Eurooppalaiset alueellisen yhteistyön yhtymät (EAYY)
Eurooppalaiset alueellisen yhteistyön yhtymät(EAYY) perustettiin helpottamaan jäsenvaltioiden ja niiden alue- ja paikallisviranomaisten rajatylittävää, valtioiden välistä ja alueiden välistä yhteistyötä. Yhtymien puitteissa nämä kumppanit voivat toteuttaa yhteisiä hankkeita, jakaa asiantuntemusta ja tehostaa aluesuunnittelun koordinointia.
Oikeusperusta
- Euroopan parlamentin ja neuvoston , annettu 5.heinäkuuta 2006, eurooppalaisesta alueellisen yhteistyön yhtymästä (EAYY)
- Euroopan parlamentin ja neuvoston , annettu 17.joulukuuta2013, eurooppalaisesta alueellisen yhteistyön yhtymästä (EAYY) annetun asetuksen (EY)N:o1082/2006 muuttamisesta tällaisten yhtymien perustamisen ja toiminnan selkeyttämiseksi, yksinkertaistamiseksi ja parantamiseksi
Tausta
Eurooppalaisen alueellisen yhteistyön yhtymän (EAYY) tarkoituksena on helpottaa ja edistää erityisesti sen jäsenten välistä alueellista yhteistyötä, johon kuuluu yksi tai useampi rajatylittävän, valtioiden välisen ja alueiden välisen yhteistyön osa-alue ja jonka tarkoituksena on vahvistaa taloudellista, sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta EU:ssa.
Yleisesti ottaen EAYY:n tehtävät ovat edellä esitettyjen tavoitteiden mukaiset. Tehtävät voivat sisältää sen jäsenten välisiä erityisiä alueyhteistyötoimia joko Euroopan unionin taloudellisella tuella tai ilman sitä. EAYY:lle voidaan antaa tehtäväksi sellaisten ohjelmien toteuttaminen, joiden rahoittamiseen EU osallistuu Euroopan aluekehitysrahaston, Euroopan sosiaalirahaston ja/tai koheesiorahaston kautta, tai sellaisten muiden rajatylittävien yhteistyöhankkeiden toteuttaminen, joihin on tai ei ole myönnetty EU:n rahoitusta. Esimerkkejä tällaisista toimista ovat rajatylittävien liikenneinfrastruktuurien tai sairaaloiden ylläpitäminen, rajatylittävien kehityshankkeiden toteuttaminen tai hallinnointi sekä asiantuntemuksen ja hyvien toimintatapojen jakaminen.
Rakenne
EAYY:ssä voi olla kumppaneita vähintään kahden jäsenvaltion alueelta (tai yhdestä jäsenvaltiosta ja yhdestä tai useammasta EU:n ulkopuolisesta maasta) ja yhdestä tai useammasta seuraavista ryhmistä:
- jäsenvaltiot tai kansallisen tason viranomaiset
- alueviranomaiset
- paikallisviranomaiset
- julkiset yhtiöt tai julkisoikeudelliset laitokset
- yleistä taloudellista etua koskevia palveluja tuottavat yritykset
- EU:n ulkopuolisten maiden kansalliset tai alue- tai paikallisviranomaiset tai elimet tai yritykset (erityisin edellytyksin)
- yhteisöt, jotka koostuvat yhteen tai useampaan tällaiseen ryhmään kuuluvista elimistä.
EAYY on oikeushenkilö. Sitä säännellään sopimuksella, jonka jäsenet tekevät yksimielisesti. EAYY toimii jäsentensä nimissä ja puolesta. Jäsenet tekevät EAYY:n perussäännöstä erityiset sopimukset, joissa määritetään EAYY:n organisaatio ja toiminta. Vähimmäisvaatimuksena on, että EAYY:n on koostuttava kahdesta elimestä: yleiskokouksesta, johon kuuluvat sen jäsenten edustajat, ja johtajasta, joka edustaa EAYY:tä ja toimii sen puolesta.
EAYY on toimivaltainen vain jäsentensä toimivallan mukaisesti. Se ei voi saada julkisen viranomaisen toimivaltuuksia, kuten päätöksentekoon liittyviä valtuuksia ja sääntelyvaltuuksia.
Yleiskokous hyväksyy EAYY:n ohjeellisen vuotuisen talousarvion, jonka toteuttamisesta esitetään vuosittain riippumattomien asiantuntijoiden varmentama toimintakertomus. Jäsenten taloudellinen vastuu on suhteessa näiden rahoitusosuuteen talousarviosta, kunnes velat on maksettu.
