Ϸվ

Finansiering av de transeuropeiska näten

De transeuropeiska näten finansieras gemensamt av Europeiska unionen och medlemsstaterna. EU:s finansiella stöd fungerar som katalysator, medan medlemsstaterna står för merparten av stödet. Finansieringen av de transeuropeiska näten kan kompletteras med bidrag från strukturfonderna, Europeiska investeringsbanken (EIB) eller den privata sektorn. En omfattande reform inleddes för de transeuropeiska näten genom Fonden för ett sammanlänkat Europa (FSE) som inrättades 2013. Fonden förnyades 2021.

Rättslig grund

Avdelning XVI i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt: Enligt artikel171 kan EU stödja projekt av gemensamt intresse som uppfyller kraven i riktlinjerna.

av den7juli2021 om inrättande av Fonden för ett sammanlänkat Europa.

å

FSE:s allmänna mål är bland annat att bygga upp, utveckla, modernisera och fullborda de transeuropeiska näten inom sektorerna för transport, energi och digital teknik (se faktablad3.5.1) och att underlätta gränsöverskridande samarbete inom området förnybar energi, med beaktande av de långsiktiga åtagandena om minskade koldioxidutsläpp och målen om ökad europeisk konkurrenskraft. I linje med unionens mål att integrera klimatåtgärder bidrar FSE med 60procent av sin budget till klimatmålen genom sina åtgärder.

Resultat

A. Fastställa allmänna villkor för projektfinansiering

Generellt har EU:s finansiering fungerat som en katalysator för projekt. Medlemsstaterna måste själva stå för merparten av finansieringen, utom när det gäller stöd från ԳåԾԲsfonden, där EU:s bidrag traditionellt har varit mer omfattande.

De första principerna för finansieringen angavs i rådets förordning (EG)nr2236/95 av den18september 1995 som innehöll allmänna regler för gemenskapens finansiella stöd på området för transeuropeiska nät.

1. EU-stöd till projekt har getts i en eller flera av följande former:

  • Medfinansiering av studier avseende projekten och annat tekniskt bistånd (högst 50procent).
  • Bidrag till premier för garantier för lån från Europeiska investeringsfonden eller andra finansinstitut.
  • Subventionerade räntor på lån som beviljats av EIB eller andra offentliga eller privata finansieringsorgan.
  • En rad andra typer av finansieringsinstrument utöver bidrag: eget kapital och lån, lånegarantier och riskkapital samt kapacitetsuppbyggnads- och riskdelningsinstrument.
  • Direkta bidrag till investeringar i vederbörligt motiverade fall.
  • Konkurrens mellan kvalificerade anbudsgivare och genom ett urval baserat på både kostnader och kvalitet.

2. Följande kriterier för projekten har fastställts stegvis:

  • EU-stödet till telekommunikations- och energinäten får inte orsaka snedvridningar av konkurrensen mellan företagen inom den berörda sektorn.
  • Projekten måste bidra till att uppnå de mål för näten som anges i de respektive riktlinjerna för de transeuropeiska transportnäten (TEN-T) (förordning (EU) nr1315/2013) och de transeuropeiska energinäten (TEN-E) (förordning (EU) 2022/869).
  • Projekten måste vara ekonomiskt genomförbara.
  • Projektens utvecklingsgrad och EU-insatsernas stimulerande verkan bör beaktas.
  • Hänsyn bör tas till projektens direkta eller indirekta effekter på klimatet, miljön och sysselsättningen, och man bör stegvis inkludera allt fullständigare kostnads–nyttoanalyser, miljökonsekvensanalyser, klimatsäkring av projektm.m.
  • Projektens olika delar bör samordnas tidsmässigt, till exempel om projekten är gränsöverskridande.
  • De finansierade projekten måste vara förenliga med EU-lagstiftningen och EU:s politik, särskilt när det gäller miljöskydd, konkurrens och offentlig upphandling. Flera nyheter har införts genom successiva förordningar med allmänna bestämmelser som styr beviljandet av ekonomiskt stöd från EU. I budgetramen för perioden 2014–2020 anslogs 29,4miljarder euro till de transeuropeiska näten (TEN), varav 24miljarder euro till transport (TEN-T) och omkring 5,4miljarder euro till energi (TEN-E).

