Transatlanttiset suhteet: Yhdysvallat ja Kanada
Euroopan unionilla, Yhdysvalloilla ja Kanadalla on demokratiaa, ihmisoikeuksia, oikeusvaltiota ja taloudellisia ja poliittisia vapauksia koskevat yhteiset arvot sekä yhteisiä ulkopolitiikkaan ja turvallisuuteen liittyviä huolenaiheita. Tiivis yhteistyö ja strategiset suhteet Yhdysvaltojen ja Kanadan kanssa ovat edelleen EU:n ensisijaisia tavoitteita.
EU:n ja Yhdysvaltojen poliittinen vuoropuhelu
Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Yhdysvaltojen tiivis yhteistyö ja strategiset suhteet perustuvat yhteiseen historiaan ja yhteisiin demokraattisiin arvoihin. Ne ovat keskeisiä kummankin osapuolen turvallisuuden ja vaurauden kannalta. EU ja Yhdysvallat tekevät tiivistä yhteistyötä erinäisillä ulkopolitiikan aloilla ja maantieteellisissä kysymyksissä, joita ovat esimerkiksi turvallisuus-, energia- ja teknologiayhteistyö, terrorismin torjunta, ձää, Ukraina, Länsi-Balkan ja Lähi-itä.
Washington DC:ssä 20.lokakuuta 2023 pidetty viimeisin EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokous tarjosi tilaisuuden tarkastella uudelleen transatlanttista kumppanuutta, mukaan lukien yhteinen sitoumus tukea Ukrainaa. Johtajat korostivat myös kaupan ja investointien merkitystä ja keskustelivat siitä, miten avoinna olevat kysymykset voitaisiin ratkaista. Huippukokouksen päätteeksi he hyväksyivät .
EU:n ja Yhdysvaltojen edellisessä kesäkuussa2021 perustetun EU:n ja Yhdysvaltojen kauppa- ja teknologianeuvoston neljäs kokous pidettiin Leuvenissä Belgiassa huhtikuussa2024. Kauppa- ja teknologianeuvosto toimii foorumina, jolla nämä kaksi kumppania koordinoivat lähestymistapojaan keskeisiin maailmankauppaan, talouteen ja teknologiaan liittyviin kysymyksiin. Presidentti Biden ja Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen allekirjoittivat 10.maaliskuuta 2023 , jossa käsitellään yhteisiä toimia ձään Ukrainaa vastaan käymän sodan lopettamiseksi ja yhteistyötä tulevaisuuden puhtaiden talouksien rakentamiseksi.
Euroopan parlamentti antoi 13. joulukuuta2023 viimeisimmän suosituksensa EU:n ja Yhdysvaltojen välisistä suhteista. Siinä kehotettiin molempia osapuolia vahvistamaan monenvälisyyttä ja tekemään yhteistyötä yhteisten ulkopoliittisten sekä turvallisuutta, taloutta ja nousevaa teknologiaa koskevien tavoitteiden saavuttamiseksi.
Parlamenttien välinen vuoropuhelu – transatlanttinen lainsäätäjien vuoropuhelu
Euroopan parlamentin ja Yhdysvaltojen kongressin suhteet ulottuvat vuoteen 1972. Niitä päivitettiin ja ne vakiinnutettiin, kun vuonna1999 perustettiin transatlanttinen lainsäätäjien vuoropuhelu. Tätä vuoropuhelua käyvät Euroopan parlamentin jäsenet ja Yhdysvaltojen edustajainhuoneen jäsenet parlamenttien välisissä kokouksissa, joita järjestetään kahdesti vuodessa vuorotellen Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Näihin kokouksiin osallistuvat lainsäätäjät vaihtavat näkemyksiä molempia osapuolia kiinnostavista keskeisistä poliittisista kysymyksistä, kuten kauppa- ja talousyhteistyöstä, ulkopoliittisista haasteista sekä turvallisuudesta ja puolustuksesta. Transatlanttinen poliittinen vuoropuhelu on olennaista, sillä Yhdysvaltojen kongressilla on paljon lainsäädännöllistä vastuuta ja valtaa esimerkiksi päätettäessä maan osallistumisesta kansainvälisten kriisien ratkaisemiseen ja globaalihallintaan liittyvien elinten toimintaan. EU:n ja Yhdysvaltojen välinen 88.parlamenttien välinen kokous / transatlanttinen lainsäätäjien vuoropuhelu pidettiin Brysselissä huhtikuussa2024. Käsiteltyjä aiheita olivat transatlanttinen taloudellinen turvallisuus, kauppa- ja teknologianeuvosto, kasvanut kilpailu Kiinan kanssa, eurooppalaiset puolustusaloitteet, Naton laajentuminen, transatlanttinen tuki Ukrainalle, pakotteiden koordinointi, mukaan lukien ձään jäädytettyjen varojen mahdollinen käyttö, sekä ձään sieppaamien ukrainalaisten lasten tilanne. Kokouksen päätteeksi annettiin yhteinen julkilausuma.
