente protocol (2014-2018) en van een verkennende evaluatie waarin is nagegaan of het wenselijk is een nieuw protocol te sluiten. Beide evaluaties werden uitgevoerd door externe deskundigen. Voorts zal het protocol het voor de Europese Unie en Sao Tomé en Principe mogelijk maken om nauwer samen te werken ter bevordering van een verantwoorde exploitatie van de visbestanden in de wateren van Sao Tomé en Principe en ter ondersteuning van de inspanningen van Sao Tomé en Principe om zijn visserijsector te ontwikkelen, dit alles in het belang van beide partijen.
Het protocol voorziet in vangstmogelijkheden in de volgende categorieën:
– 28vriesschepen voor de tonijnvisserij met de zegen;
– 6vaartuigen voor de visserij met de drijvende beug.
De onderhandelingen over een nieuw protocol bij de partnerschapsovereenkomst inzake visserij met Sao Tomé en Principe passen in het kader van het externe optreden van de Unie ten aanzien van de landen in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACS-landen) en houden met name rekening met de doelstellingen van de Unie op het gebied van de eerbiediging van de democratische beginselen en de mensenrechten.
De jaarlijkse financiële tegenprestatie van de Europese Unie bedraagt 840000EUR, berekend op basis van:
a) een referentietonnage van 8000 ton per jaar, waarvoor gedurende de hele looptijd van het protocol een bedrag voor de toegang tot de wateren wordt betaald van 400000EUR per jaar;
b) steun voor de ontwikkeling van het sectorale visserijbeleid van Sao Tomé en Principe ten bedrage van 440000EUR per jaar gedurende de hele looptijd van het protocol. Deze steun beantwoordt aan de doelstellingen van het nationale beleid inzake duurzaam beheer van de continentale en maritieme visbestanden van Sao Tomé en Principe gedurende de hele looptijd van het protocol.
Het jaarlijkse bedrag van de vastleggings- en betalingskredieten wordt in het kader van de jaarlijkse begrotingsprocedure vastgesteld, onder meer voor de reservelijn voor protocollen die bij het begin van het jaar nog niet in werking zijn getreden[9].
De Commissie zou gemachtigd zijn om namens de Unie haar goedkeuring te hechten aan wijzigingen van het protocol die worden aangenomen door de bij de partnerschapsovereenkomst opgerichte gemengde commissie.
*
De Begrotingscommissie verzoekt de bevoegde Commissie visserij het Parlement aan te bevelen zijn goedkeuring te hechten aan het voorstel voor een besluit van de Raad betreffende de sluiting van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap.
PROCEDURE VAN DE ADVISERENDE COMMISSIE
Titel |
Sluiting, namens de Europese Unie, van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap |
|||
Document- en procedurenummers |
|
|||
Bevoegde commissie
|
PECH
|
|
|
|
Rapporteur voor advies Datum benoeming |
José Manuel Fernandes 30.9.2019 |
|||
Behandeling in de commissie |
6.11.2019 |
|
|
|
Datum goedkeuring |
25.11.2019 |
|
|
|
Uitslag eindstemming |
+: –: 0: |
28 1 3 |
||
Bij de eindstemming aanwezige leden |
Rasmus Andresen, Clotilde Armand, Robert Biedroń, Olivier Chastel, Lefteris Christoforou, David Cormand, Paolo De Castro, José Manuel Fernandes, Eider Gardiazabal Rubial, Valentino Grant, Francisco Guerreiro, Valerie Hayer, Niclas Herbst, John Howarth, Mislav Kolakušić, Moritz Körner, Zbigniew Kuźmiuk, Hélène Laporte, Pierre Larrouturou, Janusz Lewandowski, Margarida Marques, Siegfried Mureşan, Jan Olbrycht, Karlo Ressler, Nicolae Ştefănuță, Nils Ušakovs, Angelika Winzig |
|||
Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervangers |
Matteo Adinolfi, Derk Jan Eppink, Henrike Hahn, Eero Heinäluoma, Younous Omarjee |
HOOFDELIJKE EINDSTEMMING IN DE ADVISERENDE COMMISSIE
28 |
+ |
ECR |
Derk Jan Eppink, Zbigniew Kuźmiuk |
NI |
Mislav Kolakušić |
PPE |
Lefteris Christoforou, José Manuel Fernandes, Niclas Herbst, Janusz Lewandowski, Siegfried Mureşan, Jan Olbrycht, Karlo Ressler, Angelika Winzig |
RENEW |
Clotilde Armand, Olivier Chastel, Valerie Hayer, Moritz Körner, Nicolae Ştefănuță |