Efter kommissionens förslag 2020 om att se över om riktlinjer för transeuropeiska energiinfrastrukturer bidrar den reviderade till att unionens energi- och klimatmål för 2030 kan nås och att dess klimatneutralitetsmål kan nås senast 2050. Den bidrar också till att säkerställa sammanlänkningar, energitrygghet, marknads- och systemintegration, konkurrens som gynnar alla medlemsstater samt överkomliga energipriser. Med riktlinjerna upphör till största delen EU:s stöd till nya projekt för naturgas och olja och införs obligatoriska hållbarhetskriterier för alla projekt av gemensamt intresse.

Den14december 2021 offentliggjorde kommissionen ett för att anpassa dem till målen i den europeiska gröna given och klimatmålen i EU:s klimatlag. Förslaget till förordning syftar till att samordna de europeiska transportkorridorerna och de övergripande prioriteringarna. Det syftar också till att säkerställa att framsteg görs för varje korridor och övergripande prioritering och att detta sker på ett enhetligt sätt. Kommissionen måste därför samråda med de europeiska samordnarna för stomnätskorridorerna när den behandlar ansökningar om unionsfinansiering inom ramen för FSE för varje europeisk transportkorridor eller övergripande prioritering inom deneuropeiskasamordnarens ansvarsområde. De europeiska samordnarna är skyldiga att kontrollera om de projekt som medlemsstaterna föreslår för medfinansiering från FSE är förenliga med prioriteringarna i arbetsplanen för korridorer.

För att återspegla det förändrade geopolitiska läget lade kommissionen den27juli 2022 fram ett som inbegrep en utvidgning av fyra europeiska transportkorridorer till Ukraina och Moldavien. Parlamentets mandat för förhandlingar med rådet antogs i april 2023. Efter förhandlingar med rådet antog parlamentet den reviderade TEN-T-förordningen den22april 2024. Den förväntas träda i kraft sommaren 2024.

Som reaktion på instabiliteten och störningarna på den globala energimarknaden till följd av Rysslands invasion av Ukraina lade kommissionen i maj2022 fram med det dubbla syftet att ta itu med klimatkrisen och få ett slut på EU:s beroende av ryska fossila bränslen, som används som ett ekonomiskt och politiskt vapen. De föreslagna åtgärderna är inriktade på energibesparingar, diversifiering av energiförsörjningen (inklusive import av flytande naturgas) och påskyndad utbyggnad av förnybar energi (inklusive grön vätgas). Planen innehöll en del ytterligare investeringar i gasinfrastruktur på uppskattningsvis omkring 10miljarder euro, för att komplettera den befintliga förteckningen över projekt av gemensamt intresse. Dessutom ansågs en snabbare utbyggnad av elprojekt av gemensamt intresse vara avgörande för att anpassa elnätet till framtida behov, och utbyggnaden kommer att stödjas genom FSE.

B. Ytterligare finansieringsmöjligheter

1. Strukturfonderna och ԳåԾԲsfonden inom EU

Under perioden 2014–2020 tillgängliggjordes över 6miljarder euro från Europeiska regionala utvecklingsfonden och 25,95miljarder euro från ԳåԾԲsfonden inom tematiskt mål7 ”Att främja hållbara transporter och förbättra infrastrukturen”. Syftet var att tillhandahålla medfinansiering från EU till stöd för ett multimodalt gemensamt europeiskt transportområde genom investeringar i det transeuropeiska transportnätet. Dessutom infördes ytterligare medel och instrument från Europeiska fonden för strategiska investeringar (senare omdöpt till InvestEU), Horisont2020 (nu HorisontEuropa) och faciliteten för återhämtning och resiliens för att främja investeringsmöjligheter i det transeuropeiska transportnätet.

2. Stöd från Europeiska investeringsbanken

Lånen från EIB omfattas inte av några territoriella restriktioner eftersom de beviljas på grundval av bankkriterier. Bland annat tittar man på om projektet är ekonomiskt genomförbart, genom att bedöma låntagarens återbetalningsförmåga, samt om det är tekniskt och miljömässigt genomförbart.