Saavutukset
Euroopan alueiden komitea ylläpitää EAYY-rekisteriä. Luettelossa on tällä hetkellä 88 EAYY:tä, joista kolme on suljettu.
Yhden EAYY:n (European Urban Knowledge Network) jäsenillä ei ole yhteistä maantieteellistä rajaa. Kyseessä on foorumi, jolla voidaan vaihtaa asiantuntemusta ja kokemuksia kaupunkirakentamisesta.
Huhtikuussa 2018 antamassaan kertomuksessa asetuksen (EY) N:o1082/2006 (EAYY-asetus) soveltamisesta komissio vahvisti välineen eurooppalaisen lisäarvon: EAYY:n eri jäsenvaltioista ja kolmansista maista tulevien jäsenten välinen yhteistyö helpottaa päätöksentekoa ja edistää tavoitteiden ja strategioiden yhteistä kehittämistä yli kansallisten rajojen. EAYY:iden ja niiden jäsenyyksien määrä kasvaa jatkuvasti koko EU:ssa ja niitä käytetään yhä useampiin tarkoituksiin. EAYY-asetukseen vuonna2013 tehtyjen muutosten vuoksi EAYY:t ovat nyt mukana useissa Euroopan alueellisen yhteistyön (INTERREG) ohjelmissa ja hankkeissa sekä muiden koheesiopoliittisten ohjelmien toteuttamisessa esimerkiksi maaseudun kehittämisen alalla.
Euroopan parlamentin rooli
EAYY-asetukseen sovelletaan tavallista lainsäätämisjärjestystä. Parlamentti on näin ollen toiminut toisena lainsäätäjänä tasa-arvoisessa asemassa neuvoston kanssa. Asetuksessa otettiin huomioon parlamentin esittämät pyynnöt, jotka koskivat erityisesti alueellisen yhteistyön määritelmää, jäsenvaltioiden rahoitusvastuun täsmentämistä sekä sovellettavaa lainsäädäntöä ja säännöksiä EAYY:n perussäännön julkaisemisesta ja/tai rekisteröimisestä. Neuvosto hyväksyi myös parlamentin ehdotuksen soveltaa EAYY:n toimintaan sen jäsenvaltion lainsäädäntöä, jossa yhtymällä on virallinen kotipaikka.
Alueellisen yhteistyön yhtymistä annettua asetusta muutettiin vuoden2013 lopussa. Tavoitteena oli selkiyttää olemassa olevia sääntöjä ja yksinkertaistaa yhtymien perustamista ja toimintaa sekä selkiyttää kolmansien maiden osallistumista. Muutettua asetusta on sovellettu 22.kesäkuuta2014 alkaen.
Välineen käytön helpottamiseksi parlamentti on korostanut, että näihin yhtymiin olisi luotava yhteyksiä eri politiikan välineissä, kuten koheesiopolitiikassa. Parlamentti on myös onnistunut varmistamaan, että ohjelmakauden2014–2020 lainsäädäntökehyksen mukaisesti EAYY:n edustajat voivat osallistua ohjelmien seurantakomiteoiden työhön.
Vaikka näiden välineiden käytössä on tapahtunut myönteistä kehitystä, parlamentti katsoo, että parantamisen varaa on: parlamentti totesi pitävänsä valitettavana, ettei EAYY:iden mahdollisuuksia ole hyödynnetty kokonaisuudessaan. Tämä voi johtua osittain alue- ja paikallisviranomaisten varautuneisuudesta ja osittain niiden toimivallan menettämisen pelosta ja niiden toimivaltaa koskevan tiedon puutteesta. Lisäksi parlamentti kehotti komissiota ehdottamaan toimenpiteitä EAYY-välineen tehokkaamman soveltamisen tiellä olevien esteiden poistamiseksi.
Parlamentti hyväksyi 15.syyskuuta 2022 . Päätöslauselmassa ehdotetaan, että kaikkien raja-alueiden kohtaamiin rakenteellisiin haittoihin puututaan erityisellä alueellisen tuen järjestelmällä. Lisäksi siinä pyydetään osoittamaan 0,26 prosenttia EU:n koheesiopolitiikan määrärahoista raja-alueiden rakenteellisiin haasteisiin vastaamiseen. Siinä täsmennetään, että määrä olisi myönnettävä uuden ohjelmakauden (2028–2034) alussa EAYY:ille tai vastaaville raja-alueiden rakenteille.
Frédéric Gouardères