Allt du behöver veta om EU:s långtidsbudget 

Uppdaterat: 
 
Skapat:   
 

Dela den här sidan: 

Det här avsnittet i pressmaterialet ger dig en bättre förståelse för EU:s långtidsbudget. Det är lägligt, eftersom förhandlingarna mellan EU-länderna och EU-institutionerna ska inledas 2025.

  • Inom den så kallade fleråriga budgetramen fastställs EU:s budget för en period på minst fem år, i enlighet med EU-fördraget. Detta gör så att EU:s inkomster, utgifter och finansiering blir förutsägbara och följer unionens strategiska prioriteringar och gemensamma utmaningar. Det kan gälla kampen mot klimatförändringar, frågor om säkerhet och försvar, migration och jobbskapande. Själva syftet med EU:s budget är att driva på den ekonomiska tillväxten och stärka solidariteten i hela EU.

    I långtidsbudgeten bestämmer man hur mycket pengar EU får spendera varje år inom olika politikområden. Perioden är vanligtvis sju år. Den fastställer taket för varje större politisk utgiftskategori för den här perioden. Flerårsbudgeten får inte ha något underskott. Det skiljer den i grunden från nationella budgetar. EU:s nuvarande budget för 2021–2027 uppgår till totalt 1,21 biljoner euro i åtaganden (det vill säga vad EU kan åta sig att spendera under den perioden, i 2018 års priser).

    Varför behöver man en EU-budget?

    EU-budgeten kompletterar de nationella budgetarna och är till för satsningar som lämpar sig bättre att genomföra på EU-nivå. Den ger stordriftsfördelar och man undviker dubbelarbete. Den samlar resurser så att vi gemensamt kan ta itu med utmaningar vi står inför och den skapar mervärde. EU-budgeten går främst till investeringar: omkring 93 procent av medlen gynnar medborgare, regioner, städer, jordbrukare, universitet och företag. De administrativa utgifterna utgör mindre än 7 procent av den totala EU-budgeten. För att korrekt bedöma medlemsländernas bidrag i förhållande till fördelarna måste man också ta hänsyn till fördelarna med inre marknaden och Schengenområdet, och även de möjligheter som EU:s sammanhållningspolitik ger. 2019 visar att den inre marknaden gjorde att vinsten för EU-länderna var sex gånger det belopp de bidrog med till budgeten.

    Första 󲹱پöԱ och återhämtningsfonden

    EU:s nuvarande långtidsbudget löper perioden 2021–2027. Sedan budgeten godkändes 2020 har EU ställts inför aldrig tidigare skådade och oväntade utmaningar: från följderna av Rysslands krig mot Ukraina till hög inflation och höjda räntor. Därför antog EU:s lagstiftare mer pengar till EU-budgeten på flera prioriterade områden. Det skedde under vad som kallas 󲹱پöԱ.

    Efter pandemin kom EU:s ledare och lagstiftare överens om ett unikt stimulanspaket som de döpte till . Det skulle vara tidsbegränsat och bidra till EU:s återhämtning. Den viktigaste delen av paketet var den s.k. faciliteten för återhämtning och resiliens, som innebar att EU investerade 806,9 miljarder euro (750 miljarder euro i 2018 års priser) i medlemsländerna genom gemensam upplåning. Det är parlaments岹öٱna som ser till att pengarna används på ett klokt sätt.

    Läs mer:

    Faktablad om Europeiska unionen - Flerårig budgetram

    Long-term EU budget for 2021 to 2027: State of play

    First-ever revision of the EU's long-term budget

    Parlamentarisk tillsyn över faciliteten för återhämtning och resiliens

    Faciliteten för återhämtning och resiliens - dokument och länkar

  • Kommissionen tar först fram ett paket med prioriteringar och regler och anger hur mycket EU kan satsa på olika områden (till exempel jordbruk, forskning och sammanhållningspolitik) och för hur länge (vanligtvis sju år). Här finns vanligtvis ett förslag till beslut om så kallade egna medel. Det är EU:s sätt att uppbära intäkter för egen räkning.

    Innan kommissionens förslag kommer – det förväntas i juli 2025 – fastställer parlamentet sina prioriteringar i en resolution (betänkandet den 19 februari 2025 i budgetutskottet). Parlamentet antar också ett så kallade interimsbetänkande som svar på kommissionens förslag där den egna ståndpunkten klargörs.

