Ϸվ

Parlamentul European: Istoric

La originile Parlamentului European se află Adunarea Comună a Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO), care a devenit adunarea comună a celor trei comunități europene supranaționale existente la vremea respectivă. Ulterior, adunarea a primit numele de „Parlamentul European”. De-a lungul timpului, instituția, ai cărei membri sunt aleși, din1979, în mod direct, a trecut prin schimbări profunde: de la o adunare cu membri numiți, la un parlament ales care stabilește agenda politică a Uniunii Europene.

Temei juridic

  • Tratatele inițiale (1.1.1, 1.1.2, 1.1.3, 1.1.4, 1.1.5);
  • Decizia și privind alegerea reprezentanților Adunării prin sufragiu universal direct (20septembrie1976), astfel cum au fost modificate prin deciziile Consiliului din 25iunie și 23septembrie2002.
  • Articolul14 alineatul(2) și articolul17 alineatul (2) din Tratatul privind Uniunea Europeană (TUE).

Trei comunități, o singură adunare

În urma înființării Comunității Economice Europene și a Comunității Europene a Energiei Atomice, Adunarea Comună a CECO a fost extinsă la toate cele trei comunități. Numărând 142demembri, noua adunare s-a reunit pentru prima dată la Strasbourg, la 19martie1958, ca „Adunarea parlamentară europeană”, schimbându-și numele în „Parlamentul European” la 30martie1962.

De la adunare desemnată la parlament ales

Înainte de introducerea alegerilor directe, deputații în Parlamentul European erau desemnați de fiecare dintre parlamentele naționale ale statelor membre. Toți deputații aveau astfel un dublu mandat.

Conferința la nivel înalt de la Paris, din 9-10decembrie1974, a hotărât ca alegerile directe „să aibă loc în sau după1978” și a solicitat Parlamentului să depună noi propuneri pentru înlocuirea proiectului său de convenție inițial din1960. În ianuarie1975, Parlamentul a adoptat un nou proiect de convenție, pe baza căruia, după soluționarea câtorva divergențe, șefii de stat sau de guvern, au ajuns la un acord în cadrul reuniunii lor din 12-13iulie1976.

Decizia și Actul privind alegerea reprezentanților în Adunare prin vot universal direct au fost semnate la Bruxelles, la 20septembrie1976. În urma ratificării actului de către toate statele membre, acesta a intrat în vigoare în iulie1978, primele alegeri având loc la7 și10iunie1979.

Extinderi

La 1ianuarie1973, în momentul în care Danemarca, Irlanda și Regatul Unit au devenit membre ale Comunităților Europene (), numărul de deputați în Parlamentul European a crescut cu198.

Odată cu a doua extindere, după la 1ianuarie1981, Parlamentul Greciei a desemnat 24dedeputați eleni în Parlamentul European, care au fost înlocuiți, în octombrie1981, de deputați aleși direct. La14 și 17iunie1984, au fost organizate alegeri directe pentru adoua oară.

La 1ianuarie1986, odată cu , numărul de mandate a crescut de la434 la518, în urma sosirii a 60de deputați spanioli și a 24de deputați portughezi, desemnați de parlamentele lor naționale și înlocuiți ulterior de deputați aleși direct.

După unificarea Germaniei, componența Parlamentului European a fost adaptată pentru a reflecta schimbarea demografică. În conformitate cu propunerile Parlamentului din intitulată „o procedură electorală uniformă: o schemă de repartizare a mandatelor deputaților în Parlamentul European”, în urma alegerilor din iunie1994, numărul deputaților a crescut dela518 la567. Odată cu , numărul de deputați în PE a crescut la626, respectând, pentru noile state membre, schema de repartizare echitabilă prevăzută în rezoluția menționată mai sus.

