FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom förstärkning av Moldaviens motståndskraft mot rysk inblandning inför det kommande presidentvalet och en konstitutionell folkomröstning om EU‑medlemskap
4.10.2024-()
i enlighet med artikel 136.2 i arbetsordningen
Siegfried Mureşan, Andrzej Halicki, Michael Gahler, Sebastião Bugalho, David McAllister, Željana Zovko, Nicolás Pascual De La Parte, IsabelWiseler‑Lima, Antonio López‑Istúriz White, Wouter Beke, Krzysztof Brejza, Daniel Caspary, Rasa Juknevičienė, Sandra Kalniete, Ondřej Kolář, Andrey Kovatchev, Andrius Kubilius, Miriam Lexmann, Vangelis Meimarakis, AnaMiguel Pedro, Davor Ivo Stier, MichałSzczerba, Ingeborg TerLaak, Matej Tonin, Milan Zver, Ioan‑Rareş Bogdan, Daniel Buda, Gheorghe Falcă, Mircea‑Gheorghe Hava, Dan‑Ştefan Motreanu, Virgil‑Daniel Popescu, Adina Vălean, LorántVincze, Iuliu Winkler
för PPE-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslagetRC-B10-0072/2024
10‑0080/2024
Europaparlamentets resolution om förstärkning av Moldaviens motståndskraft mot rysk inblandning inför det kommande presidentvalet och en konstitutionell folkomröstning om EU-medlemskap
()
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
–med beaktande av sina senaste resolutioner om Moldavien,
–med beaktande av associeringsavtalet mellan Europeiska unionen och Europeiskaatomenergigemenskapen och deras medlemsstater, å ena sidan, och Republiken Moldavien, å andra sidan[1], vilket inkluderar ett djupgående och omfattande frihandelsområde,
–med beaktande av Moldaviens ansökan om EU-medlemskap den 3 mars 2022 och Europeiska rådets därpå följande beviljande av status som kandidatland den 23 juni 2022, på grundval av en positiv bedömning av kommissionen och i linje med parlamentets synpunkter,
–med beaktande av att en första regeringskonferens om Moldaviens anslutning till EU sammankallades i juni 2024,
–med beaktande av artiklarna 2 och 49 i fördraget om Europeiska unionen,
–med beaktande av artikel 136.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A.Moldavien kommer att hålla presidentval och en konstitutionell folkomröstning om EU‑medlemskap den 20 oktober 2024.
B.Ryssland har genom provokationer, desinformation, olaglig finansiering av politiska partier, cyberattacker och andra hybridmetoder försökt undergräva Moldaviens stabilitet, suveränitet, konstitutionella ordning och demokratiska institutioner. Syftet med Rysslands omstörtande verksamhet i Moldavien är att undergräva allmänhetens stöd för den väg mot Europa som Moldaviens folk har valt, och att destabilisera.
C.2023 införde EU sanktioner mot centrala moldaviska oligarker och proryska sympatisörer, såsom Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc, Igor Ceaika, Gheorghe Cavaliuc och Marina Tauber, på grundval av ett nyligen inrättat system för sanktioner mot personer som är ansvariga för åtgärder som syftar till att destabilisera, undergräva eller hota Moldaviens suveränitet och oberoende.
D.I juni 2024 avslöjade USA tillsammans med Storbritannien och Kanada att Ryssland genom omstörtande verksamhet och valinblandning försöker påverka utvecklingen i Moldavien.
E.I september 2024 pekade USA ut tre enheter och två personer för deras inblandning i Rysslands destabiliserande agerande utomlands. Härigenom belystes även den hemliga kapaciteten hos statligt finansierade RT, tidigare Russia Today. USA kunde visa att RT gått från medieverksamhet till att aktivt ägna sig åt cyberverksamhet, dolt inflytande, militär upphandling, informationskrigföring i ett antal regioner och insatser för att blanda sig i Moldaviens valprocesser samt direkt stödja den moldaviska oligarken IlanȘor, som håller sig undan rättvisan, och samverka med ryska underrättelsetjänster för att påverka resultatet i Moldaviens presidentval i oktober 2024 och den konstitutionella folkomröstningen om EU-medlemskap.
F.Moldavien har vidtagit åtgärder för att bekämpa rysk inblandning, bland annat genom att förbjuda proryska politiska partier, införa sanktioner mot oligarker, stoppa medieföretag som sprider desinformation och utöka tullkontrollerna.
G.Trots alla dessa försök till destabilisering har det moldaviska folket och det moldaviska ledarskapet varit fortsatt fast beslutna att följa den EU-vänliga väg som de har valt.
