Ϸվ

2021 - 2030

María Corina Machado, ledare för de demokratiska krafterna i Venezuela, och den valde presidenten Edmundo González Urrutia – mottagare av Sacharovpriset 2024

Maria-Corina-Machado-2024 Sakharov Prize
María Corina Machado and Edmundo González Urrutia, from Venezuela, win the 2024 Sakharov Prize © Miguel Gutierrez / EFE
Sacharovpriset är uppkallat efter den sovjetiska dissidenten Andrej Sacharov och delas varje år ut till personer eller grupper som har visat anmärkningsvärt mod när det gäller att försvara mänskliga rättigheter och tankefrihet. Genom att ge priset till Machado och González Urrutia uppmärksammar Europaparlamentet inte bara deras arbete utan även de djupgående utmaningar som Venezuelas demokratiska institutioner står inför.

Europaparlamentets prestigefyllda Sacharovpris för tankefrihet 2024 går till María Corina Machado, ledare för de demokratiska krafterna i Venezuela, och den valde presidenten Edmundo González Urrutia. De företräder alla venezuelaner i och utanför landet som kämpar för återupprättandet av frihet och demokrati, EU uppmärksammar därmed deras orubbliga engagemang för frihet, mänskliga rättigheter och demokratiska principer och stöder deras kamp för en demokratisk framtid i Venezuela.

María Corina Machado, tidigare oppositionsparlamentariker och ledare för de demokratiska krafterna, har blivit en central person i Venezuelas prodemokratiska rörelse. Hon är känd för sin öppna kritik av Maduroregimen och arbetar för demokratiska reformer, öppenhet och ansvarsskyldighet i Venezuelas styre. Hennes ställningstagande mot korruption och maktmissbruk har vid flera tillfällen lett till konflikter med myndigheterna.

Edmundo González Urrutia, diplomat och segrare i presidentvalet, har också engagerat sig för demokrati och frihet i Venezuela och han representerar venezuelaner både i och utanför landet. González Urrutia är en respekterad ledargestalt i det civila samhället och har arbetat för att ena det venezuelanska samhället och främja solidaritet mellan medborgarna, särskilt mot bakgrund av regeringens repressiva politik. Han har arbetat för att bygga upp internationellt stöd och allianser för att få till stånd en demokratisk övergång i Venezuela. González Urrutias ledarskap, särskilt under perioder av utbredda civila oroligheter, har varit avgörande för att ena det venezuelanska folket bakom ett gemensamt mål.

Beslutet att ge Sacharovpriset 2024 till dessa två personer visar på Europaparlamentets engagemang för att främja demokratiska värden i hela världen. President Metsola lovordade Machado och González Urrutia med följande ord: "I sin strävan efter en rättvis, fri och fredlig maktövergång har de med stort mod försvarat värderingar som är centrala för miljontals venezuelaner och för Europaparlamentet: rättvisa, demokrati och rättsstatlighet. Vi i Europaparlamentet står enade med Venezuelas folk och med María Corina Machado och den valda presidenten Edmundo González Urrutia i deras kamp för landets demokratiska framtid. Detta pris är för dem." För folket i Venezuela, ett land med stora ekonomiska svårigheter, kränkningar av de mänskliga rättigheterna och politiskt förtryck, kan denna utmärkelse signalera hopp och visa att det internationella samfundet står på deras sida.

Jina Mahsa Amini och rörelsen ”Kvinna, liv, frihet ”i Iran – 2023 års Sacharovpristagare

Europaparlamentet står stolt bakom alla modiga och trotsiga som fortsätter att kämpa för jämlikhet, värdighet och frihet i Iran.

Sacharovpriset för tankefrihet 2023 har tilldelats Jina Mahsa Amini och proteströrelsen i Iran "Kvinna, liv, frihet". Den tragiska historien om 22-åriga iransk-kurdiska Jina Mahsa Amini är en gripande påminnelse om den pågående kampen för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran.

Den 13 september 2022 greps Amini av iransk polis i Teheran för att ha brutit mot landets strikta klädselregler och tre dagar senare avled hon i häktet. Aminis död utlöste en våg av protester i hela Iran, framför allt ledda av kvinnor under den kraftfulla parollen "Kvinna, liv, frihet". Med dessa protester försökte de utmana den förtryckande hijablagen och kräva medborgerliga rättigheter och sätta stopp för det förtryck, den diskriminering, det tyranni och den diktatur som regimen utsätter dem för.