Conferința interguvernamentală din2000, care s-a desfășurat la Nisa (în Franța), a introdus un nous sistem de distribuție a mandatelor în Parlament, care a fost aplicat la alegerile europene din2004. Numărul maxim de deputați în PE (fixat anterior la700) a crescut la732. Numărul de mandate alocate primelor 15state membre a fost redus cu91 (dela626 la535). Cele 197de mandate rămase au fost distribuite între vechile și noile state membre pe bază proporțională.

Odată cu , la 1ianuarie2007, numărul de mandate în Parlamentul European a crescut temporar la785 pentru a primi deputați din cele două țări. După alegerile din2009, care au avut loc în perioada4-7iunie, numărul de mandate a fost redus la736. Întrucât Tratatul de la Lisabona, în temeiul articolului14 alineatul(2) din TUE stabilise un număr maxim de751de deputați în PE, care a crescut temporar la754 până la următoarele alegeri, în decursul mandatului2009-2014, în urma ratificării de către statele membre a unui protocol de modificare adoptat în cursul Conferinței interguvernamentale din 23iunie2010, 18noi deputați în PE s-au alăturat celor 736aleși în iunie2009. În urma aderării Croației, la 1iulie2013, numărul maxim de mandate a crescut temporar la766, pentru a-i primi pe cei 12deputați croați aleși în aprilie2013 (în conformitate cu articolul19 din ).

Pentru alegerile din2014, numărul total de mandate a fost redus la751. Distribuția locurilor a fost revizuită din nou (705deputați) din cauza retragerii Regatului Unit din Uniune, care a s-a produs la 1februarie2020 (1.3.3). Reflectând schimbările demografice din statele membre de la alegerile din2019, au fost alocate 11locuri suplimentare, conform unei propuneri a Parlamentului făcute în rezoluția sa din 15iunie2023, conform articolului14 alineatul(2) din TUE. Prin , Consiliul European a majorat și mai mult acest număr cu încă patru locuri, stabilind numărul total de deputați care urmează să fie aleși pentru legislatura 2024-2029 la720.

Extinderea treptată a competențelor

Înlocuirea contribuțiilor statelor membre cu resursele proprii ale Comunității (1.4.1) a condus la o primă extindere a competențelor bugetare ale Parlamentului conform , semnat la 22aprilie1970. Un al doilea tratat ce vizează acest aspect - consolidarea competențelor Parlamentului– a fost semnat (1.1.2).

din 17februarie1986 a consolidat rolul Parlamentului în anumite domenii legislative (procedura de cooperare), iar tratatele de aderare și de asociere au intrat sub incidența procedurii de aviz conform.

Prin crearea Uniunii Europene (UE) și introducerea procedurii de codecizie în anumite domenii legislative și prin extinderea procedurii de cooperare la alte domenii, din 7februarie1992 a marcat începutul transformării Parlamentului în colegiuitor. Tratatul de la Maastricht i-a acordat Parlamentului competența de a aproba componența finală a Comisiei, ceea ce a constituit o etapă importantă în ceea ce privește controlul politic al Parlamentului asupra executivului Uniunii Europene (1.1.3).

din 2octombrie1997 a extins procedura de codecizie la majoritatea domeniilor legislative și a reformat-o, plasând Parlamentul în calitate de colegiuitor pe picior de egalitate cu Consiliul. Numirea președintelui Comisiei a fost supusă aprobării Parlamentului, ceea ce a consolidat competențele de control ale acestuia din urmă asupra puterii executive. Tratatul de la Nisa a extins și mai mult domeniul de aplicare al procedurii de codecizie.

, care a modificat TUE, Tratatele de instituire a Comunităților Europene (TCE) și anumite acte conexe a fost semnat la 26februarie2001 și a intrat în vigoare la 1februarie2003. Scopul acestui nou tratat a fost reformarea structurii instituționale a UE, astfel încât aceasta să poată face față provocărilor viitoarelor extinderi. Competențele legislative și de supraveghere ale Parlamentului au fost sporite, iar votul cu majoritate calificată a fost extins la mai multe domenii în cadrul Consiliului (1.1.4).