EU:n ja Yhdysvaltojen taloussuhteet
EU ja Yhdysvallat ovat maailman suurimmat maailmanlaajuiset . Vuonna 2022 Yhdysvallat oli maailman suurin talous, jonka osuus maailman BKT:stä oli 25prosenttia ja tavaroiden viennistä 8prosenttia.
EU tekee yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa kahdenvälisten kaupan esteiden ratkaisemiseksi, mukaan lukien ne, jotka syntyivät Trumpin hallinnon aikana, erityisesti kauppa- ja teknologianeuvoston kautta. Kauppa- ja teknologianeuvoston ensimmäinen kokous järjestettiin syyskuussa2021, ja Yhdysvallat ja EU käynnistivät useita erityisiä vuoropuheluja, joissa ne käsittelevät verkkoalustojen ja suurten teknologiayritysten vastuuta, tekoäly ja tietovirrat mukaan lukien, tekevät yhteistyötä oikeudenmukaisen verotuksen alalla ja markkinoiden vääristymien torjumiseksi sekä kehittävät yhteistä lähestymistapaa kriittisten teknologioiden suojeluun. Puhdasta energiaa koskevia kannustimia koskeva vuoropuhelu käynnistettiin maaliskuussa2023 EU:n ja Yhdysvaltojen kannustinohjelmien koordinoimiseksi. Sen tavoitteena on tehdä näistä ohjelmista toisiaan vahvistavia, ja siitä tulee myös osa kauppa- ja teknologianeuvostoa.
Lokakuusta 2022 lähtien inflaation vähentämistä koskevaa säädöstä käsittelevä EU:n ja Yhdysvaltojen työryhmä on myös pyrkinyt kartoittamaan haasteita, joita liittyy toimitusketjujen, valmistuksen ja innovoinnin vahvistamiseen ja turvaamiseen liittyvien lähestymistapojen yhdenmukaistamiseen Atlantin molemmin puolin. Tämän tuloksena on aloitettu neuvottelut kriittisiä mineraaleja koskevasta kohdennetusta sopimuksesta sen mahdollistamiseksi, että asianomaiset EU:ssa louhitut tai jalostetut kriittiset mineraalit voidaan ottaa huomioon Yhdysvaltojen inflaation vähentämistä koskevan säädöksen mukaista puhtaiden ajoneuvojen verohyvitystä koskevissa vaatimuksissa.
EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa ajautui toiseen umpikujaan, kun Yhdysvallat asetti teräs- ja alumiinitulleja kaupanlaajennuslain 232pykälän (kansallista turvallisuutta uhkaava tuonti) nojalla. EU ja Yhdysvallat ovat sopineet 232pykälän mukaisten tullien väliaikaisesta poistamisesta EU:n teräksen ja alumiinin viennin historiallisilta määriltä. Osapuolet sopivat myös pyrkivänsä järjestelyyn, jolla helpotetaan teräs- ja alumiiniteollisuuden hiilestä irtautumista ja puututaan joidenkin talouksien markkinatalouden vastaisista käytännöistä aiheutuvaan ylikapasiteettiin näillä teollisuudenaloilla. EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokouksessa lokakuussa 2023 molemmat osapuolet totesivat, että markkinatalouden vastaisen ylikapasiteetin lähteiden tunnistamisessa oli edistytty merkittävästi ja että ne odottavat mielenkiinnolla edistymistä seuraavien kahden kuukauden aikana.
Yhdysvallat oli vuonna2022 EU:n suurin vientikohde 19,8prosentin osuudella EU:n tavaroiden kokonaisviennistä (Kiinan osuus oli 9prosenttia). Yhdysvallat oli EU:n toiseksi suurin tuontimaa. Sen osuus unioniin tuoduista tavaroista oli 11,9prosenttia. Vuonna 2023 EU:n vienti Yhdysvaltoihin laski 1,3 prosenttia 502,372 miljardiin euroon vuoden 2022 ennätyksellisestä 509,4 miljardista eurosta. Vuonna 2023 tuonti Yhdysvalloista laski 3,6 prosenttia 346,254miljardiin euroon, kun se vuonna 2022 oli jopa 358,7 miljardia euroa. EU:n kauppataseen ylijäämä Yhdysvaltojen kanssa kasvoi 6,6 miljardilla eurolla 156,118 miljardiin euroon vuonna 2023 (mikä on edelleen pienempi kuin vuoden 2021 ennätyksellinen ylijäämä, joka oli 165,962miljardia euroa).