Ett år efter Aminis död, som ledde till en våg av regimfientliga demonstrationer, rapporterade människorättsgrupper att över 500 demonstranter dödades och att fler än 19 700 greps av säkerhetsstyrkorna. Regeringen kvävde visserligen merparten av protesterna, men Aminis död hade en djupgående och bestående effekt på vanliga iranier.

De utbredda protesterna, de största sedan den gröna revolutionen 2009, visade hur otroligt motståndskraftiga och beslutsamma de iranska kvinnorna är. Deras häpnadsväckande mod talade till miljontals människor och den svåra människorättssituationen i Iran uppmärksammades internationellt.

Sacharovpriset för tankefrihet är ett starkt erkännande av de uppoffringar som oräkneliga individer och rörelser gjort i sin strävan efter rättvisa och mänskliga rättigheter. När talman Metsola tillkännagav priset betonade hon dess betydelse genom att säga:

"Den 16 september var det ett år sedan Jina Mahsa Amini mördades i Iran. Europaparlamentet står stolt bakom alla modiga och trotsiga som fortsätter att kämpa för jämlikhet, värdighet och frihet i Iran. Vi står sida vid sida med dem som till och med från fängelset fortsätter att hålla rörelsen Kvinna, liv, frihet vid liv. Genom att utse se dem till mottagare av Sacharovpriset för tankefrihet 2023 påminns parlamentet om deras kamp och fortsätter att hedra alla dem som har betalat det yttersta priset för frihet. "

Sacharovpriset är en symbol för Europaparlamentets orubbliga stöd till dem som otröttligt kämpar för mänskliga rättigheter och frihet trots motgångar. När det gäller Jina Mahsa Amini och rörelsen Kvinna, liv, frihet, har deras beslutsamhet och mod inspirerat en nation och uppmärksammat internationella samfundet på den pågående kampen för jämställdhet och frihet i Iran. Deras handlingar påminner oss om att även under de svåraste omständigheter kan människan sätta sig över förtrycket och kämpa för en ljusare framtid.

Ukrainas modiga folk, representerat av sin president, folkvalda ledare och det civila samhället

Sedan den 24 februari 2022 har det ukrainska folket modigt gjort motstånd mot Rysslands oprovocerade och olagliga anfallskrig.

Det pågående angreppet utgör en ny nivå på det krig som Ryssland inledde mot Ukraina i februari 2014 efter den ukrainska värdighetsrevolutionen, då det ukrainska folket krävde att deras land skulle följa en proeuropeisk väg. Rysslands oprovocerade anfallskrig mot Ukraina åsamkar det ukrainska folket enorma kostnader. De kämpar inte bara för att skydda sina hem, sin suveränitet, sin självständighet och sin territoriella integritet utan försvarar även friheten, demokratin, rättsstaten och de europeiska värdena på slagfälten "mot en brutal regim som försöker underminera vår demokrati och försvaga och splittra vår union".

Varje dag lider det ukrainska folket av ryska grymheter, ödeläggelse, förstörelse, förlust av människoliv, social och ekonomisk nedgång och andra svårigheter. Över 10 miljoner ukrainare lever som internflyktingar, och över 6 miljoner människor, främst kvinnor med barn och de äldre, har tvingats fly från sitt hemland.

Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet 2022 tilldelas det ukrainska folket. Utmärkelsen lyfter fram den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyjs insatser tillsammans med rollen för privatpersoner, företrädare för det civila samhället samt statliga och offentliga institutioner, däribland Ukrainas statliga räddningstjänst, Julia Pajevska, grundare av den medicinska evakueringsenheten Tairas änglar, Oleksandra Matvijtjuk, människorättsadvokat och ordförande för organisationen Centrum för medborgerliga friheter, den civila motståndsrörelsen Gula bandet och Ivan Fedorov, borgmästare i den ukrainska staden Melitopol, som för närvarande står under rysk ockupation.

President Zelenskyj - ansiktet utåt för det ukrainska folkets mod lyfts fram för sin tapperhet, uthållighet och tillgivenhet för sitt folk och de europeiska värdena.

Ukrainas statliga räddningstjänst - har räddat människor, röjt upp bland ruiner och odetonerad ammunition och evakuerat människor till säkrare platser. I slutet av juni 2022 hade räddningstjänsten släckt 10 078 bränder, evakuerat 1 861 000 människor, räddat 1 487 människor och röjt 620 kvadratkilometer minerad mark.