    Själva lagtexten för den fleråriga budgetramen antas enhälligt av ministerrådet, där EU-ländernas regeringar sitter. Förhandlingarna mellan regeringarna är svåra och därför hamnar ofta diskussionerna hos stats- och regeringscheferna, som tar upp saken i Europeiska rådet och förhandlar fram en slutlig politisk överenskommelse. Parlamentet måste sedan ge sitt godkännande. Eftersom parlamentets godkännande krävs (och tröskeln, absolut majoritet, är högre än för de flesta godkännandeförfaranden) förhandlas det hela tiden under denna process. Parlaments岹öٱna kan godkänna eller förkasta rådets ståndpunkt, men de får inte göra ändringar i den. Parlamentets beslut fattas av en majoritet av dess 岹öٱ. Om parlamentet förkastar förslaget måste medlemsländerna revidera texten och sedan lämna tillbaka den till parlamentet.

    För att beslutet om egna medel ska träda i kraft krävs även här att rådet kommer överens enhälligt, samt att parlamentet avger ett yttrande och att varje medlemsland ratificerar det.

    I paketet om flerårsbudgeten ingår också lagstiftningen för de olika politiska programmen, och förhandlingarna om dessa sker samtidigt. När man enats om allt och flerårsbudgeten sedan har antagits är det EU-institutionernas tur att utforma sina särskilda sektorsprogram (till exempel Horisont Europa för forskningsprojekt eller Erasmus+ för utbildning), vilkas uppgift det blir att anslå medel i linje med de fastslagna prioriteringarna i flerårsbudgeten.

    Årliga budgetar föreslås av kommissionen och förhandlas fram och avtalas mellan parlamentet och rådet varje år inom ramen för EU:s långtidsbudget. Kommissionen ser sedan till att den genomförs, medan parlamentet och rådet granskar utgifterna och kan godkänna ändringar av budgeten under genomförandet.

    Läs mer:

    Lissabonfördraget: mer makt för Europaparlamentet

    The European Council and the Multiannual Financial Framework

    EU-budgetens historia

    • Parlamentet utarbetar sitt första betänkande om sina prioriteringar för EU:s nästa långtidsbudget – lades fram den 19 februari 2025
    • Första diskussionen mellan EU:s ledare om EU:s långtidsbudget – mars 2025
    • Parlamentets första betänkande om EU:s nästa långtidsbudget – omröstning i kammaren väntas i maj 2025
    • EU-ledarnas fortsatta diskussion om EU:s långtidsbudget – juni 2025
    • Kommissionens förslag till budget för 2028–2034 – förväntas läggas fram i juli 2025
    • Parlamentets betänkande om kommissionens förslag – hösten 2025
    • Förhandlingarna måste slutföras före utgången av 2027.
  • EU:s budget för 2021–2027 på 1 211 miljarder euro (1 074 miljarder euro i 2018 års priser) kompletteras med 806,9 miljarder euro (750 miljarder euro i 2018 års priser) i ytterligare finansiering från Next Generation EU, EU:s tillfälliga återhämtningsinstrument, vilket sammantaget ger 2 018 miljarder euro i priser (1 800 miljarder euro i 2018 års priser).

    Budgetöversynen 2024 tillförde 64,6 miljarder euro till långtidsbudgeten för att stödja Ukraina, inrätta EU:s plattform för strategisk teknik, förbättra migrationshanteringen, hantera yttre utmaningar och täcka ytterligare kostnader för finansiering av Next Generation EU.

    Flerårsbudgeten ska finansiera projekt som sträcker sig över flera år, och skiljer därför mellan s.k. åtagandebemyndiganden (kostnaden för alla rättsliga förpliktelser som ingåtts under ett visst budgetår) och s.k. betalningsbemyndiganden (pengar som faktiskt betalats ut under året, ofta för att genomföra åtaganden som ingåtts under tidigare år). Därför är betalningsnivån vanligtvis högre under de sista åren i flerårsbudgeten, eftersom projekten avslutas och medlen betalas ut på grundval av tidigare åtaganden.