Yhdysvallat on EU:n tärkein kumppani kansainvälisessä palvelukaupassa. Molempien alueiden taloudet muodostavat yhdessä yli 40prosenttia maailman BKT:stä ja yli 40prosenttia maailman tavara- ja palvelukaupasta. Vuodesta 2016 lähtien kauppatase on kuitenkin ollut EU:lle alijäämäinen palvelujen osalta. Sen arvo oli 96,9miljardia euroa vuonna2022.
EU ja Yhdysvallat ovat toistensa suurimmat investoijat, ja Yhdysvaltojen kokonaisinvestoinnit EU:hun ovat nelinkertaiset Aasiaan ja Tyynenmeren alueelle tehtyihin investointeihin verrattuna. EU:n investoinnit Yhdysvaltoihin ovat noin kymmenen kertaa suuremmat kuin EU:n investoinnit Intiaan ja Kiinaan yhteensä. Viime vuosina on kuitenkin esiintynyt joitakin epäkohtia, ja vuonna 2018 investointivirrat sekä Yhdysvalloista EU:hun että EU:sta Yhdysvaltoihin samoin kuin vuosina 2021 ja 2022 Yhdysvalloista EU:hun ovat olleet negatiivisia. Tämä tasapainotti suorien ulkomaisten investointien tasetta, joka oli EU:ssa 203,33miljardia euroa ylijäämäinen vuonna2022 verrattuna 33,771miljardin euron ylijäämään EU:ssa vuonna2021. Toistensa alueella toimivien eurooppalaisten ja amerikkalaisten yritysten arvioidaan työllistävän yli 14miljoonaa ihmistä.
EU:n ja Kanadan poliittinen vuoropuhelu
Kanada on yksi EU:n vanhimmista ja läheisimmistä kumppaneista. EU:n ja Kanadan yhteistyö, joka perustuu yhteisiin arvoihin, pitkään jatkuneeseen tiiviiseen yhteistyöhön ja vahvoihin ihmisten välisiin yhteyksiin, on vahvistunut huomattavasti viime vuosina.
Kahdenväliset suhteet käynnistyivät 1950-luvulla taloudellisin perustein ja ovat kehittyneet läheiseksi strategiseksi kumppanuudeksi. EU ja Kanada tekevät tiivistä yhteistyötä maailmanlaajuisissa kysymyksissä, joita ovat esimerkiksi ilmastonmuutos, ympäristö, energiaturvallisuus ja alueellinen vakaus, ja ne ovat läheisiä kumppaneita G7- ja G20-maiden tapaamisissa.
EU ja Kanada reagoivat päättäväisesti ձään provosoimattomaan ja raakaan sotilaalliseen hyökkäykseen Ukrainaa vastaan koordinoiduilla pakotteilla ja antamalla Ukrainalle kattavaa turvallisuuteen liittyvää, taloudellista, aineellista ja humanitaarista tukea.
Kanada on auttanut parantamaan EU:n energian toimitusvarmuutta ja lopettamaan EU:n riippuvuuden venäläisestä energiasta. Toisaalta EU:lla oli keskeinen rooli varmistettaessa covid-19-rokotteiden johdonmukainen ja vakaa toimitus Kanadaan. Rokotteiden käyttöönoton alkuvaiheessa suurin osa Kanadassa jaetuista rokotteista oli peräisin EU:ssa sijaitsevista tehtaista.
Kanada osallistuu säännöllisesti EU:n , ja se on osallistunut myös 24:ään EU:n vuodesta 2005 lähtien. Kanada sotilaallisen liikkuvuuden hankkeeseen (joulukuussa2021), ja -hankkeeseen.
, joka korvasi , on laaja-alainen poliittinen sopimus, jonka tavoitteena on lujittaa , joita ovat kansainvälinen rauha ja turvallisuus, terrorismin torjunta, kriisinhallinta, merten turvallisuus, globaalihallinta, energia, liikenne, tutkimus ja kehittäminen, terveys, ympäristö, ilmastonmuutos ja arktinen alue.