C. Budgetramen 2021–2027

Kommissionen lade fram sitt förslag till EU:s nästa långtidsbudget 2018. Detta följdes av lagstiftningsförslag för 37sektorsspecifika program. Utöver EU:s struktur- och sammanhållningsfonder tillhandahåller HorisontEuropa och InvestEU-fonden kompletterande finansiering för transeuropeiska nät, bland annat till forskning och innovation på områdena ren energi, transport och digital teknik. Som svar på den kris utan motstycke som covid-19-pandemin orsakade föreslog kommissionen den27maj 2020 det tillfälliga återhämtningsinstrumentet , med en budget på 750miljarder euro, liksom riktade förstärkningar av EU:sbudget för 2021–2027. EU:s stats- och regeringschefer nådde slutligen en politisk överenskommelse i juli 2020, och parlamentet och rådet godkände den i november 2020.

Fonden för ett sammanlänkat Europa

I december 2013 införde EU en ny TEN-infrastrukturpolitik med en budget på över 30,4miljarder euro för perioden fram till 2020 (EU-27), och på över 33,7miljarder euro för perioden 2021–2027, nämligen (FSE).

A. Allmänna mål

FSE syftar till att

  • bygga upp, utveckla, modernisera och fullborda de transeuropeiska näten inom transportsektorn, energisektorn och den digitala sektorn och till att underlätta gränsöverskridande samarbete inom området förnybar energi, med beaktande av de långsiktiga åtagandena om minskade koldioxidutsläpp och målen om ökad europeisk konkurrenskraft,
  • uppnå smart och hållbar tillväxt för alla,
  • främja territoriell, social och ekonomisk sammanhållning, och
  • stärka tillträdet till och integreringen av den inre marknaden, med tonvikt på att underlätta synergierna mellan transportsektorn, energisektorn och den digitala sektorn.

1. Inom transportsektorn reserveras stödet för projekt av gemensamt intresse som syftar till att

  • främja effektiva, sammanlänkade och multimodala nät och infrastruktur för smart, driftskompatibel, hållbar, inkluderande, tillgänglig, säker och trygg rörlighet, i enlighet med riktlinjerna för TEN-T i förordning (EU) nr1315/2013, och
  • anpassa delar av TEN-T till dubbla användningsområden för transportinfrastrukturen för att förbättra både den civila och den militära rörligheten.

2. Inom energisektorn syftar stödet till att

  • bidra till ytterligare integrering av en effektiv och konkurrenskraftig inre energimarknad och till driftskompatibilitet mellan nät över gränser och sektorer, underlätta utfasningen av fossila bränslen i ekonomin, främja energieffektivitet och säkerställa försörjningstrygghet, samt
  • underlätta gränsöverskridande samarbete inom området energi, inklusive förnybar energi.

3. Inom den digitala sektorn ska FSE stödja

  • utbyggnaden av och tillgången till säkra och trygga nät med mycket hög kapacitet, däribland 5G-system, en ökad tålighet och kapacitet i digitala stomnät på unionens territorium genom att dessa länkas till angränsande territorier samt digitaliseringen av transport- och energinät.

B. FSE:s budget 2021–2027

Inom ramen för EU-budgeten 2021–2027 föreslog kommissionen 2018 att med det övergripande målet att stödja investeringar iEuropeiskainfrastrukturnätverk inom transport-, energi- och telekommunikationssektorerna. Den föreslagna totala FSE-budgeten uppgick till 42,3miljarder euro (i löpande priser) varav 30,6miljarder euro skulle öronmärkas för transportsektorn, 8,65miljarder euro för energisektorn och 3miljarder euro för digitala nätverk. Synergieffekter mellan dessa tre sektorer och utvidgat gränsöverskridande samarbete inom området för förnybar energi är några av de kärnområden som FSE efter 2020 kommer att fokusera på för att påskynda digitaliseringen och utfasningen av fossila bränslen i EU:s ekonomi.