    Läs mer:

    Ϸվ's consent to the revision of the 2021-2027 MFF

    First-ever revision of the EU's long-term budget

    Pressmeddelande – Parlamentet godkänner viktigt budgetstöd till Ukraina och EU

    EU financing for 2021-2027

    Faktablad om Europeiska unionen - Flerårig budgetram

  • EU-budgeten är rätt så liten jämfört med EU-ländernas nationella budgetar, men den är mycket viktig för de gemensamma EU-målen. Årligen motsvarar EU-budgeten ungefär 1 procent av EU:s bruttonationalinkomst, vilket motsvarar omkring 160-180 miljarder euro varje år för perioden 2021–2027. EU-ländernas nationella offentliga utgifter utgör däremot i genomsnitt nästan 50 procent av deras respektive bruttonationalinkomst. Siffran 160–180 miljarder euro med Danmarks hela nationella budget och är ungefär 30 procent mindre än Polens nationella budget, ett land med 38 miljoner invånare. EU betjänar 27 länder med en sammanlagd befolkning på 450 miljoner. Detta visar hur begränsad EU-budgeten är i förhållande till de nationella utgifterna.

    EU:s budget ska komplettera de nationella budgetarna genom att lägga pengarna på områden där gemensamma åtgärder på EU-nivå ger ett mervärde. Det kan gälla investeringar i forskning, infrastruktur och jordbruk. Genom att slå samman resurser försöker EU-budgeten uppnå mål som kan vara omöjliga att uppnå med nationella insatser. Tilldelningen av dessa EU-medel förvaltas genom den fleråriga budgetramen.

    Läs mer:

    Faktablad om Europeiska unionen – EU:s inkomster

  • EU-budgeten finansieras med s.k. egna medel. Ungefär två tredjedelar av intäkterna kommer från nationella bidrag, som baseras på varje lands bruttonationalinkomst. Detta system är utformat så att rikare länder bidrar mer. Resterande tredjedel kommer från importtullar från länder utanför EU, ett mindre belopp från en skatt på icke-återvunnet plastavfall och en smärre andel av den mervärdesskatt som uppbärs av varje medlemsstat. Det har kommit krav och förslag på nya typer av egna medel så att EU ska klara sina gemensamma mål och sin upplåning utan att belasta de nationella budgetarna och medborgarna mer.

    Läs mer:

    Faktablad om Europeiska unionen – EU:s inkomster

    Parlamentets ståndpunkt om tänkbara nya egna medel

  • 2020, under budgetförhandlingarna för den långtidsbudget som löper just nu, enades EU-institutionerna med EU-ländernas regeringar att införa rättsligt bindande nya inkomstkällor för EU. Plastavgiften som infördes 2021 var den första nya inkomstkällan för EU sedan 1988. Två år senare, 2023, för EU:s budget, kopplade till växthusgasutsläpp, företagsvinster och resurser som genereras genom EU:s mekanism för koldioxidjustering vid gränserna. Förslaget om dessa ”nya egna medel” har dock ännu inte kunnat gå vidare, eftersom EU-ländernas regeringar inte velat godkänna dem.

    Det blir allt viktigare för EU att få tillgång till nya egna medel, med tanke på att återhämtningsplanen NextGenerationEU låter EU låna upp till 800 miljarder euro på kapitalmarknaden – pengar som ska betalas tillbaka före 2058. De totala kostnaderna för återbetalningen inklusive ränta väntas uppgå till ca 20–30 miljarder euro per år fram till 2028.

    Parlamentet har ställt sig bakom kommissionens förslag från 2023 och antagit ett yttrande i enlighet med samrådsförfarandet. För att förslagen ska bli lag behöver de enhälligt stöd av alla EU-länders regeringar, varpå länderna måste ratificera beslutet.

    Läs mer:

    Pressmeddelande: "Own Resources": Ϸվ's position on new EU revenue

    System of own resources of the European Union

    Faktablad om Europeiska unionen – EU:s inkomster

    EP Think Tank: System of own resources of the European Union: Amended legislative proposal

  • Pengarna som avsätts inom den fleråriga budgetramen betalas ut i respektive årsbudget. EU:s årliga budget måste godkännas av både rådet (som representerar EU-länderna) och parlamentet, som tillsammans utgör EU:s budgetmyndighet. De båda institutionerna är likställda i det årliga budgetförfarandet.