Kanada ja EU allekirjoittivat strategisen kumppanuussopimuksen EU:n ja Kanadan välisessä huippukokouksessa 30.lokakuuta 2016, ja sopimus sai Euroopan parlamentin hyväksynnän helmikuussa2017. Merkittävät osat sopimuksesta ovat olleet voimassa väliaikaisesti 1.huhtikuuta 2017 alkaen. Sopimus on ratifioitava kaikissa jäsenvaltioissa ( odotetaan Italian, Ranskan ja Irlannin ratifiointia) ennen kuin sitä aletaan soveltaa täysimääräisesti.
Kanadan pääministeri Justin Trudeau puhui 23. maaliskuuta 2022 Euroopan parlamentin täysistunnossa Brysselissä. Puheessaan hän tuomitsi Putinin rikollisen hyökkäyksen Ukrainaan – suvereeniin ja itsenäiseen demokratiaan – ja painotti, että Nato ja EU ovat päättäväisempiä ja yhtenäisempiä kuin koskaan. EU:n ja Kanadan ministeritason sekakomitean kolmas kokous pidettiin 16.toukokuuta 2022 Brysselissä, ja sen puheenjohtajina toimivat komission varapuheenjohtaja/unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikankorkea edustaja Josep Borrell ja Kanadan ulkoministeri Mélanie Joly (ks. ). Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen 6.–8. maaliskuuta 2023 Kanadan parlamentin yhteisessä istunnossa ja tapasi pääministeri Trudeaun. Heidän keskityttiin muun muassa Ukrainaan, disinformaation torjuntaan, ilmastoon, kestävään energiaan ja raaka-aineisiin, talouteen ja teknologiaan sekä tutkimukseen ja sukupuolten tasa-arvoon.
EU:n ja Kanadan pidettiin Brysselissä 9. maaliskuuta 2023 johtavien virkamiesten välillä, ja sen tuloksena hyväksyttiin muun muassa EU:n ja Kanadan suhteista. Viimeisin EU:n ja Kanadan huippukokous pidettiin 23.–24. marraskuuta 2023 Kanadan Newfoundlandissa sijaitsevassa St John’sin kaupungissa. Käsiteltävinä aiheina olivat Lähi-idän konflikti ja Ukrainan tukemisen jatkaminen. Johtajat ilmoittivat myös saattaneensa päätökseen neuvottelut Kanadan liittymisestä Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan assosioituneeksi maaksi sekä EU:n ja Kanadan vihreän allianssin, Euroopan komission ja Kanadan vetyä koskevan toimintasuunnitelman ja EU:n ja Kanadan digitaalisen kumppanuuden käynnistämisestä (ks. ).
Parlamenttien välinen vuoropuhelu
Yli 40vuoden ajan Euroopan parlamentin jäsenet ja heidän kanadalaiset kollegansa ovat kokoontuneet vuosittain , joita pidetään vuorotellen EU:ssa ja Kanadassa, keskustellakseen Kanadan ja EU:n poliittisesta kehityksestä ja vaihtaakseen näkemyksiä molempia osapuolia kiinnostavista kysymyksistä, kuten kaupasta, ilmastonmuutoksesta ja muuttoliikkeestä.
Brysselissä kesäkuussa 2023 pidetyssä 42.parlamenttien välisessä kokouksessa käsiteltiin kauppaa ja EU:n ja Kanadan yhteistyötä tekoälyn sääntelyn, energian, ulkomaisen sekaantumisen sekä turvallisuuden ja puolustuksen aloilla (ks. yhteinen julkilausuma). Suhteista Kanadaan vastaavan parlamentin valtuuskunnan jäsenet tapaavat sidosryhmiä säännöllisesti vuoden mittaan näiden parlamenttien välisten kokousten valmistelemiseksi. Viimeaikaisissa kokouksissa on käsitelty EU:n ja Kanadan laaja-alaisen talous- ja kauppasopimuksen (CETA) viisivuotista täytäntöönpanoa, kriittisten mineraalien toimitusvarmuutta sekä Kanadan ja Yhdysvaltojen suhteita. Euroopan parlamentti antoi 17. tammikuuta 2024 ääöܲ CETA-sopimuksen täytäntöönpanosta.