Julia Pajevska (Taira) - ukrainsk frivillig och sjukvårdare. Grundare av den medicinska evakueringsenheten "Tairas änglar". Sedan 2014 har hon räddat livet på militärer och civila i Donbass. I mars 2022 hamnade hon i rysk fångenskap under evakueringen av civila från Mariupol. Hon tillbringade tre månader i fångenskap.

Oleksandra Matvijtjuk - människorättsadvokat och ordförande för den icke-statliga organisationen Centrum för medborgerliga friheter. Hon har dokumenterat krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten som den ryska armén begått i Ukraina.

Den civila motståndsrörelsen Gula bandet - har sitt ursprung i den tillfälligt ockuperade staden Cherson och spelar en viktig roll i försvaret av yttrandefriheten och motståndet mot de ryska avsikterna med de ockuperade områdena.

Ivan Fedorov - folkvald borgmästare i Melitopol fram till den 11 mars 2022, då han kidnappades av ryska styrkor och ersattes av en tillfällig prorysk borgmästare. Bland ukrainarna hade Fedorov blivit en symbol mot förtrycket och för motståndet och ett exempel på mod i samband med invasionen.

Aleksej Navalnyj - 2021, Ryssland

 © Grigory Dukor/Reuters
Aleksej Navalnyj är en rysk oppositionsledare, jurist och antikorruptionsaktivist, som har blivit känd för att ha organiserat regeringsfientliga demonstrationer och etablerat sig som den starkaste oppositionskandidaten till det styrande partiet i Ryssland.

Navalnyj var medlem av den ryska oppositionens samordningsråd och är ledare för partiet Framtidens Ryssland och grundade antikorruptionsstiftelsen FBK. FBK har publicerat utredningar om påstådd korruption bland högt uppsatta ryska tjänstemän, inklusive två dokumentärer. He Is Not Dimon to You (2017), om den före detta premiärministern och presidenten, Dmitrij Medvedev, och Putin's Palace (2021), om ett palats som sägs ha byggts för den ryska presidenten, något som denne förnekat.

Navalnyj har vid flera tillfällen gripits av de ryska myndigheterna. I två olika mål, det första i juli 2013 och det andra i december 2014, har han dömts till villkorlig dom. Enligt domar från Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna har Navalnyj i dessa mål förvägrats rätten till en rättvis rättegång. År 2013 erkände den Rysslandsbaserade organisationen Memorial (2009 års Sacharovpristagare) Navalnyj som politisk fånge. I februari 2014 placerades Navalnyj i husarrest och förbjöds att kommunicera med någon annan än sin familj.

Navalnyj försökte kandidera i det ryska presidentvalet 2018, men stoppades i december 2017 av den ryska valkommissionen. Rysslands högsta domstol avslog hans överklagande och fastställde förbudet.

Den 20 augusti 2020 blev Navalnyj inlagd på sjukhus. Han befanns sig i ett kritiskt tillstånd efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok. Två dagar senare flögs han till Berlin med medicinsk evakuering som bekostades av den tyska icke-statliga organisationen Cinema for Peace. En utredning av förgiftningen pekade på agenter från ryska federala säkerhetstjänsten. EU, Storbritannien och USA svarade med sanktioner mot högt uppsatta ryska företrädare. Fem månader senare hade Navalnyj hämtat sig från sitt komatillstånd och den 17 januari 2021 återvände han till Moskva, där han omedelbart greps på flygplatsen. Den 2 februari 2021 dömdes han av en Moskvadomstol till 2,5 års fängelse för att ha brutit mot sin villkorliga förskingringsdom från 2014 eftersom han under sin konvalescens i Tyskland inte hade rapporterat till den federala ryska fängelsetjänsten. Den 31 mars 2021 inledde Navalnyj en 23 dagars hungerstrejk i protest mot att fängelsemyndigheterna inte gav honom adekvat läkarvård eller lät hans läkare besöka honom.

Aleksej Navalnyj sitter för närvarande fängslad i ett högsäkerhetsläger. Europaparlamentet har upprepade gånger begärt att han omedelbart och villkorslöst ska friges och uppmanat EU:s medlemsstater att kraftigt skärpa sanktionerna mot de personer och juridiska personer som är inblandade i beslutet att gripa och fängsla honom.

Kontakter

DG COMM
Europaparlamentet
60 rue Wiertz / Wiertzstraat 60
B-1047 - Bruxelles/Brussel
Belgien

ä԰첹