    EU:s årliga budgetar måste respektera budgettaken som fastställts i den fleråriga budgetramen för olika program och politikområden, såsom sammanhållningspolitiken, jordbruket och yttre förbindelser. Budgeten innehåller också särskilda instrument som tagits fram för att uppnå mer budgetflexibilitet och se till att EU kan reagera på oförutsedda händelser som migrationskriser, finanskriser eller naturkatastrofer.

    Det är kommissionen som ansvarar för tillsynen av finansieringen, även om över hälften förvaltas gemensamt med nationella myndigheter. I praktiken betyder det att de nationella myndigheterna har ansvar för det dagliga arbetet med att förvalta en stor del av EU-medlen, medan kommissionen övervakar att pengarna spenderas korrekt. Under perioden 2021–2027 är det 56 procent av budgetmedlen som förvaltas gemensamt av nationella myndigheter och EU-kommissionen (s.k. delad förvaltning), medan 37 procent förvaltas av kommissionen, dess byråer och kontor utanför EU (s.k. direkt förvaltning). Resten, 7 procent, förvaltas av olika internationella organisationer, nationella byråer och länder utanför EU (s.k. indirekt förvaltning).

    Läs mer:

    Unionens utgifter

    Infografik: Budgetbefogenheter (budgetförfarandet)

  • EU-länderna och deras invånare har av EU och EU-budgeten. Budgetmedlen används för att finansiera nödvändig infrastruktur, som att bygga en bro över Donau på gränsen mellan Bulgarien och Rumänien eller att göra hamnar i Nederländerna, Frankrike, Tyskland och Portugal mer klimatvänliga. Pengarna går också till inkomststöd för mjölkbönder, särskilda bestämmelser för små gårdar och unga bönder, utbytesprogram som Erasmus+ där tusentals studenter och lärlingar deltar, europeisk filmindustri, kulturarv, med mera. Därtill främjar EU samarbete i viktiga frågor som klimat, försvar och migration.

    Att bara se EU-budgeten i termer av hur mycket ett land bidrar med jämfört med hur mycket det får tillbaka i euro – alltså vilka som är s.k. nettobetalare – är mycket vilseledande, eftersom det inte tar hänsyn till alla de ekonomiska och icke-monetära fördelar som medlemsländerna får av sitt EU-medlemskap. För alla EU-länder är den inre marknaden värt mycket mer än vad landet i fråga bidrar med till EU:s gemensamma budget, även om man utgår från de mest försiktiga uppskattningarna.

    På många politikområden där flera länder är inblandade leder gemensamma insatser på EU-nivå till bättre resultat än om åtgärderna vidtas som fragmenterade nationella initiativ. EU:s samlade BNP skulle vara 8,7 % lägre utan den inre marknaden. Det betyder att varje EU-medborgare i genomsnitt har 840 euro extra att leva på varje år, tack vare den inre marknaden.

    Läs mer:

    Utdrag ur studien - EU – en utdelning på två biljoner euro: Kartläggning av kostnaden för uteblivna EU åtgärder 2019-2024

  • Parlamentet kommer att fastställa sina prioriteringar i ett betänkande. Ett preliminärt förslag till sådant betänkande lades fram för budgetutskottet den 19 februari 2025. Utskottet ska rösta om det i april, följt av en omröstning i parlamentets plenarförsamling i maj. 岹öٱna kommer också att svara på kommissionens budgetförslag med ett mer detaljerat interimsbetänkande så fort kommissionen offentliggör sitt förslag.

    Parlamentets budgetutskott ansvarar för budgetförhandlingarna och antagandet av den årliga budgeten å parlamentets vägnar. Utskottet företräder också parlamentets synpunkter i förhandlingarna med rådet. I förhandlingarna om EU-budgeten för 2021–2027 såg 岹öٱna till att viktiga EU-program (forskning, utbildning, miljö och klimat, infrastruktur, små och medelstora företag, digitalisering och sociala rättigheter) fick mer pengar. Parlamentets förhandlare säkrade också ett åtagande om nya egna medel för att finansiera en del av lånekostnaderna för återhämtningsfonden efter coronakrisen. Parlamentet såg även till att få granska hur pengarna från återhämtningsfonden används och införde en ny mekanism för att skydda EU:s budget mot överträdelser av rättsstatsprincipen.

