FÖRSLAG TILL RESOLUTIONom gripandet av Aleksej Navalnyj
19.1.2021-()
i enlighet med artikel 132.2 i arbetsordningen
Urmas Paet, Petras Auštrevičius, Izaskun Bilbao Barandica, OlivierChastel, Katalin Cseh, Bernard Guetta, Karin Karlsbro, KlemenGrošelj, Moritz Körner, Ilhan Kyuchyuk, Nathalie Loiseau, Javier Nart, Frédérique Ries, Michal Šimečka, Dragoş Tudorache, NicolaeŞtefănuță, Ramona Strugariu
för Renew-gruppen
Se även det gemensamma resolutionsförslagetRC-B9-0090/2021
9‑0094/2021
Europaparlamentets resolution om gripandet av Aleksej Navalnyj
()
Europaparlamentet utfärdar denna resolution
–med beaktande av sina tidigare resolutioner om Ryssland, särskilt av den 15januari2015 om Ryssland, särskilt fallet Aleksej Navalnyj[1], av den 12 mars 2015 ommordet på den ryske oppositionsledaren Boris Nemtsov och den demokratiska situationen i Ryssland[2], av den 6 april 2017 om Ryssland och gripandet av AleksejNavalnyj och andra oppositionella[3], samt av den 17 september 2020 om situationen i Ryssland, förgiftningen av Aleksej Navalnyj[4],
–med beaktande av Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna (Europakonventionen),
–med beaktande av Ryska federationens konstitution, särskilt kapitel 2 och i synnerhet artikel 29, som skyddar yttrandefriheten, och av de internationella skyldigheter på människorättsområdet som Ryssland har åtagit sig att uppfylla i egenskap av medlem av Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) och FN,
–med beaktande av uttalandena av den 17januari 2021 från Europeiska rådets ordförande och kommissionens vice ordförande/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik efter frihetsberövandet av Aleksej Navalnyj,
–med beaktande av uttalandet av den 18 januari 2021 från kommissionens ordförande efter frihetsberövandet av Aleksej Navalnyj,
–med beaktande av uttalandena av den 24 augusti och den 2september från viceordföranden/den höga representanten om förgiftningen av Aleksej Navalnyj, och uttalandet av den3september 2020 från unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, på EU:s vägnar, om förgiftningen av Aleksej Navalnyj,
–med beaktande av artikel132.2 i arbetsordningen, och av följande skäl:
A.Den 17 januari 2021 greps Aleksej Navalnyj, en ledande rysk oppositionspolitiker, advokat, bloggare och antikorruptionsaktivist, på Sjeremetjevos internationella flygplats i Moskva när han återvände till Ryssland från Tyskland, där han hade fått medicinsk behandling, och nekades tillgång till sina advokater.
B.Den 18 januari 2021 dömdes Aleksej Navalnyj till 30 dagars fängelse, i avvaktan på rättegång, under ett extraordinärt och hastigt organiserat förhör som ägde rum på enpolisstation, utan att Navalnyjs advokat var närvarande.
C.Aleksej Navalnyj hade transporterats till Tyskland medan han befann sig i koma för att få medicinsk behandling efter att ha blivit förgiftad den 20 augusti 2020 av medlemmar av Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB).
D.Sjukhuset Charité – Universitätsmedizin Berlin fastslog att Aleksej Navalnyj hade förgiftats av ett nervgift tillhörande novitjokgruppen av nervstridsmedel, som utvecklats av Sovjetunionen och Ryska federationen, och som endast är tillgängligt för militära strukturer och underrättelsetjänster i Ryssland. Förgiftningens karaktär har bekräftats av flera laboratorier.
E.Enligt konventionen om kemiska vapen anses förgiftning av en individ genom användning av ett nervgift utgöra användning av kemiska vapen, och användning av kemiska vapen av vem som helst utgör under alla omständigheter ett allvarligt brott mot folkrätten och internationella människorättsnormer.
F.Rysslands federala kriminalvårdsmyndighet meddelade att Aleksej Navalnyj hålls häktad i avvaktan på domstolsförhandling för att ha brutit mot ett tidigare fängelsestraff med villkorlig frigivning i det så kallade Yves Rocher-målet.
G.I ett avgörande av den 17 oktober 2017 fastställde Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna (Europadomstolen) att Aleksej Navalnyj och hans bror Oleg blivit orättvist dömda för ekonomiska brott i det så kallade Yves Rocher-målet 2014 och att ryska domstolar avkunnade godtyckliga och uppenbart orimliga beslut i målet, och ålade Ryssland att betala över 80000EUR i skadestånd och omkostnader till de båda bröderna.
H.Den 25 april 2018, efter en omprövning av målet efter en begäran från Europadomstolen, upprätthöll Ryska federationens högsta domstol domen mot AleksejNavalnyj och hans bror Oleg i det så kallade Yves Rocher-målet.