Inom transportområdet är målet med FSE att påskynda färdigställandet av de båda nivåerna i det transeuropeiska transportnätet och utbyggnaden av europeiska trafikledningssystem, såsom det europeiska trafikstyrningssystemet för tåg och Sesar-projektet (Single European Sky ATM Research) för flyg, samt att stödja övergången till en smart, hållbar, inkluderande, säker och trygg rörlighet genom att införa ett europeiskt nät av laddningsinfrastruktur för alternativa bränslen. I förslaget anges också att den nya FSE kommer att stödja dubbla användningsområden (civila och militära) för transportinfrastrukturen i syfte att anpassa de europeiska transportnäten till militära krav och förbättra den militära rörligheten i EU. Efter detta antog kommissionen också en i november 2022 för att säkerställa bättre sammankopplad och säkrare militär rörlighet.

Som svar på covid-19-pandemin lade kommissionen fram sitt den27maj 2020. Vid extra möte i juli 2020 inom FSE (EUCO 22/20). Den16december 2020 gav Europaparlamentet sitt samtycke till förordningen om den fleråriga budgetramen för 2021–2027. I mars 2021 nådde rådets och parlamentets förhandlare en preliminär överenskommelse i linje med från juli 2020 om att dela upp finansieringen enligt följande:

  • Transportsektorn: 25,81miljarder euro, inklusive11,29miljarder euro till länder som får stöd från ԳåԾԲsfonden och 1,69miljarder euro till åtgärder som avser militär rörlighet.
  • Energisektorn: 5,84miljarder euro.
  • Den digitala sektorn: 2,06miljardereuro.

Rådet nådde fram till en gemensam ståndpunkt den16juni 2021 och överenskommelsen antogs av parlamentet vid den7juli 2021. I juni 2023 ingicks ett om att associera landet till FSE och göra det möjligt för ukrainska projekt inom transport, energi och digital teknik att ansöka om EU-finansiering.

Europaparlamentets roll

För att stödja de transeuropeiska transportnäten har parlamentet ständigt argumenterat för att man ska prioritera miljövänligare transportsätt i finansieringen, där mer än 50procent av infrastrukturfinansieringen ska avsättas för järnvägsprojekt (bl.a.kombinerade transporter) och högst 25procent för vägprojekt. Dessutom har parlamentet framhållit behovet av att kommissionen garanterar samordning och samstämmighet för projekt som finansieras genom bidrag från EU:s budget, EIB, ԳåԾԲsfonden, Europeiska regionala utvecklingsfonden eller andra finansieringsinstrument i unionen.

När parlamentet har fattat beslut om EU:s årsbudgetar har det beaktat de medel som anslagits till både FSE och Horisont2020. Som svar på det förslag som kommissionen lade fram 2018 om FSE efter 2020 utarbetade utskottet för transport och turism och utskottet för industrifrågor, forskning och energi ett gemensamt förslag till betänkande där de noterade att det saknades ambitioner när det gäller FSE-medel för transport och underströk de investeringsbehov som finns inom sektorn samt de fördelar som förbättrade förbindelser kan ge EU. I förslaget betonades att man måste förenkla FSE-reglerna ytterligare och att det är viktigt att de olika EU-fonder som stöder projekt inom sektorerna för transport, energi och digital teknik är samstämmiga. Föredragandena påpekade också att man måste stärka den parlamentariska kontrollen av FSE:s prioriteringar och förbättra övervakningen av fonden. Det gemensamma betänkandet omfattade en ökning på runt 20procent av den budget som hade avsatts för transportprojekt. Den planerade ökningen av FSE:sbudget kunde dock inte inrymmas i den underliggande fleråriga budgeten för perioden 2021–2027. Slutakten () offentliggjordes i juli 2021.

I juli2020 antog parlamentet en där man välkomnande överenskommelsen om åtgärder som svar på covid-19-pandemin som ett positivt steg, men bland annat beklagade att återhämtningsfondens bidragsdel hade minskat i den slutliga överenskommelsen.

I sin betonade parlamentet behovet av att se till att utgifter för och urval av projekt av gemensamt intresse är i linje med åtagandena i Parisavtalet.

I sin säkrade parlamentet finansiering av projekt som anpassar den nuvarande naturgasinfrastrukturen till transport och lagring av vätgas under en övergångsperiod (fram till slutet av december 2029).

Mer information om dessa ämnen finns på webbplatserna för utskottet för transport och turism och utskottet för industrifrågor, forskning och energi.

Ariane Debyser / Kristi Polluveer / Olena Kuzhym