    Läs mer:

    Förslag till betänkande om en uppdaterad långtidsbudget för unionen i en värld i förändring

    Pressmeddelande – Leading MEPs support flexible budget, stress strong parliamentary oversight

  • EU och medlemsländerna arbetar tillsammans för att skydda unionens ekonomiska intressen och ge invånarna förtroende för att deras pengar används på rätt sätt. Så fort EU-budgeten antagits är det kommissionen som är ansvarig för att den följs (andra institutioner har ansvar för sina egna administrativa budgetar). Eftersom en stor del av EU-budgetmedlen förvaltas av medlemsländerna utförs den inledande utgiftskontrollen i stor utsträckning av nationella myndigheter.

    EU:s förfarande för beviljande av ansvarsfrihet är en viktig mekanism genom vilken Europaparlamentet utövar demokratisk tillsyn över budgetens genomförande. På så vis hålls kommissionen och andra EU-institutioner till svars för förvaltningen och utbetalningen av EU-medel.

    På grundval av rapporter från kommissionen och granskar parlamentets budgetkontrollutskott den ekonomiska förvaltningen av EU:s budget under ett visst budgetår, överväger oegentligheter och håller utfrågningar med berörda tjänstemän. Budgetkontrollutskottet rekommenderar därefter att man beviljar eller avslår ”ansvarsfrihet” för budgeten. Det samlade parlamentet röstar sedan om saken, och kan antingen följa utskottets rekommendation eller gå emot den. Att inte bevilja ansvarsfrihet kan leda till korrigerande åtgärder, strängare finansiella kontroller eller politiska konsekvenser. Processen säkerställer öppenhet, ansvarsskyldighet och korrekt användning av skattebetalarnas pengar.

    Villkorlighetsmekanism kopplad till rättsstatsprincipen

    Efter en omröstning i kammaren i december 2020 införde EU i januari 2021 en villkorlighetsmekanism kopplad till rättsstatsprincipen som en del av EU:s budgetmässiga och finansiella ramverk. Mekanismen kopplar utbetalningen av EU-medel till hur väl medlemsländerna uppfyller rättsstatsprincipen, så att EU-medel inte missbrukas i länder där rättsväsendets oberoende, korruptionsbekämpningen eller demokratiska principer hotas eller försvagas. Mekanismen gör det möjligt för kommissionen att föreslå att EU-medel ska hållas inne eller minskas om ett medlemslands överträdelser av rättsstatsprincipen riskerar att undergräva en sund ekonomisk förvaltning av budgeten. Under 2022 tillämpade kommissionen mekanismen för första gången mot Ungern och att på grund av korruption och rättsliga oriktigheter.

    ääԾԲ

    EU har inrättat robusta mekanismer för att skydda sina ekonomiska intressen och se till att EU:s pengar används på ett effektivt och lagligt sätt. (Eppo) och (Olaf) är bland de viktigaste aktörerna i detta arbete. Eppo är en oberoende myndighet med verksamhet i alla deltagande medlemsländer, där den utreder och lagför allvarliga brott såsom gränsöverskridande momsbedrägerier, förskingring och korruption som påverkar EU:s budget. Genom att ställa lagbrytare inför rätta och återkräva felaktigt använda medel stärker Eppo rättsstatsprincipen och ansvarsskyldigheten i hela EU. Olaf genomför å andra sidan administrativa utredningar för att upptäcka och förebygga bedrägerier, korruption och oriktigheter inom EU-finansierade program och institutioner. Den har ett nära samarbete med nationella myndigheter och andra EU-organ och utfärdar rekommendationer för att återkräva medel och förbättra bedrägeribekämpningen.

    Europaparlamentet har en viktig roll i att övervaka detta arbete. Genom sitt budgetkontrollutskott övervakar parlamentet effektiviteten hos både Eppo och Olaf, bedömer deras rapporter och ser till att medlemsländerna och EU-institutionerna vidtar nödvändiga åtgärder baserat på vad som framkommit. Parlamentet driver också på för förbättringar av lagstiftningen för att stärka bedrägeribekämpningen och stärka integriteten i EU:s finansiella styrning. Tillsammans jobbar dessa institutioner för att skydda EU:s ekonomiska intressen och upprätthålla principerna om öppenhet och ansvarsskyldighet.