I.Navalnyj har tidigare angripits, frihetsberövats, gripits och dömts i ett försök att stoppa hans politiska och offentliga verksamhet.
J.De ryska åklagarna inledde nya brottmål mot Aleksej Navalnyj och använde sig av de politiskt motiverade domarna för att hindra honom från att ställa upp i det ryska presidentvalet 2018.
K.Enligt rapporter från OVD-Info, ett oberoende medieprojekt om mänskliga rättigheter och politisk förföljelse i Ryssland, hade omkring 70 personer frihetsberövats medan de väntade på att Aleksej Navalnyj skulle återvända.
L.Detta mordförsök och gripandet av Aleksej Navalnyj är bara det senaste exemplet på det mycket allvarliga avsteget från skyddet av de mänskliga rättigheterna och respekten för demokratiska principer och rättsstatsprincipen i Ryska federationen.
M.Enligt den välkända ryska människorättsorganisationen Memorial finns det över 300politiska och religiösa fångar i Ryska federationen.
N.Rätten till tanke-, yttrande- och föreningsfrihet och rätten till fredliga sammankomster står inskrivna i Ryska federationens konstitution.
O.Flera mordförsök genom förgiftning med nervstridsmedel och andra medel, liksom vägran att samarbeta i domstolsmålet om nedskjutningen av flyg MH17, har lett till att EU:s och västvärldens förbindelser med Ryska federationen har nått en historiskt låg nivå.
1.Europaparlamentet kräver att Aleksej Navalnyj och alla personer som frihetsberövats isamband med hans återvändande till Ryssland omedelbart ska friges.
2.Europaparlamentet fördömer gripandet av Aleksej Navalnyj och de ryska myndigheternas politiskt motiverade förtryck mot honom, också genom användning av rättsväsendet.
3.Europaparlamentet uppmanar Rysslands myndigheter att upphöra med trakasserierna, hotelserna, våldet och förtrycket mot politiska motståndare.
4.Europaparlamentet fördömer i starkast möjliga ordalag Ryska federationens agerande, som det anser olämpligt för en medlem av Europarådet och OSSE, som har åtagit sig att respektera de grundläggande friheterna, de mänskliga rättigheterna och rättsstatsprincipen i enlighet med Europakonventionen och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Parlamentet uppmanar Europarådet och OSSE att vidta lämpliga åtgärder för att utvärdera Ryska federationens överträdelser av sina åtaganden.
5.Europaparlamentet understryker att gripandet av Aleksej Navalnyj och mordförsöket mot honom är ett led i ett systematiskt försök att tysta honom och andra oliktänkande och att avskräcka den politiska oppositionen i landet. Parlamentet uttrycker sin solidaritet med de demokratiska krafterna i Ryssland, som engagerar sig för ett öppet och fritt samhälle.
6.Europaparlamentet fördömer Ryska federationens upprepade användning av kemiska nervgifter mot ryska medborgare och påminner om att användningen av kemiska vapen under alla omständigheter utgör ett förkastligt brott enligt folkrätten.
7.Europaparlamentet upprepar sin uppmaning till Ryska federationen att förse Organisationen för förbud mot kemiska vapen fullständig och uttömmande information om sitt novitjokprogram, att ställa de ansvariga till svars för det brott som begåtts mot Aleksej Navalnyj och att genomföra en internationell utredning av överträdelser av Rysslands internationella åtaganden på området kemiska vapen.
8.Europaparlamentet uppmanar Europeiska rådet och rådet för utrikes frågor att inta enaktiv hållning i denna fråga vid sina kommande möten och att avsevärt skärpa EU:srestriktiva åtgärder gentemot Ryssland, bland annat genom att införa påföljder för de enskilda personer och juridiska personer som är inblandade i beslutet att gripa och fängsla Aleksej Navalnyj.
9.Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att kritiskt granska EU:s samarbete med Ryssland genom olika utrikespolitiska plattformar och projekt som Nord Stream 2.
10.Europaparlamentet uppmanar EU att öka sitt stöd till ryska oliktänkare, icke-statliga organisationer och organisationer i det civila samhället samt oberoende medier och reportrar.
11.Europaparlamentet beklagar att Aleksej Navalnyj inte kommer att tillåtas att tala inför utskottet för rättsliga frågor och mänskliga rättigheter i Europarådets parlamentariska församling som planerat den 19 januari 2021, medan den ryska parlamentariska delegationen nyligen har fått tillstånd att återvända till Europarådets parlamentariska församling.
12.Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till viceordföranden för kommissionen/unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, rådet, kommissionen, medlemsstaternas regeringar och parlament, Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa samt Ryskafederationens president, regering och parlament.
- [1] EUT C 300, 18.8.2016, s. 2.
- [2] EUT C316, 30.8.2016, s.126.
- [3] EUT C 298, 23.8.2018, s. 56.
- [4] Antagna texter, P9_TA(2020)0232.