EU:n ja Kanadan taloussuhteet
on parantanut huomattavasti EU:n ja Kanadan ja avannut markkinoita molempien osapuolten , julkiset hankinnat mukaan luettuina. Sopimus on myös luonut mahdollisuuksia kestävälle kasvulle ja heijastanut yhteisiä arvoja kauppaa ja kestävää kehitystä koskevan luvun ja , muun muassa säännöllisen kansalaisyhteiskuntafoorumin, kautta. CETA-sopimus on EU:n ensimmäinen kahdenvälinen taloussopimus, johon sisältyy erityinen investointituomioistuinjärjestelmä sijoittajien ja valtioiden välisten riitojen ratkaisemista varten.
Sopimus allekirjoitettiin EU:n ja Kanadan välisessä huippukokouksessa 30.lokakuuta2016, ja Euroopan parlamentti antoi sille hyväksyntänsä 15.helmikuuta2017. EU:n toimivaltaan kuuluvien osien väliaikainen soveltaminen alkoi syyskuussa2017. odotetaan, että kymmenen EU:n jäsenvaltiota ratifioisi CETA-sopimuksen, jotta sitä voidaan soveltaa täysimääräisesti.
Brysselissä 9. helmikuuta 2024 pidetyssä kokouksessa komission johtava varapuheenjohtaja Valdis Dombrovskis ja Kanadan viennin edistämisestä, kansainvälisestä kaupasta ja talouskehityksestä vastaava ministeri Mary Nq ilmoittivat muun muassa investointeja koskevasta tulkinnasta tehdystä sopimuksesta ja teknisen tason neuvottelujen saattamisesta päätökseen säännöistä, joilla helpotetaan pienten ja keskisuurten yritysten pääsyä investointiriitojen ratkaisemiseen.
EU ja Kanada allekirjoittivat kesäkuussa 2021 edistääkseen edelleen raaka-aineiden arvoketjujen yhdentymistä ja tehostaakseen yhteistyötään tieteen, teknologian ja innovoinnin sekä ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintotapaan liittyvien kriteerien sekä standardien alalla.
Kanada ja EU ovat molemmat kärsineet Yhdysvaltojen vuonna 2018 asettamista teräs- ja alumiinitulleista ja olivat yhtä mieltä siitä, että tullit eivät ole taloudellisesti perusteltuja eivätkä yhteensopivia Maailman kauppajärjestön sääntöjen kanssa. EU ja Kanada sekä muut sääntöpohjaista kauppajärjestelmää puolustavat tahot ovat tehostaneet vuoropuheluaan kauppaan liittyvistä kysymyksistä.
EU:n ja Kanadan välinen tavarakauppa kasvoi 66prosenttia vuosina 2016–2022 ja EU:n ja Kanadan välinen palvelukauppa kasvoi 46prosenttia, mikä ylitti muun kaupan EU:n ulkopuolisten kumppaneiden kanssa.
Vuonna2022 EU oli Yhdysvaltojen jälkeen Kanadan , ja sen osuus Kanadan koko tavaraviennistä ja -tuonnista oli 8,2prosenttia. Vuonna2023 EU:n tavaravienti Kanadaan oli arvoltaan 48,88miljardia euroa ja tavaratuonti Kanadasta 27,7miljardia euroa. Kanada oli EU:n kansainvälisten vientikumppaneiden joukossa 12.sijalla vuonna2022. Koneet, mineraalituotteet, kuljetusvälineet ja kemikaalit kuuluvat tärkeimpiin tuotteisiin kumppaneiden keskinäisessä tavarakaupassa.
Palvelukauppa on merkittävä osa EU:n ja Kanadan kauppasuhteita. Vuonna2022 EU:n palveluviennin arvo Kanadaan nousi 43 prosenttia 26,4miljardiin euroon ja EU:n palvelutuonnin arvo Kanadasta nousi niin ikään 43 prosenttia 19,1miljardiin euroon. Kuljetus, matkailu, vakuutus ja viestintä ovat esimerkkejä aloista, joilla EU:n ja Kanadan palvelukauppa on vilkasta.
Suorina ulkomaisina investointeina EU ja Kanada investoivat toistensa talouksiin lähes yhtä paljon. EU on Yhdysvaltojen jälkeen Kanadan toiseksi suurin kumppani kahdensuuntaisissa suorissa investoinneissa. Kanadan suorat ulkomaiset investoinnit EU:ssa kasvoivat 12 prosenttia vuonna 2021ja 6 prosenttia vuonna 2022, kun taas EU:n investoinnit Kanadassa kasvoivat 12prosenttia vuonna 2021 ja 3 prosenttia vuonna 2022.
Tuula Turunen / Fernando Garcés de los Fayos