    Läs mer:

    Faktablad: Budgetkontroll

    Faktablad: ääԾԲ och skydd av unionens ekonomiska intressen

    Briefing från utredningstjänsten: Discharge procedure for the EU Budget. Political scrutiny of budgetary implementation

    Kort sammanfattning: The tools for protecting the EU budget from breaches of the rule of law: the Conditionality Regulation in context

    Kort sammanfattning: EU anti-fraud architecture – the role of EU-level players, how they cooperate and the challenges they face

  • Betalningar:Betalningsbemyndiganden är de pengar som faktiskt betalas ut under ett visst år, däribland åtaganden som påbörjats föregående år. Därför är oftast nivån på utbetalningarna högre den fleråriga budgetramens sista år.

    Budgetposter: En budgetpost i EU:s fleråriga budgetram avser de övergripande kategorierna av politikområden och fastställer EU:s utgiftsprioriteringar för en specifik period (vanligtvis sju år). En budgetpost inbegriper medel för EU:s olika program och fonder.

    Budgetrabatt:Budgetrabatter är finansiella korrigeringar som beviljas vissa medlemsstater för att minska deras nettobidrag till EU:s budget. De är utformade att se till att finansieringen är rättvis och man förhandlar ofta om dem under diskussionerna om budgeten för att anpassa bidrag och förmåner. För närvarande beviljar EU budgetrabatter (även kallade schablonbeloppskorrigering) till Danmark, Tyskland, Österrike, Nederländerna och Sverige.

    Egna medel: EU:s egna medel är de viktigaste intäktskällorna för EU:s budget. De årliga utgifterna i EU:s långtidsbudget får inte överskrida dess intäkter, det vill säga budgeten ska vara balanserad. De egna medlen inbegriper tullar, en andel av momsintäkterna och intäkter från en plastskatt samt en andel av bruttonationalinkomsten (BNI). EU undersöker eventuella nya intäktskällor, till exempel digitala skatter och intäkter från koldioxidjustering vid gränserna (se ovan). De här medlen finansierar EU:s politik och program och kan minska trycket på medlemsstaternas bidrag.

    Գä: Rådet måste enhälligt fatta beslut om ett antal känsliga politikområden, till exempel EU-medlemskap, beskattning, egna medel, den fleråriga budgetramen och harmoniseringen av den sociala tryggheten. Att ett eller flera medlemsländer avstår från att rösta hindrar inte att det går att fatta ett enhälligt beslut.

    EU:s utsläppshandelssystem: EU:s utsläppshandelssystem är ett system med utsläppstak och handel med utsläppsrätter. Syftet med det är att på ett kostnadseffektivt sätt minska växthusgasutsläppen. Det fastställer ett tak för de totala utsläppen från till exempel energisektorn och industrin som minskar gradvis med tiden. Företag måste köpa eller erhålla utsläppsrätter för sin verksamhet och vid behov handla med dem. Det här skapar ett ekonomiskt incitament att minska utsläppen och stöder EU:s klimatmål.

    Faciliteten för återhämtning och resiliens: Faciliteten för återhämtning och resiliens är ett tillfälligt instrument som är det viktigaste verktyget för att styra medlen från Next Generation EU. Kommissionen anskaffar medel genom att låna på kapitalmarknaderna (och utger obligationer på EU:s vägnar). De här medlen blir sedan tillgängliga för EU-länderna som lån eller bidrag baserat på ambitiösa reform- och investeringsprogram.

    Flerårig budgetram: Den fleråriga budgetramen är namnet på EU:s långtidsbudget och den omfattar vanligtvis en sjuårig budgetperiod. Den anger gränserna för EU:s utgifter under den här perioden både totalt sett och inom olika verksamhetsområden. Den delar upp EU:s utgifter i övergripande kategorier (budgetposter) som motsvarar EU:s prioriteringar och åtgärdsområden. För varje år som omfattas av den fleråriga budgetramen anges fastställda utgiftsgränser eller tak.

    öԻ: En föredragande är en parlamentsledamot som utsetts att leda ett lagstiftningsförslag eller ett annat förslag genom parlamentets hela lagstiftningsförfarande. Skuggföredraganden utses av andra politiska grupper än föredragandens och ska arbeta tillsammans med föredraganden och försvara sina gruppers åsikter. Föredraganden leder parlamentets förhandlingsgrupp i samtal med Europeiska unionens råd.