H.Den 3 mars 2022 ansökte Moldavien om EU-medlemskap, och den 17 juni 2022 lade kommissionen fram sina yttranden om de ansökningar som lämnats in av Ukraina, Georgien och Moldavien. Moldavien beviljades status som EU-kandidatland den 23 juni 2022. Kommissionen fastställde i sin rapport om utvidgningspaketet för 2023, som lades fram den 8 november 2023, nio steg som Moldavien behövde uppfylla, och rekommenderade att anslutningsförhandlingar skulle inledas, förutsatt att återstående reformer när det gäller rättsväsendet, korruptionsbekämpning och övergången från oligarki genomförs. Europeiska rådet beslutade att inleda anslutningsförhandlingar den14 december 2023, och den första regeringskonferens som formellt lanserade dessa förhandlingar hölls den 25 juni 2024. EU-anslutning är alltjämt en meritbaserad process som kräver att EU:s medlemskapskriterier är uppfyllda.
I.Moldaviens regering har bedrivit en ambitiös politisk, rättslig och institutionell reformprocess. Trots de dramatiska konsekvenserna av kriget mot Ukraina har Moldavien lyckats att i stor utsträckning befästa sin demokrati och fortsätta sitt reformarbete. Förbättringarna av landets demokratiska system har synts i flera internationella index där landet rankas allt högre.
J.Den 24 april 2023 inrättades EU:s partnerskapsuppdrag i Moldavien inom ramen för den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken, i syfte att öka säkerhetssektorns motståndskraft när det gäller krishantering och hybridhot och att motverka utländsk informationsmanipulering och inblandning.
K.Den 21 maj 2024 blev Moldavien det första land som undertecknade ett säkerhets- och försvarspartnerskap med EU, vilket kommer att bidra till ett stärkt säkerhets- och försvarspolitiskt samarbete mellan EU och Moldavien.
1.Europaparlamentet bekräftar sitt engagemang för Moldaviens framtida medlemskap iEU, och erkänner att landet hör hemma i EU. Parlamentet anser att landets medlemskap i EU skulle utgöra en geostrategisk investering i ett enat och starkt Europa.
2.Europaparlamentet uppmanar kommissionen att påskynda slutförandet av den bilaterala genomgången av regelverket, vilket kommer att göra det möjligt att snabbt sammankalla kommande regeringskonferenser och inleda förhandlingar inom ramen för klusterI om grundläggande principer så snart som möjligt.
3.Europaparlamentet fördömer Ryska federationens, dess institutioners och proxyaktörers ökande fientliga agerande, inblandning och hybridkrigföring, som syftar till att undergräva och omstörta Moldaviens demokratiska valprocess, stabilitet och suveränitet inför presidentvalet och den konstitutionella folkomröstningen om EU-medlemskap.
4.Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till de ryska myndigheterna att respektera Moldaviens oberoende, suveränitet och territoriella integritet och att upphöra med sina provokationer och försök att destabilisera landet och undergräva dess konstitutionella ordning och demokratiska institutioner.
5.Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att säkerställa att Moldavien får allt det stöd som behövs för att stärka landets institutionella mekanismer och dess förmåga att reagera på hybridhot och motverka desinformation och cyberattacker. Parlamentet framhåller vikten av EU:s partnerskapsuppdrag i Moldavien när det gäller att stärka motståndskraften i Moldaviens säkerhetssektor på områdena krishantering och hybridhot, inbegripet cybersäkerhet och motverkande av utländsk informationsmanipulering och inblandning, samt efterlyser en förlängning av dess mandat.
6.Europaparlamentet uppmuntrar EU och dess medlemsstater att aktivt stödja Moldavien när det gäller att motverka desinformation, hybridhot, cyberattacker och mångfasetterad rysk inblandning. Parlamentet betonar särskilt vikten av att motverka Rysslands förfalskning och instrumentalisering av historien, något som understryker landets illasinnade inblandning i Moldavien och används för att rättfärdiga dess anfallskrig mot Ukraina och dess hot om ytterligare aggressionshandlingar mot andra stater. Parlamentet anser att detta bör inbegripa åtgärder för att öka Moldaviens förmåga att bekämpa desinformation, stärka landets cybersäkerhetsinfrastruktur och förbättra motståndskraften mot främmande illasinnad påverkan så att en säker och demokratisk miljö uppnås. Parlamentet efterlyser ökat stöd till Moldaviens centrum för strategisk kommunikation och bekämpning av desinformation.
7.Europaparlamentet uppmanar EU och likasinnade stater att noga övervaka Rysslands inblandning i den moldaviska valprocessen och att vara redo att använda befintliga sanktionssystem mot personer och enheter som aktivt deltar i försöken att undergräva och destabilisera det politiska landskapet, sprida desinformation och medverka till kaos.
8.Europaparlamentet understryker vikten av att fortsätta landets reformprocess, inte bara för att uppnå det politiska målet om EU-medlemskap, utan framför allt också för att märkbart förbättra levnadsstandarden för alla delar av det moldaviska samhället. Parlamentet välkomnar det utbredda stödet i Moldavien för landets europeiska integration.
9.Europaparlamentet uppmanar EU och dess medlemsstater att öka det ekonomiska och tekniska stödet till Moldavien för att underlätta en snabb och effektiv integration i EU. Parlamentet rekommenderar att det inrättas både kraftfulla och flexibla verktyg anpassade till Moldaviens specifika behov för att effektivt ta itu med landets ekonomiska och strukturella utmaningar, säkerställa att landet förblir motståndskraftigt och kan genomföra nödvändiga reformer på vägen mot EU-anslutning samt säkerställa att det får tillräcklig finansiering. Parlamentet uppmanar i detta avseende kommissionen att inkludera Moldavien i instrumentet för stöd inför anslutningen och att prioritera finansiering för kandidatländer i sitt förslag till nästa fleråriga budgetram (2028–2034) för att säkerställa vägen mot EU-medlemskap.
10.Europaparlamentet efterlyser antagande av en ny tillväxtplan för Moldavien för att på lämpligt sätt finansiera och stödja Moldavien när det gäller att uppnå ekonomisk konvergens med EU. Parlamentet anser att denna plan bör finansiera investeringar i infrastruktur, humankapital och den digitala och gröna omställningen, till gagn för en hållbar ekonomisk tillväxt.
11.Europaparlamentet upprepar sitt krav på ett innovativt, kompletterande och flexibelt samspel mellan genomförandet av associeringsavtalet och anslutningsförhandlingarna, så att Moldavien gradvis kan integreras på EU:s inre marknad, på grundval av en prioriterad handlingsplan och relevanta sektorsprogram som ger tillgång till relevanta EU-medel, och så att moldaviska medborgare kan dra nytta av fördelarna med anslutningen under hela processen och inte bara när den är slutförd.
12.Europaparlamentet förespråkar ökat ekonomiskt stöd från den europeiska fredsfaciliteten för att ytterligare stärka Moldaviens försvarskapacitet, med särskilt fokus på luftförsvarssystem, rörlighet och transport, ledning, telekrigföring och logistik.
13.Europaparlamentet välkomnar de moldaviska myndigheternas betydande ansträngningar att föra reformagendan framåt mot ett EU-medlemskap. Parlamentet berömmer Moldavien för dess framsteg med att reformera rättsväsendet, särskilt när det gäller genomförandet av kommissionens rekommendationer om Moldaviens ansökan om anslutning. Parlamentet uppmuntrar Moldaviens regering att fortsätta samarbetet med alla berörda parter för en hållbar och omfattande reform av rättsväsendet och korruptionsbekämpningen, i linje med EU:s och Venedigkommissionens rekommendationer. Parlamentet framhåller den absoluta prioriteringen att stärka rättsstaten, något som har ökat avsevärt i betydelse i EU-anslutningsprocessen och kvarstår som ett av de viktigaste villkoren för ett EU-medlemskap i syfte att säkerställa att EU:s utvidgning stärker snarare än försvagar EU och dess inre marknad.
14.Europaparlamentet uppmuntrar kommissionen att bistå Moldavien när det gäller att stärka landets energitrygghet genom att stödja byggandet av nya elsammanlänkningar med grannländerna. Parlamentet uppmanar kommissionen att vara redo att erbjuda katastrofbistånd i händelse av en energikris före och under uppvärmningssäsongen. Parlamentet uppmanar EU att stödja projekt för energieffektivitet och förnybar energi som ett rent och hållbart sätt att diversifiera Moldaviens energiförsörjning.
15.Europaparlamentet lovordar Moldaviens anslutning till EU-program såsom EU för hälsa, tullprogrammet, Horisont Europa, Life-programmet, Fiscalis, Fonden för ett sammanlänkat Europa, programmet för den inre marknaden, programmet för ett digitalt Europa, Kreativa Europa, EU:s civilskyddsmekanism, avtalet om gemensam upphandling av medicinska motåtgärder, programmet för sysselsättning och social innovation, Interreg-NEXT:s gemensamma operativa program för Svarta havet 2021–2027, Interregprogrammet för Donauregionen 2021–2027, Interreg-NEXT:s Rumänien–Moldavien-program 2021–2027 och Erasmus+-programmet. Parlamentet ställer sig bakom att Moldavien inkluderas i initiativet ”roaming som hemma”.
16.Europaparlamentet uppmanar kommissionen och Europeiska utrikestjänsten att förbättra den strategiska kommunikationen om EU i Moldavien. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att fortsätta att stödja mediekompetens och mediernas oberoende i Moldavien och att stödja en digital förstärkning av landets kritiska infrastruktur och ersättandet av informations- och kommunikationstekniksystem med ursprung i Ryssland.
17.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, vice ordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Republiken Moldaviens regering och parlament, Ryska federationen, Förenta nationerna, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa och Europarådet.
- [1] EUT L 260, 30.8.2014, s. 4.