(1.1.5) din 13decembrie2007 a reprezentat o nouă extindere importantă atât a aplicării votului cu majoritate calificată în Consiliu (utilizând o nouă metodă de la 1noiembrie2014– articolul16 din TUE), cât și a aplicării procedurii de codecizie (extinsă în prezent la aproximativ 45denoi domenii legislative). „Procedura legislativă ordinară” a devenit cea mai utilizată procedură decizională, acoperind toate domeniile de politică importante ale TFUE (articolul294 – fostul articol250 din TCE). Rolul Parlamentului în pregătirea viitoarelor modificări ale tratatelor a devenit, de asemenea, mai important (articolul48 din TUE). În plus, ca parte a Tratatului de la Lisabona (și, inițial, ca parte a proiectului de tratat de instituire a unei constituții pentru Europa, care nu a avut succes), , care a fost semnată de președinții Parlamentului, Comisiei și Consiliului în cadrul Consiliului European de la Nisa din 7decembrie2000, a devenit obligatorie din punct de vedere juridic (4.1.2).

În urma alegerilor europene din perioada 23-26mai2019, a reieșit clar faptul că Parlamentul a folosit pe deplin dispozițiile articolului14 din TUE, care prevăd că: „Parlamentul European exercită, împreună cu Consiliul, funcțiile legislativă și bugetară. Acesta exercită funcții de control politic [...] Parlamentul European alege președintele Comisiei”. În plus, potrivit articolului17 alineatul(7) din TUE, ceilalți membri ai Comisiei sunt supuși, în calitate de organ colegial, unui vot de aprobare al Parlamentului European.

Cercetările recente legate de contribuția Parlamentului la creștere indică faptul că legislația pe care o pregătește contribuie anual cu peste o miedemiliardeEUR la PIB-ul UE, prin consolidarea drepturilor rezidenților și întreprinderilor din UE[1]. O altă contribuție semnificativă o are bugetul UE (1.4.3)[2]. Legislația bazată pe date probatorii și analize ale experților sunt susținute de studii și ateliere organizate de cinci departamente tematice care oferă expertiză, analiză și consiliere în materie de politici independente de nivel înalt, la cererea comisiilor, delegațiilor, Președintelui, Biroului și Secretarului General.

De la alegerile din2014, partidele politice europene (1.3.3) au prezentat candidați cap de listă pentru funcția de președinte al Comisiei, cu scopul de a spori participarea alegătorilor la alegerile europene.

În urma semnării, la 24ianuarie2020, a , Parlamentul a aprobat decizia Consiliului de a încheia acest acord de retragere [articolul50 alineatul(2) din TUE]. Votul în cadrul căruia s-au exprimat621devoturi pentru și49împotrivă, ce a avut loc la 29ianuarie2020, a fost totodată și ultima ocazie în care deputații din Regatul Unit au fost prezenți în Parlament, întrucât retragerea a intrat în vigoare la 1februarie2020.

La 28aprilie2021, Parlamentul a aprobat [articolul218 alineatul(6a) din TFUE] încheierea .

Următoarele alegeri parlamentare vor avea loc în perioada 6-9iunie2024.

Această fișă informativă este pregătită de Departamentul tematic pentru drepturile cetățenilor și afaceri constituționale al Parlamentului.

[1]Maciejewski M., „Contribution to Growth: Delivering economic benefits for citizens and businesses”, lucrare publicată pentru Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, Departamentul tematic pentru politici economice, științifice și privind calitatea vieții, Parlamentul European, Luxemburg, 2019.
[2]Stehrer R. et al., „How EU funds tackle economic divide in the European Union”, lucrare publicată pentru Comisia pentru bugete, Departamentul tematic pentru afaceri bugetare, Parlamentul European, Luxemburg, 2020.

Udo Bux / Mariusz Maciejewski