    öǰԾԲ: En förordning är en EU-rättsakt som omedelbart träder i kraft som lag i alla EU-länderna samtidigt. Ett direktiv är en EU-rättsakt som fastställer mål som EU-länderna ska uppnå. De nationella lagstiftarna kan sedan besluta om hur de här målen ska uppnås med hjälp av den egna lagstiftningen.

    Gemensamma jordbrukspolitiken: Den gemensamma jordbrukspolitiken är en gemensam politik om jordbruket i EU-länderna. Den gemensamma jordbrukspolitiken inrättades 1962 och är det äldsta EU-politikområdet. Det står för omkring 31 procent av den aktuella långtidsbudgeten. Syftet med den är att tillhandahålla säkra livsmedel av hög kvalitet till överkomliga priser för EU:s medborgare och se till att jordbrukarna har en skälig levnadsstandard, samtidigt som naturtillgångar bevaras och miljön respekteras. Den gemensamma jordbrukspolitiken tillhandahåller direktstöd, marknadsåtgärder och stöd för landsbygdsutveckling. Parlamentet godkände 2024 reformer som syftar till att minska den administrativa bördan för EU-jordbrukare.

    ҴǻäԲԲԻöڲԻ: I enlighet med ǻäԲԲԻöڲԻ har parlamentet vetorätt, det vill säga det får godkänna eller avslå en rättsakt, men inte ändra den. En rättsakt antas utan parlamentets godkännande. I slutskedet av förhandlingarna om EU:s långtidsbudget måste parlamentet godkänna rådets förordning om inrättande av EU:s nästa fleråriga budgetram. För att parlamentet ska kunna godkänna den fleråriga budgetramen krävs en majoritet av dess 岹öٱ, men det här är inte standardförfarandet när det gäller budgeten och vid andra omröstningar om godkännande räcker det med enkel majoritet.

    Inre marknaden: EU:s inre marknad inrättades i och med Maastrichtfördraget 1992 och den omfattar omkring 450 miljoner konsumenter. Den inre marknaden tjänade som utgångspunkt för EU:s monetära union och införandet av euron som en gemensam valuta. Huvudsyftet med den är att skapa ett gemensamt ekonomiskt område, där EU behandlas som ett inre område med fri rörelse för varor, kapital, tjänster och människor. Fyra länder som inte är med i EU – Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz – deltar i den inre marknaden, men med vissa framförhandlade undantag.

    Marginalen: Marginalen är skillnaden mellan det högsta beloppet som EU kan begära från EU-länderna för att täcka de ekonomiska skyldigheterna (tak för egna medel) och det högsta beloppet som kan användas under en viss period (betalningstak för långtidsbudgeten). I och med Next Generation EU ökades tillfälligt taken för egna medel med två procent, vilket är en ökning med 0,6 procentenheter. Det här gäller fram till 2058.

    Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna: Mekanismen för koldioxidjustering vid gränserna är EU:s verktyg för att bekämpa s.k. koldioxidläckage (där företag flyttar produktion till länder utanför EU med mindre stränga klimatbestämmelser). Mekanismen motverkar detta med tullar på import av koldioxidintensiva varor som stål och cement. Importörerna måste köpa koldioxidcertifikat som återspeglar deras utsläpp. På så vis kan man se till att konkurrensen är rättvis och samtidigt bidra till att uppfylla EU:s klimatmål och uppmuntra till globala utsläppsminskningar. CBAM-rapporteringen började 2023 och ska vara helt genomförd 2026.

    Next Generation EU: Next Generation EU är EU:s paket för ekonomisk återhämtning som stöder medlemsstaterna efter covid-19-pandemin och dess ekonomiska följder. Paketet kallas ibland NextGenerationEU, NextGenEU eller Europeiska unionens återhämtningsinstrument och uppgår till totalt 806,9 miljarder euro. De här medlen kan användas fram till 2026.

    Omröstning med kvalificerad majoritet: När EU:s råd röstar om ett förslag från kommissionen eller unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik behöver det stöd av kvalificerad majoritet för att godkännas. Det innebär att två villkor ska vara uppfyllda samtidigt: 55 procent av medlemsstaterna (15 av 27) måste rösta ja, och de här staterna ska företräda minst 65 procent av EU:s totala befolkning. En blockerande minoritet ska omfatta minst fyra rådsmedlemmar.