S&D |
Robert Biedroń, Paolo DeCastro, Eider Gardiazabal Rubial, Eero Heinäluoma, John Howarth, Pierre Larrouturou, Margarida Marques, Nils Ušakovs |
VERTS/ALE |
Rasmus Andresen, David Cormand, Francisco Guerreiro, Henrike Hahn |
1 |
- |
GUE/NGL |
Younous Omarjee |
3 |
0 |
ID |
Matteo Adinolfi, Valentino Grant, Hélène Laporte |
Verklaring van de gebruikte tekens:
+:voor
-:tegen
0:onthouding
PROCEDURE VAN DE BEVOEGDE COMMISSIE
Titel |
Sluiting, namens de Europese Unie, van het protocol tot uitvoering van de partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap |
|||
Document- en procedurenummers |
12199/2019 – C9-0001/2020 – |
|||
Datum raadpleging / verzoek om goedkeuring |
20.12.2019 |
|
|
|
Bevoegde commissie Datum bekendmaking |
PECH 13.1.2020 |
|
|
|
Medeadviserende commissies Datum bekendmaking |
DEVE 13.1.2020 |
BUDG 13.1.2020 |
|
|
Rapporteurs Datum benoeming |
Nuno Melo 22.10.2019 |
|
|
|
Behandeling in de commissie |
24.9.2019 |
2.12.2019 |
|
|
Datum goedkeuring |
21.1.2020 |
|
|
|
Uitslag eindstemming |
+: –: 0: |
22 2 2 |
||
Bij de eindstemming aanwezige leden |
Clara Aguilera, Christian Allard, Pietro Bartolo, Izaskun Bilbao Barandica, Rosanna Conte, Richard Corbett, Chris Davies, Filip De Man, Diane Dodds, Giuseppe Ferrandino, João Ferreira, Søren Gade, Francisco Guerreiro, Niclas Herbst, France Jamet, Pierre Karleskind, Nosheena Mobarik, Cláudia Monteiro de Aguiar, Manuel Pizarro, Ruža Tomašić, Peter van Dalen |
|||
Bij de eindstemming aanwezige vaste plaatsvervangers |
Nicolás González Casares, Nuno Melo, Caroline Roose, Maria Walsh |
|||
Bij de eindstemming aanwezige plaatsvervangers (art. 209, lid 7) |
Jeroen Lenaers, Antonio López-Istúriz White |
|||
Datum indiening |
23.1.2020 |
HOOFDELIJKE EINDSTEMMING IN DE BEVOEGDE COMMISSIE
22 |
+ |
ECR |
Nosheena Mobarik, Ruža Tomašić |
GUE/NGL |
João Ferreira |
PPE |
Peter van Dalen, Niclas Herbst, Jeroen Lenaers, Antonio López-Istúriz White, Nuno Melo, Cláudia Monteiro de Aguiar, Maria Walsh |
RENEW |
Izaskun Bilbao Barandica, Chris Davies, Søren Gade, Pierre Karleskind |
S&D |
Clara Aguilera, Pietro Bartolo, Richard Corbett, Giuseppe Ferrandino, Nicolás González Casares, Manuel Pizarro |
VERTS/ALE |
Christian Allard, Francisco Guerreiro |
2 |
- |
ID |
Filip De Man, France Jamet |
2 |
0 |
ID |
Rosanna Conte |
NI |
Diane Dodds |
Verklaring van de gebruikte tekens:
+:voor
-:tegen
0:onthouding
-
[1] Évaluation rétrospective et prospective du protocole à l’accord de partenariat dans le domaine de la pêche durable entre l’Union européenne et São Tomé-et-Príncipe (auteurs: Benoit Caillart, Philippe Tous en Christelle Le Grand, 22 september 2017).
- [2] Évaluation rétrospective et prospective du protocole à l’accord de partenariat dans le domaine de la pêche durable entre l’Union européenne et São Tomé-et-Príncipe (auteurs: Benoit Caillart, Philippe Tous en Christelle Le Grand, 22 september 2017).
- [3] Verordening (EG) nr. 1005/2008 van de Raad van 29 september 2008 houdende de totstandbrenging van een communautair systeem om illegale, ongemelde en ongereglementeerde visserij te voorkomen, tegen te gaan en te beëindigen, tot wijziging van Verordeningen (EEG) nr. 2847/93, (EG) nr. 1936/2001 en (EG) nr. 601/2004 en tot intrekking van Verordeningen (EG) nr. 1093/94 en (EG) nr. 1447/1999.
- [4] Verordening (EG) nr. 1185/2003 van de Raad van 26 juni 2003.
- [5] Speciaal verslag van de Europese Rekenkamer: “Worden de partnerschapsovereenkomsten inzake visserij goed beheerd door de Commissie?”, Luxemburg, Publicatiebureau (oktober 2015).
- [6] Verordening (EG) nr. 894/2007 van de Raad betreffende de sluiting van een Partnerschapsovereenkomst inzake visserij tussen de Democratische Republiek Sao Tomé en Principe en de Europese Gemeenschap (PB L 205 van 7.8.2007, blz. 35).
- [7] PB L205 van7.8.2007, blz.36.
- [8] PB L31 van31.1.2013, blz.1.
- [9] In overeenstemming met het Interinstitutioneel akkoord betreffende samenwerking in begrotingszaken (2013/C373/01).