    ԳåԾԲDZپ: ԳåԾԲDZپ är EU:s huvudsakliga investeringsram. Syftet med den är att minska skillnaderna mellan EU:s regioner genom att främja ekonomisk, social och territoriell sammanhållning. Den fokuserar på att hjälpa mindre utvecklade regioner genom att ge pengar till infrastruktur, innovation, fler arbetstillfällen och hållbar utveckling. ԳåԾԲDZپ finansieras huvudsakligen via Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf) och Europeiska socialfonden (ESF).

    åöڲԻ: Samrådsförfarandet är ett särskilt lagstiftningsförfarande som utgör ett undantag från det vanliga lagstiftningsförfarandet som tillämpas för ärenden inom de flesta politikområden. Rådet måste be om parlamentets yttrande, även om det inte är bindande. Om samråd inte hålls blir rättsakten olaglig och kan upphävas av EU-domstolen. Om nya egna medel införs i EU:s långtidsbudget krävs samråd med parlamentet.

    Subsidiaritetsprincipen: Subsidiaritetsprincipen är en av EU:s principer om att beslut bör fattas på en så lokal nivå som möjligt. Den utesluter ingripande från EU – där EU inte har exklusiv befogenhet – när en fråga kan behandlas av medlemsstaterna själva på ett ändamålsenligt sätt på nationell, regional och lokal nivå. Även på områden där EU inte har exklusiv befogenhet kan EU agera när medlemsländerna inte kan uppnå målen bättre än på EU-nivå.

    Särskilda instrument: Särskilda instrument är utformade för att skapa flexibilitet i EU:s budget. I händelse av oförutsedda händelser får EU:s budgets utgiftstak överskridas för att underlätta användningen av särskilda instrument. Även i det här fallet kan dock åtagandebemyndigandena för de särskilda instrumenten inte överskrida taket för egna medel. Solidaritetsreserven för naturkatastrofer och reserven för humanitärt katastrofbistånd.

    Tak: Ett tak är det högsta belopp som får spenderas på program inom ett politikområde (budgetpost). Tak hjälper till vid budgetplaneringen och håller ordning på ekonomin. I långtidsbudgeten fastställs dessa gränser för hela EU och för viktiga utgiftsområden (budgetposter) under en sjuårsperiod. Det finns två typer av utgiftstak: Ett årligt tak för varje budgetpost, uttryckt i åtagandebemyndiganden som är rättsligen bindande löften att spendera pengar. Åtagandebemyndiganden behöver inte spenderas samma år, utan kan fördelas över flera budgetår. Det andra taket är det totala årliga taket. För åtagandebemyndiganden motsvarar det summan av varje budgetposts tak och för betalningsbemyndiganden de högsta faktiska belopp som får betalas ut under ett visst år.

    Tak för egna medel: Taket för egna medel fastställer det högsta beloppet för de egna medel som EU kan begära från medlemsländerna för att finansiera EU:s utgifter under den specifika budgetperioden. Inkomsttaken anges i beslutet om egna medel, som är den lagtext som fastställer villkoren för finansiering av EU:s budget. Taken för egna medel uttrycks i procentandelen av EU:s uppskattade bruttonationalinkomst (BNI), som är summan av alla medlemsländers BNI.

    Villkorlighetsmekanismen: Medlagstiftare kom överens om villkorlighetsmekanismen 2020 samtidigt som man förhandlade om den fleråriga budgetramen, och den trädde i kraft 2021. Den här lagstiftningen ger tillgång till EU-medel, samtidigt som den respekterar rättsstatsprincipen och demokratiska värden. Om en medlemsstat åsidosätter de här principerna kan EU avbryta eller minska finansieringen. Syftet med den här mekanismen är att se till att EU:s medel används på ett korrekt sätt och att medlemsstaterna håller fast vid EU:s grundläggande värden, vilket främjar god förvaltning och ansvarsskyldighet i hela EU.

    ÅٲԻ𳾲Ի徱Ի: Åtagandebemyndiganden är kostnaden under det innevarande budgetåret för alla rättsliga åtaganden som avtalats med eventuella ekonomiska konsekvenser för kommande år.

    Läs mer: